Från Blind Hönas arkiv

Min svågers svågers svåger

Tv-sporten går igång och jag ropar till K: "Nu är din systers mans systers mans systers man i teve!"

Vi har aldrig träffas. Men av olika skäl - stort intresse för släkt och familjeband, plus det faktum att han syns i tv-rutan - kan vi pricka in honom (som naturligtvis också, med en annan notation, kan skrivas som "min svågers svågers svåger".) Det är lite kul; jag undrar hur många personer som kan peka ut sin svågers svågers svåger.

Jag kan inte säga att jag känner honom. Men hur många personer känner man egentligen? "Känner" i betydelsen - ungefär - att vi skulle säga "nämen hej" om vi hamnade vid samma lunchbord?

Svårt att säga, men man kan gissa magnituden. Det är säkert fler än 100: Lägg ihop släkt, klass- och skolkamrater från kanske ett par skolor, fritidsaktiviteter som hockeylag eller scoutkår, konfirmationsläger, lumparkompisar (eventuellt), universitet, ett par jobb, affärskontakter, grannar från ett par bosättningar. Blir det 10.000? Kanske inte så många. Men säg 1000 så är vi nog på den säkra sidan.

Det finns en teori om att inga människor på jorden är längre bort från varandra, än att de skulle kunna kontakta varandra genom en kedja av ungefär sex "mellanhänder". Är det rimligt?

Tja, om jag känner 1000 personer, känner rimligtvis även de 1000 personer. Det betyder att mina vänners vänner - alltså de jag kan nå med bara en mellanhand - redan är en miljon människor. Fast en hel del av dem är förstås dubbelräknade, så i praktiken är det betydligt färre.

Men redan i nästa steg - mina vänners vänners vänner - är vi uppe i en miljard kontakter. Även minus överlappningar borde det gott och väl täcka in Sveriges knappt 10 miljoner. (Även om överlappninggraden är så hög som 75 procent borde det räcka.)

Nästa steg blir tusen miljarder - mer än hundra gånger så många människor som finns på jorden. Och då är vi ändå bara tre mellanhänder bort, mina vänners vänners vänners vänner.

Beroende på hur man räknar är Ks systers mans systers mans systers man väl sex eller kanske sju steg bort. Jag tappar nästan bort mig i tiopotenserna, men nånting i stil med 10 upphöjt till 21 - vilket jag tror är en miljon biljoner - människor skulle det bli i änden på den kedjan. Det är förstås rejält mycket mer än de under 10 miljarder människor som verkligen finns. Så kanske är en boskapsskötare i Namibia närmare mig än denne tevejournalist.

Den ursprungliga teorin om sex nivåer formulerades av Stanley Milgram på sextiotalet. Han lät folk i Kansas försöka kontakta för dem okända människor i Boston, med brev.

Vid University of Columbia försöker man göra om projektet, fast med mejl. På Small World Project" kan du anmäla dig och få en uppgift: en person som du ska försöka nå. Du kan också anmäla dig som måltavla.

Jag fick i uppgift att försöka nå Christina G, servitris i Nebraska. Det hade varit lite roligare att försöka nå en bonde i Bolivia eller en parkeringsvakt i Peking. Men det går bra att försöka igen, med fler målpersoner.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
07 sep 2003

Kommentarer

Talspråk:

http://www.jimloy.com/math/billion.htm

Från: Tommy Sundström | Skickat vid: 23:42, 07 september 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se