Blind Hönas arkiv: maj 2007

Hjälpfiler i bloggformat

Adobe publicerar hjälpfilerna till Photoshop i ett blogg-format.

För två år sedan skrev jag om hur lämpligt bloggformatet skulle vara för hjälpfiler.

(Våren 2005 hade det stora blogg-genombrottet bara nätt och jämnt startat i Sverige, och blogg var ännu givetvis bara "en dagbok på nätet".)

Finns det fler som använt den här möjligheten?

(Tack, Nils, för tipset!)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
13 maj 2007

Entrance to Hell  Avdelare mellan text och datering  

"Ondskans axelmakter" ur ett kvinnligt perspektiv

caroline_salzinger.jpgCaroline Salzingers Hälsningar från Ondskans Axelmakter är inte dum alls. Som kvinna och utrikeskorrespondent ser hon och kan berätta om andra saker än den manliga macho-majoriteten. Däribland - men långt ifrån bara - modet för trosor i Teheran eller frestelsen att skaffa en skottsäker väst med B-kupa.

Salzinger är utrikeskorre på Sveriges Radio, och "Hälsningar från Ondskans Axelmakter" består av reportage från Nordkorea, Irak, Iran, Libyen, Syrien och Cuba. Finns på adlibris.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Mest överraskande i Melodifestivalen ...

... och närmast rörande var att Armenien fick 12 poäng av Turkiet.

Hopp om framtiden, trots allt.


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
12 maj 2007

Att göra en X (a la Skugge)

skugge.jpg

Jag tror knappast att "göra en Skugge" kommer att bli något odödligt, stadigt tillskott till svenska språket. Att bli sur och säga ifrån har liksom inte riktigt "verkshöjd", som man brukar kalla det i upphovsrättsliga sammanhang.

"Att göra en X" är förstås en snow clone - tidigare behandlad här, och nyligen på Lingvistbloggen: Snökloner är det nya svart".

En snabb googling visar att man kan göra en Hanks, Joe, Britney, Fichtelius, USA Today, Red Sox, Securitas eller Sterling. Det fanns till och med en tidigare kandidat till att göra en Skugge, och "It's hard to be a saint in Skärholmen" har en hel lista med privata "att göra en x". Att "göra en Persson" har idag 372 träffar på Google. Att "göra en Reinfeldt" har 252.

Jag undrar om det inte är dags för ett meta-begrepp här.

Men vad ska man kalla det, när någon (X) gör något som får andra att skapa uttrycket "att göra en X"? Vad har de gjort då? En "eponymisk handling"? Men det låter onekligen lite lamt. (Eponym är den språkvetenskapliga termen för ord som baseras på ett namn. Men de flesta eponymer är substantiv, som stetsonhatt eller stalinorgel. Några har blivit verb, som banta eller bojkotta.)

Har de kanske gjort en sorts Herostratos? Eller en Onan? (för att gå tillbaka till några av de kanske äldsta eponymiska handlingarna...)

Den listige Tommy på användbart.se föreslår att Skugge, Britney, Hanks och de andra gjort en do-be-do (kanske utan bindestreck).

Inte dumt alls.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

A whiter shade of pale: 40 years ago today

Omslag till Procol Harums första LP12 maj 1967: A whiter shade of pale kommer ut på skiva.

Och den 30 juni spelar Procol Harum i Sverige, i Dalhalla. Biljetter hos ticnet.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Bach-in-box  Avdelare mellan text och datering  
07 maj 2007

Kolla Rymdimperiets bilder

Zzz av Rymdimperiet
Rymdimperiet: Zzz

Rymdimperiet var en av den tidiga bloggosfärens bästa bloggare (nu pratar vi typ 2002, children). Någon gång på vägen la ha ner skrivandet. Men det gör inget - eftersom han nu har ett annat utlopp för sin kreativitet: underbara bilder på Flickr.

Rymdimperiet tar fantastiskt färgrika bilder av folktomma gator, förfallna industribyggnader, strama tegelfasader ... bilder som vibrerar av den gåtfulla frånvaron av liv. Det är som om han fotograferar från någon sorts parallell verklighet som bara öppnar sig för honom, tömd på människor, övergiven, väntande...

