Från Blind Hönas arkiv

Bengt Göransson om kunskap

Det fanns ytterligare ett skäl till att mordstatistiken blivit överdriven, konstaterade Brå i försomras (se Blind Hönas tidigare notis).
"Överskattningen av det dödliga våldet i anmälningsstatistiken har ökat sedan i början av 1990-talet då polisen datoriserade registreringen av polisanmälningar. Övergången medförde att många av de manuella kontrollstationerna försvann." (Brås pressmeddelande, 18/6)
Människan som kontrollant? I datasammanhang framställs hon som motsatsen: när saker ska göras "för hand" blir det fel. Det här hade jag också anledning att ta upp på seminariet på ABF i måndags; framför allt eftersom förre kulturminister Bengt Göransson gav det här talande exemplet:
Bengt Göransson"För drygt trettio år sedan arbetade jag i Folkets Husföreningarnas Riksorganisation som bl a drev ett antal biografer runtom i landet. Första veckan fick jag inspelningsstatistiken, som redovisade inspelningssummor och besökartal föregående vecka och som jämförelse siffrorna samma vecka året innan. Men jag ville också se den procentuella förändringen och därför ringde jag den som svarade för statistiken. Just som jag framfört min önskan ångrade jag mig och tog tillbaka. 'Jag räknar ut det själv i stället.'

Och sedan satt jag varje vecka i de elva år jag blev kvar där med en miniräknare och skrev in procentsiffrorna med blyerts. Efter ett år märkte jag att min kunskap om affärsutvecklingen hade satt sig i fingrarna. När jag skrev in procenttalet för en viss bio signalerade de till hjärnan att jag borde undersöka varför förändringen var så stor. Förklaringen var ibland trivial - "förra året hade vi Hajen den veckan" eller "bli inte så glad över ökningen - förra året låg påsken då". Men emellanåt var det också förändringar som krävde åtgärder.

Räknedosan besparade mig besväret att räkna på fingrarna, och den finessen har datorerna ytterligare utvecklat. Faran är bara att de lura oss att sluta räkna med fingrarna."

Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
01 okt 2003

Kommentarer

3:54 ! Sover Du dåligt? Men det var intressant och tankeväckande som vanligt!

Från: Bengt | Skickat vid: 8:08, 01 oktober 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se