Från Blind Hönas arkiv

Trådlöst passar bätttre hemma

"Nya trådlösa IBM Thinkpad. Sitt aldrig still" är rubriken på annonserna.

De nya ThinkPad-modellerna har inbyggda antenner och kort för trådlösa nätverk, och är därför "perfekt avpassade för framtidens mobila arbetsplatser... förenar personlig frihet för dig med ett effektivare utnyttjande av kostsam kontorsyta för ditt företag."

Vill man ständigt flytta runt på kontoret? Jag tror inte det.

På kontoret har man sin arbetsplats där man har sina andra verktyg - lappar, tidningar, böcker, i sin egen ordning. Sina bilder på barnen. Ibland går man till mötesrummen, men folk som tar med sina datorer till mötena brukar inte vara populära.

Det supermobila kontoret hörde till gårdagens IT-drömmar. Läs artikeln i Wired om hur folk förtvivlat försökte klara att arbeta på reklambyrån Chiat/Days utopiska "sitt aldrig still"-kontorkontor är fortfarande lysande. Länken finns under "Relaterade länkar" i Kornet-artikeln om internet som en utopisk revolutionär väckelserörelse. Istället för "effektivitet" fick man kaos och kollapser.

Trådlösa datorer har, tror jag, en helt annan marknad - nämligen hemma.

Vi gör mer och mer med våra datorer hemma: kopplar upp oss mot jobbet, betalar räkningar, för att inte tala om att ladda ner musik eller film.

Hemma har man ont om plats, och måste vara flexibel. Få har möjlighet att ha särskilda arbetsrum hemma. Man har kanske klämt in en arbetsmöbel i sovrummet, hallen eller ett hörna av vardagsrummet, men det är ibland översvämmat av andra papper, eller också sover hustrun redan strax intill. Så hemma är man ofta tvungen att flytta runt - sitta vid köksbordet och betala räkningarna, ligga i sängen och kolla mejlen när man är sjuk, slå sig ner i soffan för att barnen gör läxorna vid köksbordet.

Med ett trådlöst nätverk hemma får man nya vanor. Astri, som är norska men bor i Sverige, tar med sig laptopen till frukostbordet och kan äntligen få läsa norska morgontidningar samma dag. Man kan ha med datorn i TV-soffan för att skicka in sin åsikt till debattprogrammet.

Synd bara att Ericsson la ner utvecklingen av sin surf-platta för hemmabruk. Tiden håller på att bli mogen.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
26 mar 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se