Från Blind Hönas arkiv

Massmördaren Josua

Det ska bli intressant att se var Jan Romare är på väg med sin serie Himlens änglar i Dagens Nyheter. Just nu har Josua gjort entré i Djävulens terapi hos psykoanalytikern.

Josua - jo det är han, den gamle good old Josua, fit the battle of Jericho, and the walls came tumbling down. En kul gammal gospel.

Josua följer direkt på Fjärde Mosebok i Gamla Testamentet, och handlar om erövringen av Kaanans land. Vad gospeln inte tar upp är de detaljerade anvisningarna i Josua om att även slakta kvinnor, barn och åldringar, liksom invånarnas egendom som oxar, får och åsnor. Boken är en oändligt utdragen uppräkning av de städer som intogs med hjälp av mordbrand och massakrer.
24. Och när Josua hade dräpt alla Ais invånare ute på fältet, i öknen, dit de hade förföljt dem, och dessa allesammans så hade fallit för svärdsegg och blivit nedgjorda, då vände Israels folk tillbaka till Ai och slog med svärdsegg också dem som voro där. 
25. Och de som föllo på den dagen, män och kvinnor, utgjorde tillsammans tolv tusen personer, allt folket i Ai. 
28. Och Josua brände upp Ai och gjorde det till en grushög för evärdlig tid, till en ödemark, såsom det är ännu i dag.  (8 kapitlet - läs det hos Projekt Runeberg)
Och när trots allt vissa av judarnas stammar begår den svåra synden att låta ursprungsbefolkningen leva och bo kvar i några städer, nedstiger (i den följande Domarboken) en ilsken Guds ängel och hotar Israels barn med framtida plågor.

Josua bör nog läsas av de valstugearbetare som rakt av klassar islam som en våldsreligion.

Många är säkert medvetna om att det finns mörka och ljusa sidor i Bibeln (även om få känner till omfattningen av till exempel Josuas massakrer). Men så - och det förbryllar mig - tycks kristenheten också systematiskt mörka om honom.

Bibeln för barn är naturligtvis censurerad. Men jag trodde nog att Josua skulle tas upp och diskuteras i min sons konfirmationsundervisning. Icke så. Förbigånget med tystnad.

Men inte ens för vuxna anses Josua tydligen vara lämplig läsning. Många biblar innehåller en bibelläsningsplan: läs bibeln på ett år. Hela bibeln? Tja, det trodde min fru t.ex. Men inte. Kontrollerar man visar det sig att planen systematiskt hoppar över just de motbjudande delarna - ner till enstaka verser. Utan att ange det klart.

I begynnelsen var ordet. Sen kom största möjliga tystnad. Därför är det intressant att Romare verkar visa upp Josua i all sin vedervärdighet.
Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
25 sep 2002

Kommentarer

gay dating phone
dating transwomen gay or
gay submissive sex dating

Från: Kevinbob | Skickat vid: 12:43, 09 augusti 2021

gay cousins dating
gay dating saigon
gay gym dating

Från: Henryphews | Skickat vid: 20:32, 09 september 2021

"gay dating sites"
gay website dating
gay dating sites in flordia

Från: Henryphews | Skickat vid: 11:52, 14 september 2021

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se