Från Blind Hönas arkiv

Ett ord gör comeback: missvård

"Anna Lindh var en framgångsrik representant för det samhälle som missvårdat honom."

Så sa åklagare Agneta Blidberg i sin slutplädering enligt referatet i Metro (20 jan).

Missvårdat? Jag kunde inte påminna mig att jag hört det ordet tidigare. Är det en nyskapelse?

Faktiskt inte, visar en titt i Svenska Akademins Ordbok; den första noteringen är från 1732 (Then Svänska Argus): Dessutan förgätes och missvårdas en Bok snart nog. (Utan vad? Jag vet inte, utdraget i SAOB är bara precis så långt.) Substantiven missvård och missvårdnadfinns i några exempel från slutet av 1800-talet, och senast 1916.

Men jag gissar att ordet inte använts många gånger sedan dess. Jag kan inte hitta det alls bland Språkbankens 147 miljoner ord (med allt från Strindbergs romaner och brev, till många tiotusentals artiklar ur tidningar från 1965 till 2003).

Och Google bekräftar: den hittar bara sju förekomster av "missvårda", varav tre hos Projekt Runebergs inscanning av Viktor Rydbergs "Den siste Athenaren" (utgiven 1914).

Av de andra fyra är en ett citat från ett av SAOBs 1800-talsexempel; två kommer från en bildspelstillverkare som vänder sig till "Företag som insett risken med att missvårda sitt varumärke". Det sista från en sida personliga anteckningar om utsatta barn.

I så fall, alltså, i princip bara två användningar hittade före Blidberg, på de senaste knappt hundra åren.

I de flesta av exemplen som ges i SAOB skulle vi idag snarare välja vanvårdad, vanskött eller misskött, som i "Missvårdade herregårdar kunna med fördel styckas."

Men det kanske finns en viss skillnad här att ta vara på? "Vanvård" antyder för mig att det funnits åtminstone någon slags vård - men felaktig eller otillräcklig. En inlagd patient vanvårdas om hon försummats.

Mijailovic försöker dock bli inlagd, men får inte. Är man inte intagen kan man inte bli vanvårdad. Är "missvård" ett bra ord för en vård som inte bara är dålig, utan icke-existerande? ("Ovårdad" går ju inte.)

Bonus: jag antar att det är makterna, men vad får Hönan höra som belöning när hon pickat sig fram till den sista sidan med "missvårda"? (Om du kan gissa har du förmodligen tittat in här redan nån gång i november, eller ännu tidigare.)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 jan 2004

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se