Från Blind Hönas arkiv

För många lösenord ger sämre säkerhet

Saker förändras när de växer.

Det kan vara nödvändigt att sätta lösenord för en del tjänster på datorn. Görs det rätt är det en hyfsad försäkring mot att ingen tar mina pengar på bankkontot, tjuvläser min sjukjournal på nätet eller liknande.

Men nu kräver allt fler tjänster eller sajter att vi ska ange lösenord, registrera oss - för saker som är långt mycket mindre viktiga än pengar och hälsa: man vill bara läsa en artikel i en tidning, man ska uppdatera ett program på sin burk, man ska anmäla sig till ett enkelt nyhetsbrev.

Och de där kraven slängs ofta rakt upp i ansiktet på en, ganska oväntat, när man redan kommit en bit in i processen och är otålig att bli klar med det man tagit sig för.

Så man är oförberedd och ivrig att gå vidare. Har man tid att fundera ut ett nytt unikt lösenord och memorera det?

Nej. man hugger till med något. Och efter ett tag inser man att ens lösenord för internetbanken eller e-posten eller fonderna är spritt över halva internet. Och så börjar en del av de där sajterna eller tjänsterna skicka mejl till en där lösenordet är skrivet i klartext.

Efter hand inser man att man måste ha ett par olika nivåer av lösenord. Men med flera lösenord blir det svårare att komma ihåg dem, och behovet av att skriva upp dem på en lapp brevid datorn ökar. Och om de dessutom måste bytas regelbundet blir det ändå lätt att blanda ihop dem. För att inte tala om hur svårt det är att förutse hur lösenorden kommer att behandlas av alla de tjänster man ger dem till - och hur väl de skyddar sin databaser med allas lösenord.

En begränsad användning av lösenord är bra. Men när de blir för många minskar säkerheten istället. Saker förändras när de växer.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
04 dec 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se