Blind Hönas arkiv: Digital arbetsmiljö

Journalsystemet Cosmic byggs ut - trots fortsatta problem med digital arbetsmiljö

Journalsystemet Cosmic, som drev användarna på vårdcentralerna till förtvivlans rand, får nu åter rullas ut i Uppsala. Men Arbetsmiljöverket konstaterar att många av problemen finns kvar, enligt Uppsala Upsala Nya Tidning:
"Efter att systemet införts har läkarna dragit ned sin verksamhet till hälften för att hinna med. Det fick till följd att arbetsbelastningen på distriktssköterskorna ökade.
Enligt uppgift tar det längre tid att arbeta i Cosmic jämfört med det tidigare journalsystemet, bland annat på grund av att det krävs fler knapptryckningar för olika moment. Dessutom saknas många funktioner vilket innebär att man ibland har fått gå tillbaka till gamla rutiner med papper och penna.
I Enköping har Cosmic varit i bruk sedan oktober 2005. Enligt personalen "fungerar det att arbeta i systemet, men att det fortfarande finns stora brister i utvecklingen av systemet". I Enköping anser man att människan har anpassat sig till systemet, inte tvärtom." [min fetstil]
Problem kvarstår i journalsystem, UNT 23 juli 2007
Också hos Dagens Medicin: Fortsatta problem med Cosmic i Uppsala (23 juli 2007)

(Tack, Erik, för länken)


Permalänk | Kommentarer (3)


  Avdelare mellan text och datering  
18 aug 2007

Digital röntgenteknik kräver bättre utbildning

Apropå det krångliga digitala röntgensystemet som drabbade min kollega Johan (se Vård för akut sjuka försenas av dåligt datasystem, 6 jul 2007).

dataskärm med röntgenbilderKristina Hellen-Halmes vid Malmö Högskola har studerat införandet av digital röntgen i tandvården. Hon har konstaterat att personalen får otillräcklig utbildning och att införandeprocessen är bristfällig.

En miss i införandet rör hur utrustningen ska ställas in. När skärmarna levereras är både ljusstyrka och kontrast inställda på maximal styrka. Men för att se skillnad mellan en frisk och skadad tand bör ljusstyrkan inte vara mer än 80 procent och kontrasten högst 50 procent. Nyanserna försvinner om bilden har för mycket kontrast.

– När jag besökte 19 slumpvals utvalda kliniker stod all deras utrustning på 100 procent, säger Kristina Hellén-Halme. Jag tycker att tandläkarna ska ställa krav på sina leverantörer så de får en ordentlig genomgång av systemet

Hon menar också att leverantörerna borde informera sig bättre om tandvårdens speciella behov.

Bild: DogFromSpace /CreativeCommons / Flickr


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 jul 2007

Fortsatt kaos kring IP-telefoni i Region Skåne

De skånska vårdcentralernas chefläkare anmäler arbetsgivarens nya system för IP-telefoni til Socialstyrelsen, eftersom systemet fungerar så dåligt att det finns risk för att patienter skadas.

Hösten 2005 började Region Skåne inför IP-telefoni. Projektet kantades med mycket stora problem, eftersom leverantören inte förstått hur arbetet i vården fungerade. (Se Déjà vu om datakrångel i Skåne, Blind Höna 20 okt 2005.)

Problemen har bara fortsatt. Sjuka som behöver vård kommer inte fram på telefon, berättar Sydsvenskan. Linjen är så dålig att det är omöjligt för patient och läkare att höra varandra. Röstbrevlådor och vidarekopplingar fungerar inte. (Region Skånes telefonsystem anmäls - patienterna kommer inte fram, Sydsvenskan 17 juli 2007). Systemet ska nu granskas enligt den så kallade Lex Maria.

Det som, mitt i eländet, på ett sätt ändå är glädjande, är att man nu också betonar att det är ett arbetsmiljöproblem. Tidigare fokuserade kritiken på patientsäkerhet och kostnadsöverdrag.

- Det har tagit kraft från det vanliga arbetet att man har behövt syssla med tekniska problem med telefonerna och det har varit ett stort arbetsmiljöproblem på de vårdcentralerna, säger Lars-Olof Tobiasson, en av chefsläkarna som gjort anmälan, till Sveriges Radio (Landstinget anmäls för bristfälligt telefonsystem, Ekot 18 juli 2007).


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
18 jul 2007

Släng ut din dator genom fönstret!

En Berlin-bo som av ilska och frustration kastade ut sin dator genom fönstret och lät den krossas mot marken undgår rättsliga följder.

"Vem har inte känt för att göra likadant?", kommenterar polisen enligt Reuters.

Police excuse angry computer user for outburst (Reuters, 17 jul 2007).Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Dåliga datasystem finns överallt

Skylt med texten Ursäkta förseningarna vi installerar nytt datasystemThorvald från förvetet har en bra kommentar till notisen Vård för akut sjuka försenas av dåligt datasystem (6 juli).

