Från Blind Hönas arkiv

Tänk om

Tänk om den mutation hos våra förfäder som skapade språkförmågan hade varit könsbunden?

Det finns (eller fanns) olika teorier om hur språket uppkommit. Någon gång måste i alla fall våra hjärnor ha förändrats. Språket måste ha gett evolutionära fördelar, och evolutionen gynnade därför de som talade. Kanske blev jägare som kunde kommunicera med varandra överlägsna ("Ni driver hjortarna från vänster och vi från höger, så går de rakt i fångstgropen vi grävt därborta.")

Eller var den stora nyttan av språket att man kunde överföra information om vilka rötter som var ätliga, var det växte nötter och var krokodilerna brukade ligga på lur?

Ingen vet. Men tänk om språkförmågan vore som bröst eller skägg, och i princip bara uppträdde hos det ena könet - hade människan utvecklats till planetens mäktigaste djurart ändå? Kan man föreställa sig en värld där bara kvinnor kunde tala - med varandra - medan män inte hade någon språkförmåga alls, eller kanske bara på chimpansnivå (och här lämnar jag lite utrymme för frustrerade kvinnor att säga "vadå? det är ju precis så det verkligen är").

Skulle Homo Sapiens behärskat det tredje klotet från solen då också? Skulle vi ha haft ett samhälle som liknade binas, med starkt matriarkat och flockar av män som utbytbara drönare?

Eller om det var kvinnorna som helt saknat språklig förmåga - hade männens dominans varit ännu större? Eller skulle kvinnor ha hävdat sig på andra sätt och upprätthållit en sorts balans inom arten?

(Kl 02.40 - 36 timmar kvar till flyttlasset går.)


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
14 dec 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se