Från Blind Hönas arkiv

Nya frukostvanor 1: Paleolitisk kost

paleolitfrukost_small.jpg

DN lär ha skrivit att det var miljö-ovänligt. Jag kan inte riktigt bry mig. Stenålderskäk - paleolitisk kost - har i alla fall på kort tid fått mig att tappa hela övervikten på 13-14 kilo. Jag mår bättre än någonsin. Och vilken miljöbelastning innebär vanligt käk, egentligen?

Jag är ingen fundamentalist. Jag väljer det som känns vettigt och verkar bra. Jag äter en pannkaka eller en bulle ibland. Men i stort innebär stenåldersmat att jag avstår från mjöl- och spannmålsprodukter (bröd, flingor, pasta) och mjölkprodukter (yoghurt, mjölk, smör, ost). Vi snackar alltså jägar- och samlar-stenåldern här; det är kött, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, frukt, nötter, rötter som gäller.

Eftersom den vanligaste frågan är"Men vad äter du till frukost?!?" visas ovan en bild på en stadig stenåldersfrukost.

(Uppdatering: Mer om stenåldersmat, 23 april 2004.)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
27 mar 2004

Kommentarer

Det ser jättegott ut. Vilken stor portion också. Att äta enligt den metoden verkar man bli mätt av.

Från: Chadie | Skickat vid: 8:17, 27 mars 2004

Känns som att jag ställde den frågan, Jonas... ;o) Försöker själv undvika de vanliga fyra sädesslagen, råa grönsaker och frukt och annat som är lite svårsmält ett tag och mår också bättre. Just nu kokar min frukostgröt med bovete, hirs, quinoa, amarant och russin. Faktiskt riktigt god, men tyvärr dyr. Kost är intressant överhuvudtaget - samtidigt som det känns självklart att det spelar stor roll vad man äter och att alla inte tål eller mår bra av samma saker är det något man inte tänker så mycket på.

Från: Jenny | Skickat vid: 8:40, 27 mars 2004

Visst är det vackert? Och dessutom är det roligt att vara jägare-samlare i skafferiet ...! Och frukostarna blir mycket mer varierade än förut.

Från: Jonas | Skickat vid: 8:59, 27 mars 2004

Vad har du i muggen?

Från: J | Skickat vid: 21:14, 27 mars 2004

Te.

Det röda på vänstra tallriken är makrill, och det långa vita en selleristjälk.

Från: Jonas | Skickat vid: 21:30, 27 mars 2004

Det gläder mig att du visar en så vacker frukost. Klart paleolitisk även om jag vill ha ytterligare bladgrönsaker, mer mat således.
Medikament har i sitt senaste nummer en artikel om resurser och paleolitisk kost, läs den även om den är mastig.
Är vi kanske fler som kan propagera för vår kost gemensamt på nätet? Jag har för lite kunskap för att sköta en hemsida, men får eventuellt lära mig.

Från: Stig | Skickat vid: 13:09, 29 mars 2004

Skulle vara kul att se fler exempel, särskilt när du fotar så otroligt snyggt. Kanske en liten extrasida med bilder över just dina mål?

Från: Anders | Skickat vid: 2:58, 13 april 2004

Härligt att se att flera på denna jordplätt tagit till pelolitiska kostvanor!
Jag mår bra och orkar mycket mer nu när jag gått över till denna kost. (Mina blodvärden är +++)
Man bör inte vara rädd för att komplettera frukosten med en liten bit kött, fågel eller fisk. Ett tips på en mättande frukost: omelett (mindre äggulor om höga blodfetter) med tonfisk och massor av grönsaker. Ett gott rött té: Rooibus alt. grönt lime té. (Nötter är alltid bra att ha i fickan, naturella såklart).
Kosten brukar bidra till viktförlust, men detta är ej mitt mål. Jag vill bibehålla god hälsa och slippa s.k. välfärdssjukdomar som t.ex. övervikt, högt bltr och diabetes.
Hoppas att vi blir flera! //En pigg sarcofag

Från: Sonja | Skickat vid: 21:11, 13 april 2004

Vad roligt att se...

Vi är en familj på tre som har levt på paleolit sen ca3 år tillbaka. I början var det bara jag och maken, men nu har vi fått en dotter oxå, nu drygt ett år gammal. Hon är uppväxt på paleolit... pigg, glad, frisk, normalstor och normaltung.
Jag håller jut nu på med att försöka övertala dagis-köket att hon inte ska ha modern kost, men det är seg att vara "den första"... de kräver intyg från läkare och dietister och tycker att "hon är för liten".... jag undrar hur stora barn var på stenåldern då de fick börja äta paleolit (-: ????

Från: Agusta | Skickat vid: 11:50, 21 september 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se