Från Blind Hönas arkiv

Imiterande interface: smarta sladdar

Reasons virtuella rack med ljudmoduler imiterar ett  Så här skrev Mats Lewan i artikeln om att blåtand behöver en blå knapp (se denna notis):
"Betänk dessutom att det Bluetooth ska ersätta är just en sladd. En sladd är verkligen höjden av användarvänlighet. Inga manualer behövs. På kontakten syns det var den passar. Och när sladdens kontakter stoppats in i varsin apparat är apparaterna ihopkopplade. Glasklart..."
En tillverkare som fattat att sladdar är ett smart sätt att koppla ihop saker är svenska Propellerhead software.

Propellerheads förnämsta produkt är Reason, ett komplett datorprogram för att göra musik. Det består av ett antal separata moduler: ett par syntar, en sampler, trummaskin, mixer, sequencer, filter och del annat som jag knappt vet namnet på.

Reason har ett gränssnitt som imiterar verkligheten. På skärmen ser man de olika delarna som om de vore monterade i ett verkligt rack. Modulernas imiterade "frontplåtar" har till och med kopierade "skruvar" och virtuella "tejpbitar" där maskinens namn står klottrat.

xxMen det fiffigaste är att man kopplar ihop modulerna med virtuella sladdar, i ett gränssnitt som helt enkelt är en bild av baksidan av samma rack. Här syns enheternas alla olika in- och utgångar.

För att koppla drar man helt enkelt sladdarna med musen från kontakt till kontakt.

Utan sladdar hade man troligen tvingats använda något komplicerat system av menyer och dialogrutor. Den här lösningen är enklare, mer lättbegriplig, och känns till och med rolig: när man växlar till att se baksidan, darrar sladdarna till och med till. (Dessutom är gränssnittet underbart omsorgsfullt även i rätt meningslösa detaljer: alla moduler har till och med en fiktiv nätsladd...!)

Vill du kolla själv, kan du ladda ner en demo av Reason från Propellerheads. Finns både för Win och Mac.
Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
17 jan 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se