Kommentarer: Enkelhet vinner

Hej!

Det här med enkelhet hos/i teknik är ett kärt ämne för mig. Jag pysslar lite, lite med uppfinningar och därför är jag med i en uppfinnareförening. I den föreningen talas det ofta om skillnader mellan män och kvinnor: män uppfinner det som "inte behövs" och lägger sedan ned massor av tid på att marknadsföra det; kvinnor tar fram praktiska, existerande behov - och löser dem!

Håller du med om att det är så? Det gör inte jag, helt och hållet! :D Nej; jag gör inte det - jag ser många ex på nya saker som män hittat på och som visat sig riktigt bra!...när de väl fanns.

Men sedan finns tyvärr ibland en tendens hos produktutvecklare att krångla till allt - alltid till slutanvändarens nackdel! Jag skulle vilja likna det vid när en god vän om ett dataprogram för några år sedan sa: "Varför har han skrivit det i X?! Det hade ju blivit så mycket enklare i Y!". "X" och "Y" var förstås programspråk och "han" en gemensam vän. En tredje person svarade syrligt: "För att visa att han kan?".

Jag är teknikfreak - jag erkänner gärna det. Just eftersom jag testar så många olika saker så vet jag hur det känns när det är "rätt". Och känslan är just "Det är enkelt!". Det kan handla om komplicerade problem som löses, i grunden. Men tekniken skall vara enkel, just. Annars tycker människor bara att det är tråkigt, trist - och meningslöst. Särskilt kvinnor, tyvärr.

Kommentar från Carina, maj 20, 2004 03:52 EM

Delvis ligger det väl i uppfinnandets natur.

Jag tycker det mesta som jag gör för första gången tenderar att bli tillkrånglat - det är först när jag gjort det många gånger och behärskar det som jag kan göra det enkelt.

Och vad är uppfinnande om inte just att göra saker för första gången...

Kommentar från Tommy, maj 20, 2004 04:04 EM

Tommy: "Jag tycker det mesta som jag gör för första gången tenderar att bli tillkrånglat - det är först när jag gjort det många gånger och behärskar det som jag kan göra det enkelt."

Medhåll. Är det inte lite som muskelminne? När kroppen lär sig en ny rörelse, t ex jonglering eller klättra upp för en ny bergsled, så testar den sig fram till vad som funkar. På vägen plockar kroppen upp onödiga rörelser, eller rentav felaktiga sådana, tills målet är nästan nått. Jongleringen kan pågå en hel dag, en hel vecka, men det blir ändå inte riktigt bra... Inget riktigt flyt.

Gör uppehåll en vecka, och försök igen.

Plötsligt har kroppen "glömt" många av de onödiga rörelserna och allt flyter bättre, som om musklerna hunnit tänka efter på vilka delar av rörelsen som var bra och nödvändiga för måluppfyllelse och vilka som var onödiga återvändsgränder.

Kommentar från Manne, maj 21, 2004 03:17 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter