Från Blind Hönas arkiv

Sven Lindqvist mer tillgänglig

Oj! Sven Lindqvists webbplats, www.svenlindqvist.net har äntligen uppdaterats och fixats till.

Under lång tid led den av fel som bland annat gjorde att Mac-användare inte kunde komma åt innehållet. Nu verkar det funka. Tyvärr använder sajten fortfarande frames, dock.

Även några nya artiklar har lagts in. Missa inte artikeln om Museum, mod och moral (direktlänk till textversionen):
"1951 bevisade den store antropologen Strehlow att de inföddas konst var underlägsen därför att de såg allting ovanifrån, vilket begränsade konstnärens syn och hindrade honom från att se fritt och klart. Befrielsens dag kom inte förrän den vite mannen visade sina färgbilder för de infödda. Dessa lärde sig då att det finns en horisont. De lärde sig måla akvarell nästan lika bra som en europé. (---)

1964 kom det en bok om Gammal och Ny Aboriginkonst, som visade att den Nya Aboriginkonsten var gjord av vita australier som lät sig inspireras av de svarta och därigenom åstadkom verk som var de svartas oändligt överlägsna. Det är bara vita konstnärer, med sin vidare kulturella bakgrund, som förmår förvalta arvet från aboriginerna och förvandla deras mönster och myter till modern konst.

I det läget krävde det stort mod att hänga ett verk av en svart konstnär sida vid sida med ett verk av en vit. Det innebar ju ett underförstått påstående att konstverken vore på något sätt likvärdiga. (---)

Det australiensiska borgerskapet betraktade sitt nationalmuseum som en konstens helgedom. Och där, bland de stora, erkända mästerverken,
Hängde nu vad de alltid hade betraktat som negerklotter,
Eller på sin höjd som billiga kuriositeter och turistsouvenirer.
Och nu skulle det plötsligt beundras som konst!
Och utslagna fyllon som borde köras bort från parkbänkarna
Lyftes nu plötsligt fram som stora konstnärer."
(SL:s senaste artikel finns dock inte där, men dock på DN.se - ett dagboksblad i DN Kultur 7 april.)

Eftersom dagens På Kornet-artikel utgår från Sven Lindqvists "Lägenheter på Verkstadsgolvet" från 70-talet, bör jag ju uppmärksamma att man på sajten kan klicka sig fram till ett kort utdrag ur boken. (Eller lura frames och gå direkt på utdraget med den här adressen.)
Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
22 apr 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se