Från Blind Hönas arkiv

Skulle du äta där?

"Vi söker en kock. Du ska ha minst 5 års erfarenhet av att konstruera spisar och stekhällar..."

Otroligt? På första sidan i DNs platsbilaga i torsdags (24/4) söker ett alldeles respektabelt medicinteknikföretag en "Mjukvaruutvecklare GUI och Win2000".

Den de söker ska "arbeta med systemering och utveckling av programvaran till den PC som ingår i styrsystemet för Leksell Gamma Knife," står det. Men "tyngdpunkten kommer att ligga på design av det grafiska gränssnittet och hantering av säkerhetskritisk data." (felstavning i originalet)

För detta söker man inte en gränsnittsdesigner eller kognitionsvetare eller MDI-specialist... utan utan en programmerare. Det väsentliga kravet är minst 5 års erfarenhet av utveckling med C++, meriterande är erfarenhet av objektorienterad analys och design och datakommunikation.

Att utforma gränssnitt är inte samma sak som att hacka koden som ska stötta detta gränssnitt. Att se till att karossen kan skruvas ihop med chassit är inte samma sak som att ge bilen ett snyggt (och människoanpassat, och aerodynamiskt) yttre.

Det står visserligen också i annonsen att den sökande "har erfarenhet av utveckling av användargränssnitt för medicinsk utrustning eller processindustri". (Hm, vården har förstås blivit allt mer industriell så det är klart att det kan duga.) Men det är ett allmänt krav, som inte preciseras så, som man preciserat erfarenhet av ett visst programspråk.

Att utforma gränssnitt är en egen kompetens. Det finns relevanta utbildningar, i interaktionsdesign, i kognitionsvetenskap, i människa-dator-interaktion, med mera. Den kompetens som borde ha efterfrågats borde ha handlat om till exempel erfarenhet av användartester eller att skriva användningsfall.

Desto märkligare är att man samtidigt också söker bland annat en industridesigner. Denne ska, framhåller man, "ansvara för, och skapa förutsättningar för, en långsiktig uppbyggnad av Elektas varumärke".
Det är alltså tydligt att man ser den yttre designen som viktig för varumärket.

Man har uppenbarligen inte förstått, att även gränssnittet är viktigt för "varumärket", det vill säga vad användarna tycker om produkten. Och förmodligen viktigare i längden. Om gränsnittet är dåligt kommer användarna att reta sig på det i åratal.

Men man får vad man frågar efter. En utvecklare som ägnat de senast fem åren åt att arbeta med C++ är inte en bra gränsnittsdesigner.

Den lunchrestaurang som söker en spiskonstruktör för att utforma det Gastronomiska Utspisnings-Interfacet (GUI) får en person som möjligen kan sätta ihop något av färdiga halvfabrikat. Detsamma med medicinteknikföretaget.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
26 apr 2003

Kommentarer

Snyggt!
Jag gillar din reflektion

Från: Koggare | Skickat vid: 8:34, 17 april 2007

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se