Från Blind Hönas arkiv

Får det vara en smula mumie till adventskaffet?

Min morfar vägrade alltid äta lussekatter, och över huvud taget allting med saffran i, och han var noga med att berätta varför för alla. "Naj, naj - jag ätar inte lik", förklarade han.

Med tanke på hur lite saffran som varje krokusblomma ger var det omöjligt, menade han, att tillfredsställa efterfrågan på det sättet. Merparten av all saffran som såldes kom istället från plundrade egyptiska mumier. Morfar kunde nämligen berätta, att egyptierna, efter att de tagit ut inälvor och andra organ, fyllde de dödas kroppar med saffran (innan de svepte de om dem med lindor). Det var ju mycket enklare att skaffa saffran genom att skära upp några gamla mumier än att plocka det. Så varje år när lussekatterna kom fram värjde han sig och berättade förtjust om denna skumma hantering, trots att alla hört det många gånger redan.

Jag hade alltid roligt åt historien som barn. Jag tog den bara som en bisarr fix idé hos en envis och gammal man. Det var först nyligen, som jag fick veta att det fanns ett eko i den av en verklig och flerhundraårig tradition.

Under medeltiden trodde man i Europa och arabvärlden att mumier hade stora hälsobringande egenskaper. Mald mumie (Mumia vera) blev en viktig ingrediens i många universalmediciner. (1686 års svenska farmakopé upptar "mumiekött" bland läkemedlen.) Eftersom det var svårt att få tag på äkta mumier, användes ofta döda fångar från fängelser i Alexandria. Detta var i bruk ända till slutet av 1800-talet. (Faktiskt hade läkemedelsfirman Merck i Darmstadtkvar "Mumia vera ägyptica" i sin prislista - 12 Goldmark per kilo - ännu år 1924.)

Det är fascinerande att tänka att morfar - som var född 1894 - som barn antagligen fick höra historier om hur man förr ätit mumier, och att dessa historier på något sätt kopplats ihop med saffran. (Egyptierna använde visserligen välluktande kryddor vid balsameringen, men inte - vad jag kunnat hitta - just saffran.)

Och jo, egyptierna mumifierade också katter. En lussekatt, någon?

Läs mer om Mumien als Arzeimittel (på tyska) eller "Eating mummy" (på engelska - rulla ner en bit på sidan).


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
09 dec 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se