Från Blind Hönas arkiv

Ny artikel På Kornet: IKEA, the movie, eller:
Gränssnitt är bäst på bio

"När vi kom fram till Ta själv-lagret hade vi tappat lappen där det stod var soffbordet "Lagfors" skulle ligga. Ståbordet med dataterminalen var övergivet; inga IKEA-anställda fanns i närheten. Vi väntade.

Någon halvminut gick. 'Äh', sa Daniel till sist och rundade bordet. 'Vi kan väl försöka hacka datorn? Hur svårt kan det vara?'

En tanke dök upp i mitt huvud: är inte det där något som de säger i en film?"
Läs hela artikeln IKEA, the movie, eller: Gränssnitt är bäst på bio På Kornet.

Vad tycker du? Skulle även seriösa program kunna ha snyggare gränssnitt - och skulle de få oss att må bättre? Vilket är ditt favvo-bio-gränssnitt? Lämna din kommentar här under!

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
03 okt 2004

Kommentarer

Dundertext!

Från: gudmundson | Skickat vid: 23:24, 03 oktober 2004

Riktigt kul text. Jobbade själv med ett produktionsplaneringssystem som vi ville göra som Tetris -- ordern kommer in med alla sina resursbehov, och så får man snabbt flytta den fram och tillbaka över olika dagar för att se var den skulle kunna produceras...

Från: Simon | Skickat vid: 9:10, 04 oktober 2004

Måste säga att mitt favorit-bio-gränssnitt är det från Jurassic Park när lilla tjejen får upp ett 3D-gränssnitt med flytande plattor sammanbundna med streck och utbrister i ett "This is a UNIX system. I KNOW this!". Otroligt roligt:)

Från: Björn | Skickat vid: 10:19, 04 oktober 2004

Simon: "som vi ville göra" ... det innebär att ni inte fick göra det så, antar jag?

Från: Jonas | Skickat vid: 10:35, 04 oktober 2004

Underhållande och tänkvärd läsning. Ett exempel som jag kommer att tänka på när det gäller gränssnitt och biofilm:
Jag gillar när Jim Carrey, iklädd rollen som Gud (Bruce den Allsmäktige), tar hand om önskningar via en gudomlig mailklient och det rasslar in miljotals mail i mailboxen. Ikonerna är gulliga och kommandon och funktioner är ersatts med religösa termer. "You have 15.000.000 unanswerd prayers in your mailbox." (Undrans hur mycket som är SPAM) Ett stort räkneverk snurrar fram siffrorna i hög hastighet! Man kan leva sig in i situationen som Gud med ett mailkonto:)
p.s. Sen är det ju ganska käckt, tycker jag, med laddstaplar (preloaders) som täcker hela skärmen. Outlook 2003 är ju så urbota tråkigt med sin lilla procenttext: "Send/receive messages 66%"...

Från: Jan Bidner | Skickat vid: 13:34, 04 oktober 2004

Huvudet på spiken!
Jag satt och tänkte på intranätet på mitt jobb. Hopplöst gränsnitt, man hittar ingenting och alla rutor behöver skrollas för att kunna se allt.
Enkelhet och överskådlighet vill jag ha. Och visst blir man på gott humör av att se på vackra saker.
Det är därför jag kör Mac och Apple-program ;-)

Från: Terhi | Skickat vid: 15:35, 17 oktober 2004

TV-serien 24 har allt man kan önska sig!

Alla funktioner, gps, personakter, hemliga info, dna-profiler, you name IT!
Allt finns, allt finns blixtsnabbt och alla hittar alltid allting. Min drömtillvaro!

Ha det gott, leta väl...

Björn

Från: Björn Molin | Skickat vid: 2:01, 03 januari 2005

Kul läsning Jonas!
Jag tycker det var lite gulligt gränssnitt för mejlandet i filmen "You got mail". När Tom Hanks och Meg Ryan mejlade till varandra så dök jättekuvert upp som täckte nästan hela skärmen och en om möjligt ännu större text talade om att de fått mejl.

Det skulle vara läckert (eller läskigt) att komma till jobbet och sätta på igång datorn och få upp en sån där interaktiv hologramfilm som gränssnitt mot allt man behövde på jobbet.

Från: Micis | Skickat vid: 13:39, 16 augusti 2005

Bra text, och tyvärr en sanning för fler företag än vad som är hälsosamt för användarnas mentala hälsa.

Jag jobbar själv med utveckling på IKEA IT och har haft den tvivelaktiga förmånen att observera processen bakom det gränssnitt som i dag finns på säljdiskarna.

Nåja, det är i alla fall ett steg i rätt riktning.
Det vill säga från det dos-doftande och teckenbaserade alt-F12-B-och-sedan-tab-två-gånger-escape-enter som användes tidigare...

Från: Lasse | Skickat vid: 10:42, 27 september 2005

Som så många sagt, riktigt kul artikel! En tanke: egentligen borde det väl kräva lika mycket arbete att bygga otrevliga system som trevliga...?

Mitt favoritfilmgränssnitt är det holografiska Tom Cruise använder i Minority Report. Jag gillar tanken på att kunna slippa tangentbord och muspekare och skärm och annat som tar plats och bara ha en liten projektor i hörnet som gör en del av rummet till gränssnitt. Och tänk så bra för hälsan att kunna röra på sig medan man arbetar med datorn... :) Inga problem med musarm då inte.

Från: Kathrine | Skickat vid: 14:40, 06 april 2006

Favoritfilmgränssnitt? Ja, kanske inte gränssnittet i sig, men en favorit är i "Påtaglig fara" när Jack Ryan (Harrison Ford) ser texten försvinna ur dokumenten han har uppe på skärmen, för att skurken raderar dom från disken. TUR att han hann trycka på printknappen och få ut bevisen i väldigt inkriminerande/bindande pappersformat.

Jurassic Park hade Apple-burkar med banbrytande unix-gränssnitt... hm, luktar det inte lite kommande OS-X-prototyp med kodnamn T-Rex eller Velociraptor?! Skämt åsido sägs det att det är en fiktiv grafisk filhanterare från SGI och som faktiskt blev implementerad i efterdyningarna av filmen.

Det som jag tror hindrar utvecklingen av gränssnitt är att folk har svårt för förändringar. Till och med förändringar till det bättre. "Jag har ju alltid gjort så här", ni vet.

Tänka lite utanför ramarna, nyskapande - det skulle nog behövas, men det svåra är nog fortfarande acceptansen. En kul och lite annorlunda variant, med berömvärda sideffekter - http://research.microsoft.com/asirra/

Från: Ola | Skickat vid: 11:36, 08 mars 2007

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se