Blind Hönas arkiv: Bloggfenomenet

Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag återupptas rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada.

Milli och Hajizada lockades i vad som allt mer framstår som en fälla på en restaurang i Baku i juli. Först blev de grovt misshandlade av två okända män. När de försökte anmäla händelsen för polisen blev de själva häktade för "huliganism".

Vid den parodiska rättegångens första del avvisade domaren Araz Huseynov försvarets begäran att få visa videoupptagningar från det påstådda "restaurangbråket". Försvarets klagomål på att advokaterna inte fått tillfälle att träffa sina klienter, och andra lagbrott som Milli och Hajizada utsatts för i processen, avvisades också.

I bästa fall kan vi följa dagens rättegång via Twitter. Men vid den första dagen beslöt rätten att hålla förhandlingen i den minsta möjliga salen i Sabail-distriktets domstol, uttryckligen för att begränsa antalet journalister och andra som skulle kunna bevaka den. Antagligen sker något liknande idag.

Jag är glad att även EU-minister Cecilia Malmström gett sitt stöd till de azerbajdzjanska bloggarna. Men det krävs mer! Märkligt nog har vi ännu inte hört någonting från det svenska Journalistförbundet - trots att organisationer som Reporters without borders kraftfullt tagit ställning för Milli och Hajizada.

Millis och Hajizadas satiriska presskonferens med en åsna på YouTube har nu spritts runt hela världen. Det var kanske inte vad de azerbajdzjanska myndigheterna räknat med.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
16 sep 2009

Fängslade bloggare i Azerbajdzjan behöver stöd nu!

Emin Milli och Adnan HajizadaTvå regimkritiska bloggare i Azerbajdzjan riskerar långa fängelsestraff för ett påstått restaurangbråk i Baku i juli.

Men anklagelserna mot Emin Milli och Adnan Hajizada är falska, hävdar människorättsorganisationer och oberoende bedömare.

Syftet är att tysta en växande blogg-rörelse bland azerbajdzjanska ungdomar. De vädjar nu om internationellt stöd.

Nyss kunde vi läsa om hur den azerbajdzjanska säkerhetstjänsten trakasserat medborgare som röstat på "fel" land i Eurovisionsschlagerfestivalen. Fallet med de fängslade bloggarna har inte fått lika stor uppmärksamhet, men är ännu allvarligare.

kvällen den 8 juli träffas aktivisterna och bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada på restaurang Lebanese i centrala Baku. De ska äta middag och diskutera utvecklingen i Azerbajdzjan med en grupp andra bloggare.

När sällskapet är samlat dyker två mycket vältränade, okända män upp och slår sig ner vid bordet intill. Kort därefter börjar dessa anklaga sällskapet för att "störa ordningen" och uppmanar dem att hålla tyst. Vittnen hävdar att männen säger "ni kritiserar regeringen för mycket" till Emin och Adnan och därefter attackerar dem med slag och sparkar.

Några dagar tidigare har Milli och Hajizada, som är aktiva i den azerbajdzjanska ungdomsrörelsen OL!, gisslat regimen i Azebajdzjan med en fejkad presskonferens med åsnan "Heinz" i huvudrollen.

Det hade kommit ut att regimen importerat åsnor från Tyskland för fantasipriser (40.000 dollar styck). På "presskonferensen", som lades ut på YouTube, uppträder Hajizada som "Heinz" i åsnekostym, "Det finns enorma möjligheter för åsnor i Azerbajdzjan. Om man är tillräckligt mycket åsna kan man gå hur långt som helst här", förklarar han bland annat.

15azerA_xl.jpg

Filmen avslutas med texten:
"Någon kommer att skydda åsnornas rättigheter. Men vem ska skydda människornas medborgerliga rättigheter?"

Efter överfallet på restaurangen beger sig Milli och Hajizada till polisstationen för att anmäla misshandeln. Där utsätts de för nästa överraskning: de arresteras misstänkta för "huliganism" och sätts i häkte. De båda anonyma angriparna släpps däremot fria. Poliser hindrar journalister som försöker fotografera de två.

Följande dag, den 10 juni, hålls en domstolsförhandling där Milli och Hajizada döms till två månaders häkte i väntan på rättegång - ett överraskande hårt beslut. Förhandlingen är sluten. Diplomater och representanter för europeiska människorättsorganisationer försöker förgäves få tillträde till rättegången men hindras. Någon förklaring till varför förhandlingen var sluten har inte givits. Till och med Millis och Hajizadas advokater har haft svårt att få träffa sina klienter.

Azerbajdzjan rankas som nummer 150 av 173 på det Freedom of Press Index som sammanställs av Reporters Without Borders. De unga aktivisterna har i stället i mycket hög grad kunnat använda Facebook, YouTube, bloggar och andra sociala media för att nå ut. I det akuta skedet blev Twitter en direkt kanal för att rapportera från bland annat stöddemonstrationerna utanför domstolen.

Fängslandet av Emin Milli och Adnan Hajizada har uppmärksammats i medier världen runt (NY Times, CBS) - men inte mycket i Sverige. Kanske för att det skedde mitt i sommaren. I Sverige skrev SvD i ledarbloggen, och Vilhelm Konnander direkt efter gripandena. Carl Bildt har nämnt Milli och Hajizade och tog upp dem med myndigheterna när han besökte Baku. Men i övrigt verkar det ha varit ganska tyst i den svenska bloggosfären och i media - i synnerhet i jämförelse med Eurovisionsschlager-affären.

Stöd för Emin Milli och Adnan Hajizade utanför Azerbajdzjans ambassad i Washington från

Den slutliga domen kommer att falla nu i början av september. För några dagar sedan lade åklagaren till ytterligare en åtalspunkt mot de två: tillfogande av kroppsskada. "No one has seen either victims or their fake injuries" konstaterar bloggaren Flying Carpets and Broken Pipelines.
Milli och Hajizada har inte fått träffa sina anhöriga någon gång sedan de arresterades. Enligt advokaterna har de inte heller fått tillräcklig eller adekvat vård för sina skador, rapporterar Human Rights House Network.

Jag kom själv hem från Baku för bara några dagar sedan. De azerbajdzjanska bloggare jag träffade är beundransvärt orädda, men behöver - och hoppas på - vårt stöd. Att blogga om Emin och Adnan och länka till de azeriska bloggarna vore mycket värdefullt för dem.

Svenska bloggare, journalister och medborgare bör protestera mot behandlingen av Emin Milli och Adnan Hajizada. Vi bör trycka på hos våra politiker och folkvalda och kräva att observatörer ska få tillträde till den kommande rättegången.

Det finns flera möjligheter att göra sin röst hörd online: spela in en video; det finns ett antal Facebook-grupper, skriv på petitionen.

Det viktigaste är att nu skapa så mycket uppmärksamhet kring Emin Milli och Adnan Hajizada att opinionen hörs även i Baku.

Uppdatering 16 sep: Rättegången mot Milli och Hajizade återupptas


Fotnot för googlare: Adnans efternamn kan också skrivas som Gadzhizade, Hacizadeh, Haji-zadeh eller Hajizade.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
30 aug 2009

Lätt att manipulera bloggosfären?

När John McCain tydligt började sacka efter Barack Obama i opinionsmätningarna tidigare i år, fick en ny kampanjrådgivare ansvar för att driva en betydligt aggressivare och råare linje: Steven Schmidt, 37, lärjunge till Bushs främsta mudslinger och kampanjstrateg Karl Rove.

Jag har bloggat sedan 2001, och är övertygad om att bloggandet tillfört nya och klokare perspektiv i debatten. Men jag är ändå lite oroad av det här:
Mr. Schmidt is considered by members of both parties to have a superior sense of a greatly altered news media environment, caused by the proliferation of political Web sites and blogs, providing all different ways of getting out information.
This new environment, he has told friends, is easily manipulated because of round-the-clock thirst for news, increased competition, lowered standards created by the proliferation of outlets and hunger for the outrageous.
An Adviser Molds a Tighter, More Aggressive McCain Campaign, NY Times, 6 sep 2008 (min fetstil)
Schmidts aggressiva kampanj gav också resultat - McCain hämtade in Obamas försprång innan finanskrisen slog till och McCain åter framstod som vilsen och icke trovärdig.

Men aggressiviteten finns kvar, och har snarare ökat bland McCains supportrar, som både konservativa och liberala kommentatorer uppmärksammat (se The Terrorist Barack Hussein Obama, NY Times 11 okt 2008).

Att bloggar har makt att styra debatten och till och med ändra politiken är en av slutsatserna från bloggbävningen mot FRA-lagen.

Det kommer att finnas anledning att försöka bedöma hur genuina eventuella framtida bloggkampanjer är. Finns det i själva verket någon kraft bakom, som driver på dem?

Andra bloggar om:


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
12 okt 2008

Ikväll

... hänger Erik och jag på Södra teaterns bar och veranda (på Söder i Stockholm) från klockan sex. Snygg utsikt över Stockholm. Kom förbi och fira sex år i bloggosfären!

(Adress Mosebacke Torg, T-bana Slussen, uppgång Hökens gata.)


Permalänk | Kommentarer (6)


  Avdelare mellan text och datering  
12 okt 2007

Sex år i bloggosfären

För sex år sedan - den 7 oktober 2001 - skrev jag det första inlägget här på Blind Höna.

Den 21 oktober startade Erik Stattin upp mymarkup.net (numera på mymarkup.se)

Hösten 2001 var vi bokstavligen blott en handfull bloggare (som också kallade sig så) i Sverige. Allra först var kanske Jorun (Life de Luxe) eller Tommy (med användbarts tidigare inkarnation "under konstruktion", numera försvunnen.

Inte anade vi hur stort bloggandet skulle bli när vi började? (Många dagar tycker jag att man knappt kan vända blad i en tidning utan att läsa ordet "blogg" - ibland flera gånger.)

Det finns anledning att både reflektera över vad som hänt ... och fira lite.

Så eftersom mymarkup-Erik och jag fyller sex + sex år (=12) tänkte vi fira med en riktig bloggträff den 12 oktober (fredag).

Party på Södra teaterns bar och veranda (på Söder i Stockholm) från klockan sex. Snygg utsikt över Stockholm. Kom förbi och fira sex år i bloggosfären! (Adress Mosebacke Torg, T-bana Slussen, uppgång Hökens gata.) Om du vill haka på, meddela oss via Bloggträffsbloggen eller Facebook (eller kommentarerna här).

(Motto: Schulmän och Skuggor må lägga ner, but we will soldier on!)


Permalänk | Kommentarer (6)


  Avdelare mellan text och datering  
07 okt 2007

Hjälpfiler i bloggformat

Adobe publicerar hjälpfilerna till Photoshop i ett blogg-format.

För två år sedan skrev jag om hur lämpligt bloggformatet skulle vara för hjälpfiler.

(Våren 2005 hade det stora blogg-genombrottet bara nätt och jämnt startat i Sverige, och blogg var ännu givetvis bara "en dagbok på nätet".)

Finns det fler som använt den här möjligheten?

(Tack, Nils, för tipset!)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
13 maj 2007

Hotade bloggare: Expressens ensidiga enkät

Expressen ringer. De gör en enkät bland femtio bloggare och undrar om jag någonsin blivit hotad eller fått aggressiva kommentarer på bloggen. Nä, säger jag. Vad tror du det beror på, undrar journalisten? Att jag inte är särskilt aggressiv själv - till skillnad från Linda, säger jag.

Det har förekommit en del hårda meningsväxlingar sedan 2001, då jag började blogga - men inte mer.

Och så frågar jag journalisten om de har någon fråga med i enkäten om man fått positiva eller uppmuntrande kommentarer eller mejl på grund av sin blogg? Hon skrattar och medger att hon inte har det.

Jag har fått det, säger jag. Många.

Jag tycker fortfarande att det är fascinerande hur många ställen på nätet som genomsyras av en kultur av välvilja och generositet. Jag ger några exempel - Flickr är fortfarande ett bra sådant. Många som drabbats av svåra sjukdomar kan vittna om hur deras blogg blivit en källa till stöd och hjälp.

Det är för mig mer intressant - och mer nytt - än att det finns skithögar.

Uppdaterat: Nu finns enkäten om hot mot bloggare på Expressens sajt ... men bara trettio svar finns med, och inte mitt. 11 av trettio säger sig blivit hotade. En säger sig ha funderat på att sluta blogga på grund av hoten.

Jag noterar att journalisten som ringde mig sa att hon hade fem frågor. När jag svarat nej på de två första ovan sa hon "ja, då behöver jag ju inte ställa de här andra frågorna". Uppenbarligen har inte många andra heller fått göra det.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
06 maj 2007

Tusen nya känslor i timmen

wefeelfine.jpg
Jonathan Harris på Number27.org gör roliga insamlingar av data från webben - och paketerar dem på häftiga (men ofta nästan helt oanvändbara) sätt. We Feel Fine försöker mäta hur den engelskspråkiga bloggosfären mår:
"Since August 2005, We Feel Fine has been harvesting human feelings from a large number of weblogs. Every few minutes, the system searches the world's newly posted blog entries for occurrences of the phrases 'I feel' and 'I am feeling'. When it finds such a phrase, it records the full sentence, up to the period, and identifies the 'feeling' expressed in that sentence (e.g. sad, happy, depressed, etc.). Because blogs are structured in largely standard ways, the age, gender, and geographical location of the author can often be extracted and saved along with the sentence, as can the local weather conditions at the time the sentence was written. All of this information is saved.
The result is a database of several million human feelings, increasing by 15,000 - 20,000 new feelings per day.
Jonathan Harris ligger också bakom den snygga nyhets-aggregatorn Daylife, med sin helt utspejsade komplementsajt Universe.

Hur mår vi då?, Tja, ganska bra tycks det "I feel good/better" är mycker mer vanligt än "bad".

topplista.jpg


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
18 apr 2007

Bloggen fyller tio år

Bloggen fyller tio år (där definitionen av startpunkten är Dave Winers Scripting News). Och debatten rasar på i Gamla Media: Linna, Susanna, Anders Lotsson R Olsson, Karin Bojs...

Eftersom jag numer förklarats vara "en av den gamla bloggosfären" (tack, Researcher!), tänkte jag kommentera en del ... men det får vänta ett litet tag.

Låt mig bara (i hopp om att ytterligare förvirra alla från gamla media - hehe) snabbt peka på den alltid uppfriskande Nicholas Carrs artikel i Guardian häromveckan: Feel free to call my blog a parasite, because I'll take it as a compliment (15 mars 2007).


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
09 apr 2007

När kommer "blogga detta"-knappen i svenska tidningar?

Både SvD ochDN hade i går premiär för länkar till "bloggar som skriver om denna artikel".

Jag föreslog den lösningen i juni 2005 (Så kan media dra nytta av bloggar, 13 jun 2005). Samma höst började de dyka upp i utländsk press - och det är jätteroligt att de nu finns här hemma.

Det här är ytterligare ett tecken på hur medielandskapet förändras, och hur tidningarna inser att bloggar har tagit plats i det offentliga samtalet.

blogthis.jpgNu väntar jag bara på nästa tjänst: "Blogga detta"-knappen.

Så här skrev jag i inläget från juni 2005:
"Eller kanske allra smartast: förse varje artikel med knappen "Blogga detta!" - på samma sätt som flickr har knappen "Blog this" på varje foto.

Särskilt den sista tjänsten skulle ge tidningen en möjlighet att knyta starkare band med läsaren/användaren - band som tidningen i längden tjänar på. Registrera din blogg hos vår Blogga detta-service och få tillgång till arkivet - eller få din prenumeration förlängd med en månad... möjligheterna är obegränsade.

Om man verkligen är beredd att öppna upp och se ökat läsarengagemang som en möjlighet - inte som ett hot."
När, SvD och DN? Eller kanske Helsingborgs Dagblad, som blev första svenska tidning med sociala tjänster som Digg och del.ico.us?

Andra bloggar om: , , , ,


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
07 feb 2007

SvD kopplar till bloggosfären

Tidningar som NY Times, Wall Street Journal och andra har länge haft länkar till "Vad skriver bloggosfären om denna artikel?" (Se Washington Post blogglänkar, Blind Höna 14 oktober 2005.)

SvD medelar nu att man senare idag kommer att lansera en sådan tjänst, från Primelabs i Linköping...

Uppdatering: Även DN lanserar samma tjänst idag, driven av bloggindexeraren Twingly:

dnsblogglankar.jpg


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Vetenskapsbloggar

Idag pratar jag om vetenskapsbloggar på Svenska Institutet - med anledning av webbplatsen linnaeus300.com, som öppnar inom kort. Utgångspunkten är förstås 300-årsminnet av Carl von Linnés födelse (som också avkastat webbplatsen linne2007.se).

Linnaeus300 vill vara "en interaktiv populärvetenskaplig webbplats", för att visa vetenskap som något intressant för ungdomar och lekmän - en förhandsartikeln om Linnaeus 300 kan läsas nu).

Med i samtalet är Maria Strömme (professor i nanoteknologi) och Johan Eriksson (professor i medicin på Karolinska Institutet), och Joanna Rose från Forskning och Framsteg


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
25 jan 2007
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se