Jag håller i och för sig inte med om hela slutsatsen. Dålig service på grund av usla datasystem - med eller utan lama ursäkter på skyltar - finns i alla branscher. Här är ett exempel från hotellvärlden. (Väntetiderna var högst reella och en anställd beskrev uppgraderingen som en mardröm.)

Jag har sett i princip identiska skyltar på t.ex. en stor järnhandel och en stor skivaffär i Stockholm. Väntetiderna var visserligen inte timmar, men överskred ändå långt vad jag tyckte var rimligt. För ett exempel från resebranschen på timmars onödig väntetid, se Dagens "Det är systemet...".

Men det ligger ändå mycket i det som Thorvald skriver. För visst handlar det om bristande konsumentmakt.

På nätet, till exempel, tvingar konkurrensen mellan program som användarna kan välja fritt fram allt bättre, snyggare och enklare tjänster, i snabbt tempo. Gillar du inte Internet Explorer som webbläsare, kan du ladda ner Firefox, eller Opera, eller en rad andra alternativ. Vill du ha ett fotoalbum på nätet för dina bilder kan du välja mellan Flickr, Photobucket, Fotosidan, Fotodagboken, Picasa och mängder av andra.

Men dåliga system i arbetslivet överlever ofta länge, utan att slås ut (inte alls bara i offentlig sektor). Det beror, tror jag, just på att användarna nästan inte har någon makt över de interna, administrativa system som drabbar dem.

It-företagen har varit duktiga på att skaffa sig monopol-liknande ställningar i företag och organisationer. De försöker helst leverera så totalintegrerade system som möjligt, vilket gör det oerhört mycket svårare för en organisation att byta till ett annat. Den trögheten är en tillgång för it-företagen, som kan knyta kunder till sig för lång tid. Men den är dålig för användarna, eftersom trycket på förändringar blir svagt.

I stället uppfinner man förklaringar som att "användarna inte är datormogna". Om it-system vore en fungerande marknad, skulle företagen anpassa sina produkter till kunderna. Nu kräver de just motsatsen.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
06 jul 2007

Vård för akut sjuka försenas av dåligt datasystem

"... en mycket professionell och trevlig röntgensköterska ber om ursäkt för väntetiden, och bekräftar att det är det nya datorsystemet som ställer till det.
Ja, ja, säger jag överslätande. Det blir säkert bättre när ni blir vana vid det. Det tror jag inte svarar hon, och den trevliga fasaden mulnar något. Vi har haft programmet i ett halvår, och jämfört med det vi hade tidigare så är det här oändligt mycket krångligare, det går helt enkelt inte att lära sig."
Jag skäms för att jobba med IT-system (5 juli 2007)
Min kollega Johan Berndtssons son bryter armen. Ovanpå det tvingar ett uselt nytt datasystem dem att vänta flera timmar i onödan på sjukhuset.

Jag blir arg och ledsen. Både för att skadade barn tvingas ha ont i onödan. Och för personalen som uppenbarligen pressas från två håll: ett dåligt system och irriterade patienter.

Det är märkligt hur ofta vi förväntas visa förståelse bara för att det är datorer som krånglar. Skulle vi acceptera en skylt på restaurangen som sa "Maten kommer att dröja extra länge, för vi har installerat nya kylskåp?" Eller på biografen: "Vi beklagar om ljudet på kvällens film är dåligt, men vi har installerat nya projektorer".


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Krångliga system vältrar över arbetet på människan

"Under de senaste åren har Sverige upplevt en produktivitetsboom som kan jämföras med det framgångsrika 1960-talet (...) Men det finns en oredovisad baksida, en övervältring av kostnaderna för produktionen på hushåll och enskilda konsumenter. Produktivitetsframgången betalas av oss vanliga medborgare."
Ekonomen och förre vice riksbankschefen Villy Bergström är trött på att försöka göra allt mer själv, ständigt hindrad av icke-mänskliga system, och tar exempel från försäkringsbolag, teleoperatörer och SJ:s automatiska telefonsystem.

"Systemen är stora, svåröverskådliga och rigida" konstaterar han. "När skall denna terror sluta? Det sägs att marknadsekonomin ständigt anpassas till kundernas önskningar. Vem bad att få tala med en robot?"
Vem vill prata med en robot? (Aftonbladet, 12 mars 2007)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
04 maj 2007

Avskaffa begreppet "datormognad" - ny artikel På Kornet

Nu finns det en ny artikel På Kornet: Avskaffa begreppet "datormognad"!

Texten är ett utdrag ur boken "Jävla skitsystem! Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet".

Jonas krönika i Lönojobb, mars2007.jpgDen har också varit publicerad i HTFs tidning "Lön&Jobb" tidigare i år, i något kortare form. Lön&jobb lägger inte ut sina krönikor på nätet; men nu finns den alltså att läsa På Kornet.

