Från Blind Hönas arkiv

Varm dag i Stockholm

Måndagsmorgonen den 18 augusti 1834 vaknar polismästare Petrus Berg med huvudvärk.
"Nej, detta kunde på intet sätt vara en baksmälla.

Han hade nämligen bara ätit en liten snabb sexa. Den bestod av ett par tjog kräftor, något inkokt ål, två medelstora fläskkotletter, ett fat jordgubbar med vispgrädde, lite pistasch-glass. Till detta kunde han inte druckit mer än ett par tre måttliga supar, ett par pilsner, en halvbutelj vit Graves, ett par glas bourgogne och något lite portvin (kanske två glas, möjligen tre).

Nej, huvudvärken kom av den förbannade värmen..."
Det är tryckande hett i Stockholm. I södra Sverige härjar - inte salmonellan, men väl den fruktade koleran, och Allmänna sundhetskommissionen sammanträder för att försöka hejda smittspridningen. Men polismästare Petrus Berg får snart fler ärenden att ta itu med.

Utanför ett värdshus på norr ligger tryckerigesällen Anders Hagström död i dammet. Men inte av koleran, utan mördad. Ett spädbarn lämnas på trappan till systrarna Alms lägenhet vid hörnet av Drottninggatan och Karduansmakargränd...

Med dagens datum - för precis 169 år sedan - börjar Nils-Olof Franzéns "Dödens ängel". Definitivt inte stor litteratur, men lättsmält underhållning i genren "historiska deckare". Utkom 1972 på Bonniers.

(Nils-Olof Franzén är mest känd för barnböckerna om Agaton Sax: träffsäkra och roliga deckarpasticher som nog är bättre än hans vuxendeckare.)

Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
18 aug 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se