Kommentarer: "Fab 5"-kopior gör om Jacob Nielsen

Länken är trasig!

Kommentar från David Pettersson, maj 20, 2004 07:55 EM

Oj. Tack David! Fixat.

Kommentar från Jonas, maj 20, 2004 09:58 EM

Det där var hysteriskt roligt. Nielsen må vara en guru när det gäller användarvänlighet, men det där med design är han inte så bra på.

Själv är jag väldigt intresserad av både användbarhet (förmodligen en bättre översättning av "usability") och design.

Kommentar från Johan Svensson, maj 20, 2004 10:52 EM

Designen får man nog stå för själv. Jag tycker (eller tyckte förr - då det är länge sedan jag var på hans site) att han har vettiga åsikter om användarvänlighet. Kanske självklara saker för många, men inte för alla.

Annica Tiger

Kommentar från Annica Tiger, maj 21, 2004 08:00 FM

Förhållandet mellan snygghet och användbarhet är något som Donald Norman (Jakob Nielsens smaratare partner) behandlar i sin senaste bok, Emotional Design.

Andrew Dillon har ocksgjort en intressant liten undersökning av det där. Testpersoner fick använda ett snyggare gränsnitt, men med dålig användbarhet, och ett "fulare", med bättre användbarhet. De flesta föredrog det snyggare men sämre gränssnittet... och det var inte bara den första reaktionen: de höll fast vid det sämre gränssnittet senare också, istället för att byta.

Är användbarhet därför oviktigt? Nej - för användarna gjorde många fler fel med det snyggare+sämre gränssnittet. Men de föredrog det i alla fall. Första intrycket består, som det så vist heter.

Kommentar från Jonas, maj 21, 2004 10:16 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter