Från Blind Hönas arkiv

Ålamörker

Pehr serverade ål från Rå-ån - s.k. Rååål - i kommentarerna till anteckningen Ooo, så långa ord i går.

"Om det finns ål från Råån vet jag inte," skrev han.

Om de någonsin har funnits, finns de knappast kvar. Jag hade ingen aning - men just igår berättade Vetenskapsradion och Vetandets värld att ålen är så gott som utplånad från de svenska vattnen.

Ålen leker i Sargassohavet, och ål-ynglen flyter hit med Golfströmmen. Men på tjugo år har antalet ålar som kommer hit minskat med 99 procent!

Vad det beror på vet inte forskarna. Miljögifter, utfiskning eller kanske att själva Golfströmmen rubbats och ålarna simmar fel.

Svårt att säga vad som är mest skrämmande.

Pehr kommenterade tidigare anteckningen om hur 99 procent av den amerikanska prärien försvunnit. Kolla gärna länken i hans inlägg, för den går till ett initiativ för att återskapa "The Buffalo commons". Det finns fler sidor att läsa, men navigationen är lite udda - den finns under menyn "Select a link" längst ner på sidan.

I Sverige försöker man plantera ut ålyngel hämtade från annat håll, men ingen vet om det fungerar.

Läs notisen hos Vetenskapsradion eller lyssna på ett kortare inslag.

Det längre Vetandets värld finns också på nätet: Klicka på tisdagens sändning för att lyssna till programmet eller ladda hem det.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
26 aug 2003

Kommentarer

Jonas, jag måste säga att det är tragiskt om ålen i Sverige. Den kom in i mina tankar foer lite sen. Jag tror det var en saan daer misstraeff av nerverna i munnen och naesan. Helt plötsligt fick jag smaken av rökt ål i munnen och alla associationer som kom med det. Haer (Austin, Texas foer dina laesare som inte kaenner mig) kan man aeta roekt aal paa japanska restauranger. Men det aer inte det samma som naer vi lyckades koepa en roekt aal i Bödahamn och pappa hemrökte den vid vedboden för många många år sedan. Jag erinrar mig att den svenska ålen var fetare och godare. Hoppas det lyckas med ålynglen. Om nyponen kommer fraan Chile, var fraan kommer daa aalen man aeter med knaeckebroed i saluhallen?

Från: Pehr Jansson | Skickat vid: 5:10, 27 augusti 2003

Det fanns ål i Råån förra sommaren i af.

Från: annika | Skickat vid: 0:35, 04 april 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se