Från Blind Hönas arkiv

Polysyntetik i svenska

Blind Höna toppar för närvarande Google när man söker på begreppet polysyntetiska språk. Sanningen att säga är det rätt oförtjänt, och beror på den här notisen om "spamish".

Vad är då polysyntetiska språk för något? En typisk egenskap är att de verkar ha väldigt långa ord, som till exempel "palyamunurringkutjamunurtu" (vilket betyder något i stil med "han/hon blev definitivt inte elak" på ett aboriginspråk) eller eskimåiska "angyaghllangyugtuq" ("han vill ha en stor båt").

I sådan språk bakas nämligen en hel del information om en handling ihop med verbet: de långa orden sätts ihop av smådelar som uttrycker till exempel subjektet (vem som gör något), objektet (dvs föremålet för handlingen), dess antal (numerus) eller andra egenskaper, och dessutom andra omständigheter som vilja, grad av frivillighet, vem man talar till och så vidare.

Det där är knepigt att förstå sig på, för vi har ju inget liknande på svenska, eller hur? Nja, svenska är förstås inget polysyntetiskt språk, men det finns ett ord - och det är jag lite stolt över att ha kommit på - som kan användas för att illustrera principen: ordet iögonenfallande.

Här finns, hopbakat till ett enda ord, en preposition (i-), roten till substantivet (-ög-), pluralmarkören (-on-), markören för bestämd form (-en-), roten till verbet (-fall-) och slutligen en ändelse som har aktiv betydelse och anger en oavslutad, samtidig handling (-ande - presens particip kallas det på grammatikspråk).

Det finns ytterligare några liknande - som "gränsöverskridande", "förhandenvarande", "tillkortakommanden" - men iögonenfallande är elegantast, inte minst för att det är ett alldeles vanligt förekommande ord. (För er som menar att det heter "iögonfallande" kan jag berätta att Svenska Akademiens ordlista godkänner båda varianterna.)

Språk är sällan alldeles entydiga: sådant som i förstone verkar så exotiskt i något annat språk visar sig ofta ha åtminstone någon motsvarighet i ens eget. Jag tycker det är intressant och, på sitt sätt, glädjande. Trots alla olikheter har alla människor ändå det mesta gemensamt.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
07 aug 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se