Från Blind Hönas arkiv

McMindre

När jag jobbade på Vagabond hade jag en idé till en tävling:
att låta läsarna gissa vart på jorden man ska resa, för att hamna så långt från en McDonald's-restaurang som möjligt?

Det är inte alldeles lätt. Sydpolen kanske? Australien ligger dock ganska nära. Någonstans i Stilla Havet? Fast Hawaii ligger strategiskt mitt i. Det inre av Kina kanske? Eller mitt i Sahara?

Det blev aldrig någon tävling; jag försökte fråga McDonald's vilka de "över 100 länder" som de sade sig ha restauranger i var, men fick inget svar. Och The Economists Big Mac-index - ett sätt att jämföra verklig köpkraft mellan olika länder, skapat mest på skämt i mitten av 80-talet men efterhand mer och mer taget på allvar - listar bara drygt 50 länder. (Det var förresten Economists Coca-cola-världskarta som gav mig idén till tävlingen.)

The Guardian vet inte heller exakt, men de berättar i artikeln "Not so Big, Mac" att vad de kallar "the Illinois-based fast-food chain and de facto world government" (!) nu helt drar sig ur tre länder i Mellanöstern och Sydamerika (utan att avslöja vilka de är). Imperiet har problem med vikande lönsamhet och nya mattrender, skriver Guardian, och McDonald's stänger därför sammanlagt 175 matställen i tio länder.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
22 nov 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se