Från Blind Hönas arkiv

Snusk bland jordgubbarna

En jordgubbe med kransen av blad vid basen Nej, inga fastlänningar tycks ha ett särskilt ord för kransen med blad på jordgubben (till skillnad från gotlänningar - se Blind Höna-notisen Detta är inte en jordgubbe).

Flera (bland annat Jorun på Life de Luxe) säger att att märket efter blomman på äpplet kallas fnas, och några tror att det gröna på jordgubben kanske också kan kallas så. Men fnas brukar ofta vara något torrt, som sitter rätt löst, som torra hudflagor (från fnasig hud).

Flera skriver ungefär samma sak som Mats på Klocklös i Tiden:

"Min mor sa alltid att man snoppade jordgubbarna när man tog av det gröna.
Vad det gröna heter vill jag inte tänka på. :)"

Nä just det - vem vill vid middagsbordet påpeka att "titta, det ligger ju flera snoppar bland jordgubbarna".

Själva snoppen är väl dessutom skaftet, och på många jordgubbar är det ju borta, trots att kransen med blad sitter kvar. (Pungen, då kanske?)

Eller är snoppen den kon-formade lite träiga "kärnan" i jordgubben? När jag förr rensade - eller "flusade" - jordgubbarna från min morfars plantor följde den oftast med när man drog bort skaftet. Det händer aldrig med jordgubbar jag numer köper.

Varför? Är det en sido-egenskap hos nya jordgubbssorter, som odlats fram för att bli mogna tidigare eller tåla kyligare väderlek eller något annat? Eller är det en slump?

Någon som vet?


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
16 jul 2003

Kommentarer

Jag skulle tro att den där kärnan man får ut ibland beror på hur mogna jordgubbarna är. Återigen refererar jag till mors jordgubbar då det oftare händer att man får med kärnan än när man köper dem. Hur det är på självplock vet jag inte för det var evigheter sedan jag plockade jordgubbar.

Härliga semesterämnen som dykt upp i din blogg på sistone! Klarbär, fri tid (medveten särskrivning :) ) och jordgubbar. Sommar, sol, semester!

Från: Mats Andersson | Skickat vid: 0:13, 17 juli 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se