Från Blind Hönas arkiv

Bloggar som verktyg i Sydostasien: tillräckligt enkla, tillräckligt kraftfulla

Det är intressant att se hur webbloggar relativt snabbt börjat användas som sätt att organisera hjälparbete, att få folk att hitta varandra, att identifiera saknade, med mera. Se till exempel "Web logs aid disaster recovery" hos BBC.

Vi såg det även i USA under presidentvalskampanjen: hur opinionsarbete kring debatter eller väljarundersökingar organiserades med hjälp av bloggar.

Det mest intressant är nämligen att webbloggformatet egentligen inte är sådär rasande bra som projektverktyg. Det finns andra som är bättre.

Men. Bloggar är tillräckligt bra, och tillräckligt enkla. De är också tämligen standardiserade, vilket underlättar för många användare.

Tillräckligt bra/tillräckligt enkelt är ett begreppspar som jag funderar mycket över just nu. I det ligger mycket i hemligheten av vilka verktyg eller system som fungerar, som används uthålligt. Alltför många system och verktyg vill vara för bra, vill kunna allt, och blir i teorin kraftfullare men samtidigt så komplexa att finesserna inte används.

Papper och penna är, tror jag, ett exempel i den fysiska världen på tillräckligt bra/tillräckligt enkelt. Mejl och mejlprogram i den digitala. Och just - bloggar.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
31 dec 2004

Kommentarer

Vaknade du sedan?????

Från: annette | Skickat vid: 5:01, 31 december 2004

Det verkar som bloggen har fått ett genombrott. Framför allt som ögonvittnens källa. Många tidningar har börjat se bloggens kraftfullhet.

Kul att se att man kan vara hjälte även framför datorn.
Se min post.
http://paradox66.blogspot.com/2004/12/bloggare-skapar-bloggar-fr.html

Från: Bengt | Skickat vid: 6:22, 31 december 2004

Good enough engineering är verkligen intressant. Det finns något liknande över Howard S. Beckers idéer om skrivandets konst.

Från: Gustav | Skickat vid: 12:21, 31 december 2004

"Worse is Better" brukar det kallas i datorvärlden (aka "The New Jersey approach").

Och egenskapen du letar efter hos verktygen är måhända "The Pencil-like Quality" -- förmågan hos verktyget att försvinna ur användarens medvetande, även om han/hon bara använder verktyget sporadiskt.

Från: Fredrik | Skickat vid: 12:49, 31 december 2004

Förresten, en sak jag saknat är en "officiell insatsblog". Om man kontinuerligt följer UD:s, räddningsverkets, luftfartsverkets och rikspolisstyrelsens sajter får man oändligt mycket mera (och mer konsistent) information än våra stora tidningar klarar av (eller snarare, är villiga) att ge -- men informationen finns inte samlad någonstans, och allt för ofta är den inte publicerad på ett "webbigt" vis (inga permalänkar, PDF-filer för enstaka sidor med text, etc).

En blogg med länkar till allt nytt som publiceras av de inblandade myndigheterna, med korta sammanfattande notiser där så är lämpligt, skulle göra susen.

Från: Fredrik | Skickat vid: 11:43, 01 januari 2005

Fredrik, jag har framfört ditt förslag till en relevant myndighet och jag har anledning att tro att det kommer att kunna bli verklighet. Inte den här krisen, men förhoppningsvis nästa.

Från: Jonas | Skickat vid: 8:04, 02 januari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se