Från Blind Hönas arkiv

Runda hörn i Berlin

berlinhus.jpg

Jag är inte expert på arkitektur, men det kändes som om sättet att låta husen rundas mjukt i gathörnen var något speciellt för Berlin. Mycket funkiskänsla; ny-funkis kanske, för många av husen var nybyggda.

Ofta utnyttjades rundningen till att bryta fasaden på ett sätt som inte låter sig göras med ett rätlinjigt, vanligt hörn; man fogade in panoramafönster eller någon annan utsmyckning, vilket i hög grad gav byggnaden sin speciella uttryck, sin signatur.

Och detta i ett land som jag tidigare förknippat med mottot på Ritter sport-chokladkakorna (fördelar i kvalitetsordning?): "Quadratisch, praktisch, gut!". (Numera dock, i sanningens namn, utbytt till det vekare "Qualität im quadrat".)

Jo, Hönan har flaxat runt i Europa och Sverige i sommar, men är nu tillbaka i redet och har börjat picka och leta. Mer kommer.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 aug 2004

Kommentarer

I Barcelona (har inte varit där, men läst om staden) verkar många kvarter ha "avfasade" hörn, så att korsningarna öppnas upp som små torg.

Nu när du är tillbaka så tycker jag att du ska börja pinga http://intressant.se

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 7:49, 20 augusti 2004

Vid Wiens centrala torg, Stefansplatz, byggdes för mer än 10 år sedan det s.k. Haashuset, glasfasad med rundat hörn mot själva torget. Eftersom det bröt mot den imperiala stilen blev det oerhört kritiserat av allmännna opinionen men som alltid i sådana fall svängde det efter några år och numera är man stolt över denna byggnad vars rundade hörn har vidgat utsikten mot Stefansdomen från en av de viktigaste promenad- och affärsgatorna.

http://www.wien-vienna.at/blickpunktehaas.htm

När jag kommer tillbaka från en kortare utflykt till Norrland skall jag förresten ta Dig, Peter Lindberg och bloggaren bakom "Rosso" i örat för det ni skriver, ellert snarare inte skriver, om arkitektur. Det blir en svidande vidräkning kan jag lova ;-)

Från: Bengt O. | Skickat vid: 9:45, 20 augusti 2004

Det ser jag fram emot!

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 19:24, 21 augusti 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se