Från Blind Hönas arkiv

Ännu ett misslyckat IT-projekt - och hur fler sådana ska undvikas

Det brittiska socialdepartmentet har använt 456 miljoner pund för ett datasystem för att hantera vårdnadsbidrag för separerade föräldrar. Systemet är två år försenat, budgeten är överskriden och systemet fungerar fortfarande inte som det är tänkt.

Det brittiska parlamentet har publicerat en rapport (Making IT Deliver for DWP Customers) som granskar projektet, men som också försöker ta ett större grepp och rekommendera hur sådana misslyckanden ska kunna undvikas.

Trots problemen är systemet CS2 i drift sedan i fjol. Det drabbar föräldrar som får vänta orimlig tid på sina pengar. Försöker de ringa för att få besked har de svårt att komma fram till myndigheten, eftersom det datorbaserade telefonsystem, som skulle kopplas till ärendehanteringsssytemet, också har svåra problem.

Och de anställda på avdelningen som ansvarar för bidragen, och tvingas arbeta med systemet, blir sjuka, konstaterar kommittéen. "Sickness levels amongst the CSA staff have risen sharply since March 2003 when the system went live." Avdelningen har den högsta sjukfrånvaron i hela departementet.

När projektet presenterades i det brittiska parlamentet presenterade regeringen det som ett enklare system än det tidigare. I själva verket är systemet betydligt mer komplext eftersom det ska sköta mycket mer av hanteringen av vårdnadsbidragen.

Det är vanligt att tro att system blir enklare när de blir mer heltäckande. "Vi ska samla all hantering i ett enda system" är en tankebild som frammanar enkelhet. I själva verket blir komplexiteten i allt mer integrerade system just sådan att projekten ofta sväller över alla gränser. Det är vanligt också i Sverige, och det gäller också den privata sektorn, med sina alltmer komplicerade affärssystem.

Den brittiska kommittén konstaterar att principerna för hur projekt ska drivas bättre till stor del redan är kända. Men om det är så, vad ska en undersökningskommitté då rekommendera?

Jo, större insyn och öppenhet kring projekten: mer information förutsättningar, om kostnader och om problem med projekt ska göras offentliga.

Jag återkommer med utförligare artikel om rapporten På Kornet.

Rapporten finns också att ladda ner som pdf (4,6 MB).


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
30 jul 2004

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se