Kommentarer: "We lit them up"

Jag tittade på Saving private Ryan igår. En makalös film, som inte drar sig för att visa även de misslyckade insatserna. Civila offer, summariska avrättningar. Sånt är kriget. Är det systematiska övergrepp, eller bara resultatet av att man valt en militär lösning på ett problem?

Om vi för ett ögonblick tänker oss till vägspärren i Irak... Om vi godtar att vägspärrarna, efter det att koalitionens trupper ockuperat Irak, är ett militärt problem: hur löser man den uppgiften?

Vetskapen om att en stor del av attackerna mot civila och ockupanter sker genom civila bilar som inte stannar påverkar naturligtvis hur gränssoldaterna måste bete sig. Hur skulle Blind Höna gjort, om han vore stationerad vid vägspärren? Jag tror Blind Höna skulle skjutit, mått dåligt, och förbannat att det så kallade motståndet inte följer spelreglerna för krigföring (de har inga utmärkande tecken, gömmer sig bland civila, attackerar civila som primära mål). Eller?

Kommentar från gudmundson, maj 31, 2004 12:48 EM

Jag är inte ett dugg förvånad över att nya övergrepp kommer fram. Redan krig i sig är ett enda stort övergrepp. Är det någon som tror att det finns krig utan övergrepp från bådas sidor? Är det någon som tror att krig kan vara annat än smutsigt?

Kommentar från Chadie, maj 31, 2004 02:33 EM

Gudmundson: Jag är inte pacifist, har gjort värnplikt och skulle båda skjuta och lyda order i krig. Som Jim Massey.

Hade någon av bilarna verkligen exploderat, full av ammunition och förklädda soldater, sarin eller massförstörelsevapen ... hade nog jag (och kanske han) reagerat som du spekulerar. Men när underrättelserna, i stort och i smått, var falska ...?

Kom ihåg att Massey beskriver en tid långt innan bilbomber blev modus operandi för motståndet/terrorismen i Irak.
"Q: The reports said the cars were loaded with explosives. In all the incidents did you find that to be the case?
A: Never. Not once."

Massey hade en "impeccable career" och är säkert mer insatt i krigets verklighet och pris än både Per och jag. Men han slutade inte använda sitt förnuft: han insåg att man ljugit och ljög för honom. Så följde han sitt samvete och sa upp sig.

Om jag hade varit i samma vägspärrar som honom hoppas jag att jag hade haft samma kurage.

Kommentar från Jonas, maj 31, 2004 09:12 EM

Jag har försökt skriva nåt mer sammanhängande om kriget i Irak i min senaste post.

Kommentar från gudmundson, maj 31, 2004 10:39 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter