Från Blind Hönas arkiv

Datorn som kan säga nej utan att prata

Om man skriver fel lösenord när man ska logga in på en dator med Mac OS X kommer det inte upp någon varningsruta med röd text som säger "Felaktigt lösenord", eller något liknande.

Nej, istället rör sig själva rutan med inloggningsfältet några gånger snabbt fram och tillbaka i sidled på skärmen - något som alla (i vår kulturkrets) omedelbart känner igen och tolkar som en skakning på huvudet: "Nej!" (Det skulle behövas ett annat rörelseschema i t.ex. Grekland, dock.)

Det är så överraskande och avväpnande att man blir både förtjust och paff när man ser det första gången - paff över att man förstår, utan ord.

Så mycket av det vi erfar kommer till oss via andra kanaler än ord: gester och kroppsspråk, tonfall och röstkvaliteter. Men med datorerna kommunicerar vi nästan enbart med det skrivna ordet. Och datorerna tilltalar oss nästan enbart med hjälp av skrift.

Det är ett av skälen till att information som kommer till oss via datasystem ofta är så fattig - en paradox mitt i informationsöverflödet. Men det är en viktig pusselbit för förståelsen kring vad det är som gör vissa datasystem jobbiga att använda - jobbigare än vi kanske ens förstår eller är medvetna om. Det är också temat för en kommande större artikel På Kornet.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
05 dec 2003

Kommentarer

Jag har en enastående förmåga att alltid skriva fel lösenord första gången jag försöker logga in för dagen, så den har man sett ett antal gånger.

Från: Johan Svensson | Skickat vid: 9:36, 05 december 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se