Från Blind Hönas arkiv

BJ Wilson, in memoriam

Du har hört honom, även om du inte vet om det: på Joe Cockers klassiska inspelning av "With a little help from my friend", till exempel.

Egentligen var Joe Capaldi trummis på den inspelningen. Men trots uppemot trettio försök och omtagningar kunde han inte få till det. BJ Wilson kallades in och gjorde historia av växlingarna mellan starkt och svagt, mellan hetsigt och återhållet.

I många inspelningar med honom slås man just av hur fantastiskt lite han bitvis spelar. Och hur uttrycksfullt varje litet slag då blir.

Det var hans märke: han var en av de ytterst få trummisar som förstod att även tystnaden talar; som förstod att utnyttja pausen, mellanrummet, för att skapa förväntan, spänning, dramatisk kontrast.

Just därför blev hans explosiva kaskader och virvlar - "a drunken man falling down the stairs in perfect timing" - så kraftfulla. Det var inte konstigt att BJ var den trummis Jimmy Page och Robert Plant ville ha, när de startade Led Zeppelin. De fick nöja sig med John Bonham. BJ Wilson ville inte lämna Procol Harum.

Där blev han aldrig så känd som han borde blivit. Men andra trummisar beundrade honom; Cozy Powell, till exempel, som kallade hans spelstil för "an octopus in a bath tub". Bob Siebenberg (Supertramp) var en annan av hans fans; Bill Lordan ytterligare en.

Som så många andra trummisar gick BJ Wilson bort i förtid: den 8 oktober 1990.

Exakt en månad kvar till Procol Harum - nu med ex-Big Country Mark Brzezicki bakom trumsetet - spelar i Helsingborg. Biljeter finns på www.juliusbiljettservice.se.

BJ Wilsons sida på Rock'n'roll heaven


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
08 okt 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se