Vill du diskutera innehållet, gör det här på Blind Höna!


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
10 apr 2007

På gång: boken "Jävla skitsystem!" - om usel digital arbetsmiljö

javlaskitsystem_cover_400.jpg

Anledningen (en av dem i alla fall) till att jag varit borta från bloggandet ett tag syns ovan.

Nej, boken är inte klar riktigt ännu, men den börjar närma sig slutförande så pass att jag känner att jag har kapacitet att återvända till det här skrivandet också.

Även om arbetet med själva boken går mot sitt slut, fortsätter jobbet med att förändra hur it används i arbetslivet. Du får gärna kontakta mig om du har exempel på datasystem i arbetslivet som missbrukar användarna. Det verkar finns fler av dem än jag kunde ana.

Så småningom kommer det också att gå att förhandsbeställa boken här.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
09 apr 2007

"Jävla skitsystem!" för byggbranschen

Idag föreläser jag om "Jävla skitsystem!" på en konferens för byggbranschen i Stockholm.

Så här skrev en deltagare till mig efter den förra föreläsningen, hos TCOs dataforum:
"Tack för en mycket intressant genomlysning av den miljö vi alla mer eller mindre befinner oss i.

Begreppet digital arbetsmiljö var en ögonöppnare för mig.

Som arbetsmiljöingenjör och miljöansvarig har jag tyckt mig ha en bred ansats i att förstå de arbetsvillkor som råder men som många andra har jag underskattat den kraftfulla aspekt som alla de datasystem som vi dagligen använder utgör tillsammans (inklusive alla små dagliga interaktiva tjänster som vi förväntas kunna få utförda).

Det blev många Aha-upplevelser när du berättade, hur många gånger har man inte själv befunnit sig intrasslad i obegripliga webbsidor där man till slut inte kommer ihåg vad det man ursprungligen försökte få gjort...

Sammanfattningsvis tycker jag att det var en mycket intressant genomgång av en aspekt på arbetsmiljön som varit mycket försummad men som i varierande utsträckning angår oss alla."

(Miljöchef, större svensk koncern)
(PS: ... och plus att när jag föreläser idag får jag se den k-märkta skybaren på Wenner-Gren Center inifrån. Bara en sån sak!)


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
21 feb 2007

Jonas om "Jävla skitsystem" hos sex TCO-förbund

Idag (6 februari) talar jag om "Jävla skitsystem!" hos DataForum, som är ett samarbete mellan se TCO-förbunden, som präglas mycket av datorarbete: det är Finansförbundet, FTF, HTF, SIF, Försvarsförbundet och Fackförbundet ST.

Glädjande nog är seminariet fullbokat (165 personer) - vilket å andra sidan tyvärr betyder att det inte är någon större chans att komma in för sista-minuten-besökare.

Med de neddragningar, som regeringen nu gör inom myndigheter och forskning på arbetsmiljöområdet, är det nog just fackföreningsrörelsen som måste engagera sig på ett helt nytt sätt för att vi ska komma framåt inom området digital arbetsmiljö.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
06 feb 2007

Digitial arbetsmiljö-sajten trasig

Sajten Digital arbetsmiljö, där jag tänkte skriva om vad jag gör och vad som händer inom det området, har tekniska problem.

Det beror på att jag försökte uppgradera mitt bloggverktyg och misslyckades kapitalt. Alla bloggar - även Blind Höna - lyckades jag paja. Med hjälp av de snälla killarna på FS-datas webbhotell kunde jag få igång dem igen - alla utom Digital arbetsmiljö.

Jag har rätt mycket på gång inom området digital arbetsmiljö, men förväntar mig inte att kunna fixa sajten där snart. Tills vidare kommer allt sådant att hamna här på Blind Höna.

Om inte ...

... någon kunnig person därute kan tolka de här felmeddelandena, som jag misstänker (men inte är säker) har med saken att göra, och kan förklara vad som behöver fixas:

MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) substr outside of string at lib/MT/Serialize.pm line 58.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in unpack at lib/MT/Serialize.pm line 58.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in substr at lib/MT/Serialize.pm line 59.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) substr outside of string at lib/MT/Serialize.pm line 59.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in addition (+) at lib/MT/Serialize.pm line 60.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in hash element at lib/MT/Blog.pm line 89.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in hash element at lib/MT/Blog.pm line 89.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in numeric eq (==) at lib/MT/App/CMS.pm line 192.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in string comparison (cmp) at lib/MT/App/CMS.pm line 195.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in string comparison (cmp) at lib/MT/App/CMS.pm line 195.
MT::App::CMS=HASH(0x8343aa4) Use of uninitialized value in string comparison (cmp) at lib/MT/App/CMS.pm line 195.


Permalänk | Kommentarer (3)


  Avdelare mellan text och datering  
13 jan 2007
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se