Från Blind Hönas arkiv

Jag förstår inte

Varför är det självklart att uppfatta Feilers blodfyllda bassäng som ett verk som "glorifierar eller ursäktar" terror?

Själv tycker jag att det är en utomordentligt ruskig bild: någon som simmar i blod.

Men skulle alltså Ariel Sharon tycka att det var en hyllning till honom, om vi fyllde bassängen på Sergels Torg med blod och sjösatte en liten båt med hans porträtt på seglet?

Jag tror inte det.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
19 jan 2004

Kommentarer

Jag är inte så insatt i det hela så jag ska kanske inte kommentera, men efter de rapporteringar jag har läst så kallas självmordsbombaren i Feilers installation "Snövit". Det finns väl knappast någon figur som förknippas med mer med oskuld än just Snövit. Läste även på någon sida, att på en vidhängande text till installationen, så berättas det om hur självmordsbombaren bröts ned av sorg när hennes man dödades i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor. Kan kanske tolkas som ett försök att ursäkta vad hon gjorde. Så nog är det hela politiskt laddat.

Från: Nicke | Skickat vid: 21:13, 19 januari 2004

Så här skriver "Corren" och det stämmer också med den uppfattning jag destillerat fram för mig själv ur den uppsjö av artiklar som kommit:

"Att installationen på Historiska museet placerar terroristen och dennes offer i samma kategori av oskyldiga är uppenbart... . Generalsekreteraren för konferensen, Krister Kumlin, säger med anledning av det inträffade att "alla är offer", alltså både terroristen och hennes offer. Det där är en vanlig klyscha vars humanism i själva verket är skenbar, förled-ande och kränkande. Det ligger ingen humanism i att likställa de tjugo söndersprängda offren med deras mördare "Snövit"."

Från: Bengt O. | Skickat vid: 21:30, 19 januari 2004

Just begreppet "Snövit" är väl i så fall nyckeln.
Men skulle Sharon - som ju inte är rädd för att spilla fiendeblod - då gilla om vi lät båten med hans porträtt låna namn av godhetens riddare, "Prins Valiant"?

Egentligen gillar jag inte såna här hypotetiska jämförelser - men skulle den palestinska myndigheten protestera mot en sådan "hyllning"?

(Nicke: texten innehåller raderna "Hon tog sig i hemlighet in i Israel, rusade in i en restaurang i Haifa, sköt ner en säkerhetsvakt, sprängde sig själv och mördade 19 oskyldiga civila" - vilket åtminstone gör att jag har svårt att entydigt tolka det som en hyllning.)

Från: Jonas | Skickat vid: 22:27, 19 januari 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se