Från Blind Hönas arkiv

Fönster mot världen

m_window.jpg

M. skriver:
"En del av fascinationen i ert köksfönster är förstås kontrasten mot vårt [bilden ovan]. Nu har jag inte räknat fönstren från vårt fönster, och det blir även här lite definitionsproblem och även avståndsproblem, men det är nog mer lätträknat.

Bilden nedan tog jag för tio år sedan från Empire State Building med svartvit diafilm med hög upplösning. Den är sedan inskannad i en diaskanner till 7408x4992 pixlar. Vi får ta en kväll och räkna fönster. Men fler än 36.980.736 kan det inte vara eftersom det är så många pixlar originalinskanningen har."
ny_panorama.jpg

Vore det inte spännande att se en global fotoutställning med detta enda tema: vilken utsikt har du från ditt köksfönster?

Köket har en väldigt central plats i våra liv - och i våra bostäder. I köket lagar man inte bara mat: där samlas man. Var gör barnen sina läxor? Hos oss, oftast i köket. Var sitter föräldrarna på kvällen och går igenom räkningar och fattar beslut om familj och framtid? I köket. Var skvallrar man med grannarna? Knappast i sovrummet eller i vardagsrummet. Var uppstår de flesta gräl? Skulle inte förvåna mig om det också är i köket.

Gäller det bara hos oss? Jag vet inte. Men jag är säker på att köket är viktigt i alla kulturer. Och jag undrar om inte utsikt från den plats där man bereder och/eller äter sin mat är en allmänmänsklig företeelse, rentav en drift. Oavsett om man bor i en jurta, en grotta eller ett långhus.

Jag skulle vilja veta vad en palestinsk familj på Gazaremsan ser utanför sitt köksfönster. Jag skulle vilja se vad en försäkringstjänsteman i Montevideo ser från sitt. Jag vill veta hur utsikten ser ut för en familj i Petersburgs förorter, för en inuit-familj på Disko, för en ungkarl i Abidjans förorter, för bonden utanför Sydney ...

Vill du mejla mig din utsikt? Så kan det kanske bli en utställning så småningom ...

(PS: Jag har förminskat och beskurit M:s New York-panorama här ovan, men du kan också se en något större version (dock inte så stor som originalinskanningen). Det finns också en större köksfönsterutsikt.)

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
02 jan 2004

Kommentarer

Här är några bilder från mitt köksfönster:

http://peterlindberg.se/photolog/2003/12/24/christmas-eve-snow
http://peterlindberg.se/photolog/2003/12/06/snow
http://peterlindberg.se/photolog/2003/10/22/snow-on-my-street
http://peterlindberg.se/photolog/2003/08/19/kitchen-view

Jag har mest fotat för att dokumentera mängden snö inser jag.

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 13:38, 02 januari 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se