Från Blind Hönas arkiv

Det är monarkins fel!

Stämmer det verkligen att SvD påstått att den ökande sjukfrånvaron beror på kungbarnens festande (se Blind Höna-notisen Besvär av datorarbete har elvadubblats), undrar en läsare.

Jodå; artikeln heter "Bratsen bidrar till ohälsoproblemet" och publicerades den 2 aug 2003:
"Svenskarna har blivit världens sjukaste folk. Här på ledarsidan har vi tidigare framhållit att dessa problem inte enbart kan bero på att människor är sjuka. (...) den brittiske professorn Adrian Furnham, en världsauktoritet inom organisationspsykologi, menar att människors ökande stressklagomål beror på att arbetsetiken har börjat svikta. Den försvagade arbetsetiken är problematisk eftersom den smittar. (...) Det förvånar mig att ingen har studerat bratskulturens konsekvenser för ohälsan bland unga."
Och bratsen är
"ungdomarna som föddes med de allra bästa förutsättningar; god access till en svensk statschefs familj, välfyllda konton, platser på de bästa privatskolorna och föräldrar med breda kontaktnät och höga positioner.(...)

Odrägliga snobbar utan ödmjukhet inför sin ärvda position och dem av oss som inte föddes i samma kungasits. Och de skaffade sig ett intresse framför andra - att dansa på borden bland spritflaskor köpta med pappas pengar. Förmodligen möjliggjordes detta liv av någon förfaders hårda arbete. Det har arvtagarna glömt. (...)

Hur ska man kunna motivera för ungdomarna i Säffle att jobba när till och med elitens barn, ungdomar som i vissa fall framställs som förebilder i veckopressen, hellre väljer att dansa på bordet än att arbeta?"
Kanske inte en av de mest briljanta artiklarna i SvDs ledarsidas historia, om man säger.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
11 nov 2005

Kommentarer

Men nog hade artikeln sina poänger :-)!

Från: Kerstin | Skickat vid: 23:14, 11 november 2005

Det påminner mig om en som hade skrivit ett svar på en insändare i Borås Tidning. Insändaren klagade på att polisen och myndigheterna inte gör något åt alla de alkisar som sitter på torgen i Borås. Han som sedan svarade på insändaren hävdade bestämt att det inte var samhällets fel att det fanns alkisar ute på stan. De som man i stället skulle skylla på vara alla vanliga människor som då och då tog ett glas med alkoholhaltig dryck. Alla som drack lite då och då uppmuntrade nämligen alla alkisar att dricka. Skrev en blogg om detta för ett tag sedan - http://sadsmile.blogsome.com/2005/11/03/medskyldig/

Från: Anders | Skickat vid: 23:22, 11 november 2005

Kerstin: Ja, och hade den stått i Proletären hade man förstått det bättre ...!

Från: Jonas | Skickat vid: 23:35, 11 november 2005

Artikeln säger ju bidrar till, inte beror på. Brats-beteendet är ju bara en del av den ökande överklassarrogans vars främsta uttryck är höga bonusar och vidlyftiga fallskärmar och går knappast att skilja ut analytiskt. Men nog kan det stå som en illustration? Och nog kan det försämra arbetsmoralen att överklassen inte arbetar alt. tar orimligt betalt för sitt eventuella arbete?

Från: Jan Wiklund | Skickat vid: 16:34, 14 november 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se