Från Blind Hönas arkiv

Trava på, kamrat

Gustav Holmberg har lagt ut många intressanta inlägg senaste veckorna. Häromdagen kom ett tänkvärt och roligt inlägg om varför röriga skrivbord inte är något att skämmas över. För många människor är travar med papper en "naturlig" informationsarkitektur, ett ofta sofistikerat sätt att lagra information på ett sätt som är meningfullt för skrivbordsinnehavaren (men oftast bara för honom/henne, förstås).

Gustav länkar till artikeln "In praise of clutter" i Economist, som bland annat baseras på “The Myth of the Paperless Office” av Abigail Sellen och Richard Harper.

Ett utdrag ur "A 'pile metaphor for supporting casual organization of information"Men redan för tio år föreslog tre forskare (Mander, Salomon och Wong) att papperstraven kunde användas som metafor på dataskärmen, istället för mapp-strukturen, just eftersom det mer liknar många människors sätt att lagra information i verkligheten. Deras artikel "A 'Pile' Metaphor for Supporting Casual Organization of Information" är fortfarande utmärkt läsning (Den finns som PDF, och kan till exempel laddas ner via inlägget "Fuzzy information sorting" på Foop. Det är tydligen också så att Apple tog ett patent för travar som metafor på skärmen - man frågar sig verkligen varför de inte har utvecklat det mer.

Artikeln i Economist nämner inte artikeln ovan, men refererar till några andra andra rapporter om fördelarna med information på papper. Den tar också upp reklambyrån Chiat/Days försök med ett papperslöst kontor. En lysande artikel om hur det gick fanns i Wired i februari 1999 (länk till den finns i På Kornet-artikeln "Internet - en utopisk revolutionär väckelserörelse".)

Vill man veta mer skriver Donald Norman också om "the file cabinet" versus "the pile cabinet" i den utomordentliga "Things that make us smart" (finns hos amazon.com) - boken som har undertiteln "Defending Human Attributes in the Age of the Machine". (Kapitlet heter "A place for everything, and everything in its place"). "The social life of information" av Duguid och Brown är också en bra bok i ämnet.

Generellt sett är papper faktiskt ett underskattat medium. Jag kommer att skriva en del under 2003 om papperets ofta osynliga eller glömda fördelar.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
07 jan 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se