Kommentarer: Vad har framtiden gjort för oss egentligen?

Nja, något ligger det nog i resonemanget men det vågar man väl knappast tala om. Det har att göra med intertemporal inkomstfördelning.

Kommentar från Bengt O., september 4, 2009 06:19 EM

Låter spännande, Bengt! Utveckla gärna - eller peka på länkar.

Kommentar från Jonas, september 6, 2009 10:45 FM

Det är en knepig och ofta också inflammerad fråga. Förenklat kan man säga att i en ofta använd produktionsfunktion så bestäms tillväxten av insatsen av arbete och kapital samt vad man förr kallade "faktorproduktivitet", dvs. ökad effektivitet, förändringar i relationen mellan produktionsfaktorerna jämte en stor och mystisk restpost som ingen egentligen vet vad det är. Med rimliga antaganden om befolkningsutveckling och "returns to scale" och en del annat innebär detta att framtidens människor kommer att vara rikare än vad vi är. Det finns därför goda skäl att fundera på hur mycket vi måste uppoffra för deras skull.

Kanske kan man trots allt våga föra ett sådant resonemenag när det gäller inkomster och materiell välfärd. Men när det gäller "framtiden" är det ju numera mest klimat- och miljöfrågor man tänker på. Och där har ju diskussionen övergått i religionsutövning. Liksom medeltidens människor späkte och gisslade sig och köpte avlatsbrev för att undgå de eviga straffen så måste vi avstå från kött, från importerade livsmedel, ha rätt lufttryck i däcken (fast helst inte alls ha några däck) och -som en sista åtgärd- köpa avlatsbrev, nej utsläppsrätter menar jag. Det är inte alls säkert att det är ett rationellt handlande. Kanske det vore förnuftigare att i tid försöka anpassa sig till en ofrånkomlig framtid i stället för att försöka undvika den?

Läs gärna och förfäras över "La grand illusion."

(Jaha, man måste skriva ut hela länken? Se alltså gärna http://www.karlsson.at/texter/klimat.html).

Kommentar från Bengt O., september 7, 2009 03:22 EM

Jag skulle - så här i framtiden som ju är nu, om man ser det från när inlägget publicerades, och ännu mer framtid om man ser det från när teckningen ritades - så gärna vilja veta vem tecknaren var och var satiren publicerades. Är det någon som har svaret?

Kommentar från Elmquist, mars 22, 2016 12:34 FM

Hej Hampus!

Jag kan ge dig svaret - behöver göra en liten efterforskning i helgen för att ta fram originalet bara!

:)

/jonas

Kommentar från Jonas, mars 24, 2016 08:09 FM

Så hur har det gått, Jonas? :)

Kommentar från Elmquist, maj 7, 2016 08:35 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter