Blind Hönas arkiv: september 2009

Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag återupptas rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada.

Milli och Hajizada lockades i vad som allt mer framstår som en fälla på en restaurang i Baku i juli. Först blev de grovt misshandlade av två okända män. När de försökte anmäla händelsen för polisen blev de själva häktade för "huliganism".

Vid den parodiska rättegångens första del avvisade domaren Araz Huseynov försvarets begäran att få visa videoupptagningar från det påstådda "restaurangbråket". Försvarets klagomål på att advokaterna inte fått tillfälle att träffa sina klienter, och andra lagbrott som Milli och Hajizada utsatts för i processen, avvisades också.

I bästa fall kan vi följa dagens rättegång via Twitter. Men vid den första dagen beslöt rätten att hålla förhandlingen i den minsta möjliga salen i Sabail-distriktets domstol, uttryckligen för att begränsa antalet journalister och andra som skulle kunna bevaka den. Antagligen sker något liknande idag.

Jag är glad att även EU-minister Cecilia Malmström gett sitt stöd till de azerbajdzjanska bloggarna. Men det krävs mer! Märkligt nog har vi ännu inte hört någonting från det svenska Journalistförbundet - trots att organisationer som Reporters without borders kraftfullt tagit ställning för Milli och Hajizada.

Millis och Hajizadas satiriska presskonferens med en åsna på YouTube har nu spritts runt hela världen. Det var kanske inte vad de azerbajdzjanska myndigheterna räknat med.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
16 sep 2009

Livaavgörande frågor i enstaviga sms

"Men istället för värdiga samtal reduceras deras livsavgörande frågor till enstaviga sms och stökiga mobiltelefonsamtal. Informationssamhällets baksida visar upp sig från sin sämsta sida: ju fler möjligheter att kommunicera - desto sämre hanterar vi dem. Kanske är det det som är allas vår läxa, att det är dags att vi betraktar våra teknikintensiva liv från sidan en stund. Möts vi för sällan irl (in real life)? Har våra mobiler ersatt det köksbord jag minns att min familj samlades kring för att prata om hur dagen hade varit?"
"Allt gick fel i deras isolerade värld". Ulrika By om de tonåriga mördarna i Stureby i DN (9 sep 2009)

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 sep 2009

Vad har framtiden gjort för oss egentligen?

framtiden.png

Klimathot, peak oil, utfiskning ... ja, varför bry sig om framtiden?

En fortfarande aktuell satir från 1905.


Permalänk | Kommentarer (6)


  Avdelare mellan text och datering  
04 sep 2009

På din sten

"Många äldre som gått bort får texter som
Snäll och god du alltid varit utan klagan smärtan bar
När blogggenerationen kolar vippen kommer det att stå i de där texterna: Du bar smärtan, men jävlar vad du klagade under tiden."
Annika Norlin filosoferar om dödsannonser i City (3 sep 2009)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Rättegång mot Emin och Adnan idag

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag klockan 11 svensk tid hålls rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna och aktivisterna Emin Milli och Adnan Hajizada. ljmaximus kommer att försöka twittra från domstolen.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Hjälper mot allt, nu som då

Dr Williams Pink Pills for Pale People var en av många så kallade patentmediciner som såldes i framför allt USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Snake-oil.pngDessa mirakelmediciner påstods kunna bota allt från skallighet till benbrott eller cancer. De sades ofta innehålla exotiska ämnen, som till exempel "snake oil" - ett uttryck som levt kvar för verkningslösa produkter som marknadsförs med överdrivna löften.

Dock innehöll flera av mirakelmedicinerna beroendeframkallande ämnen som alkohol eller kokain, vilket förstås garanterade att kunderna blev kvar ...

Inspirationen till att titta på marknadsföringen av patentmedicinerna, med alla de underbara löftena om allt de kunde göra, kommer från liknande påståenden idag.

PS: Hur dessa mirakelmediciner stoppades (och deras arv idag) är särskilt fascinerande. Undersökande journalistik exponerade bluffarna, vilket var tufft eftersom patentmedicin-industrins annonser gav pressen en mycket stor del av deras intäkter.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
03 sep 2009

Bästa titeln någonsin

När jag startar ett rockband ska det heta så här. Eller kanske första albumet.

pink pills for pale people


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se