Från Blind Hönas arkiv

Sven Lindqvist-seminarium nu i bok

Omslag till ABFs bok Röster om Sven LinsqvistDet seminarium som ABF höll om Sven Lindqvists författarskap (i november 2002) finns nu sammanfattat i en bok.

Bidragen kommer från bland andra Erland Lagerroth, Sara Danius, Etienne Glaser, Agneta Stark - och Lindqvist själv.

Åke Lundqvist skriver om Lindqvists besvikelse över att barndomens indianböcker inte var mer användbara: där stod att indianen smyger ljudlöst - men hur bar han sig år egentligen? Det stod det inget om.

Stig Hansén skriver om Lindqvist som reporter, och ger exempel på hans poetiska metaforer ur Asiatisk erfarenhet (1984):
"Om Kina är humlan är Japan getingen. Stadsljudet i Peking är ett vänligt brummande. I Tokyo hör man hela tiden ett ettrigt surr."
Horace Engdahl skriver om engagemanget:
"Det går inte att smyga sig in i Sven Lindqvists böcker och sätta sig på bakersta bänk. Det typiska för litteraturen är annars det motsatta, läsarens känsla av att vara osedd och kunna komma och gå efter behag. Men denna författare godtar inte någon sådan oförbindlighet. Tag en bok, till exempel Utrota varenda jävel, detta så intensivt lindqvistska verk, som nyligen gjort sitt segertåg över världen. Där blir läsaren haffad redan i éntren, på de inledande raderna. 'Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fatts oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.' Dessa meningar upprepas nästan ordagrant på bokens sista sida. På ett nästan buffligt vis spärrar författaren utgången till den bekymmerslöshet med vilken vi i vanliga fall lägger undan en bok, nöjda med att ha förstått den."
Boken kostar 40 kr (porto tillkommer) och kan beställas från ABF Stockholm, Box 1305, 111 83 Stockholm, telefon 08-453 41 02, fax 08-20 26 90, kultur@abfstockholm.se.

Så småningom kommer man nog att kunna beställa den online också - men ännu har den inte dykt upp på Uppdatering 22 april: kan numera också beställas online från ABF.
Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 apr 2004

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se