Från Blind Hönas arkiv

Ett lustigt datafel? Nej.

I söndagens DN finns följande notis i Näringslivsdelens lilla spalt med skvaller och roliga historier (inte på nätet):
"Veckans innovation var tänkt att ske på finansdepartementet, där man inför höstens bråda budgetarbete hade utvecklat ett nytt budgetsystem. Det var bara en hake med det: systemet var tänkt för 19-tumsskärmar. Men på finans departementet har man bara 17-tumsskärmar och att byta ut dem mot 19-tumsskärmar skulle bli för dyrt. Vem som kläckt det nya systemet förmäler inte historien, men Ekonomistyrningsverket ligger bra till..."
Det finns mer att berätta om budgetsystemen i regeringskansliet; jag hoppas kunna göra det under hösten.

Vad som är ganska talande, är att detta rapporteras som en lustifikation. Att ett system av central vikt för Sverige utvecklats och tagits i drift, utan att man kontrollerat om det fungerar i den miljö det ska användas.

Vilka tror ni rubrikerna hade blivit om en myndighet skaffat kopiatorer som - hoppsan! - bara kunde trycka på US Letter-format?

Vad tror ni hade skrivits om de anställda som arbetsverktyg hade fått - hoppsan! - stolar utan stoppning?

Jag har i ett par Kornet-artiklar påpekat hur problem med undermåliga datasystem bagatelliseras (Måste vi underkasta oss omänskliga datasystem?) och att de inte ses som arbetsmiljöproblem (Hjärnan är viktigare än armbågen: varför datasystem stressar oss i jobbet). Jag får tyvärr regelbundet bekräftelser på att det är sant.

Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
18 aug 2003

Kommentarer

Verkar konstigt tycker jag. Hur vore det att öka skärmupplösningen?
Vänligen
Bengt, dataguru

Från: Bengt | Skickat vid: 23:31, 18 augusti 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se