Lesotho av Rymdimperiet
Rymdimperiet: Lesotho

Bara en till:

Finland av Rymdimperiet
Rymdimperiet: Finland

(Apropå de båda senaste posterna om (respektive) bloggförluster och Flickr.)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Värre bloggförluster: Billmon

Det finns bloggförluster som är värre än Linda.

Vid årsskiftet la den amerikanske bloggaren Billmon ner sin blogg Whiskey Bar. I och med det försvann den skarpaste, mest briljante och välskrivande bloggaren på vänsterkanten i USA (och den globala bloggosfären). Han raderade dessutom allt han skrivit under knappt tre år.

Omedelbar fame fick Billmon när han 2003 kunde visa hur Bush-administrationen trasslat in sig i en härva av motstridiga påståenden och lögner om Irakkriget (kom ihåg, då var det fortfarande många som trodde på Bushs skäl för kriget).

Billmon har alltid varit anonym, och varför han tystnade och raderade allt vet ingen. Och fast det är en stor förlust att han inte skriver, har i alla fall hans verk dykt upp igen.

whiskeybar.org verkar så gott som hela bloggen finnas (inklusive kommentarer). Inlägget om lögnerna om Irak, som jag nämnde ovan, finns till exempel här: (What a tangled web we weave).

The internet archive Wayback Machine har också ett index med en stor del, men inte allt, av hans poster.

Miguel de Icaza anade vad som skulle hända och sparade ner Whiskey Bar några dagar innan den försvann, och har lagt ut den som ett zip-arkiv (24 megabyte stort).

Jag har refererat till Billmon många gånger sedan 2003 (använd sökfunktionen). Nu återstår att gå igenom gamla länkar och rikta om dem mot de nya arkivadresserna (och hoppas de blir beständiga ...)

Om Billmon på Wikipedia

Adjö till Billmon från Philly.com (3 jan 2007)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
06 maj 2007

Hotade bloggare: Expressens ensidiga enkät

Expressen ringer. De gör en enkät bland femtio bloggare och undrar om jag någonsin blivit hotad eller fått aggressiva kommentarer på bloggen. Nä, säger jag. Vad tror du det beror på, undrar journalisten? Att jag inte är särskilt aggressiv själv - till skillnad från Linda, säger jag.

Det har förekommit en del hårda meningsväxlingar sedan 2001, då jag började blogga - men inte mer.

Och så frågar jag journalisten om de har någon fråga med i enkäten om man fått positiva eller uppmuntrande kommentarer eller mejl på grund av sin blogg? Hon skrattar och medger att hon inte har det.

Jag har fått det, säger jag. Många.

Jag tycker fortfarande att det är fascinerande hur många ställen på nätet som genomsyras av en kultur av välvilja och generositet. Jag ger några exempel - Flickr är fortfarande ett bra sådant. Många som drabbats av svåra sjukdomar kan vittna om hur deras blogg blivit en källa till stöd och hjälp.

Det är för mig mer intressant - och mer nytt - än att det finns skithögar.

Uppdaterat: Nu finns enkäten om hot mot bloggare på Expressens sajt ... men bara trettio svar finns med, och inte mitt. 11 av trettio säger sig blivit hotade. En säger sig ha funderat på att sluta blogga på grund av hoten.

Jag noterar att journalisten som ringde mig sa att hon hade fem frågor. När jag svarat nej på de två första ovan sa hon "ja, då behöver jag ju inte ställa de här andra frågorna". Uppenbarligen har inte många andra heller fått göra det.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Tekniken styr företagets image

Apropå Villy Bergströms upplevelser av storföretagens tekniska system:

Att allt mer av ett företags identitet förmedlas av tekniska system, är precis vad Kim Goodwin från Cooper kommer att prata om på design- och användbarhetskonferensen From business to buttons i sommar.

Kim Goddwin - Allt fler företag börjar inse att allt mer av deras kontakter med kunderna – och därigenom kundernas bild av dem – förmedlas av tekniska system. Som boknings- eller e-handelssystem, digitala terminaler, eller de automatiska teletjänsterna, säger Kim.

- Men få företag vet hur de ska bygga en intern process för att trygga kvalitén på det kunden upplever när hon använder företagets alla system eller tjänster.

Vill man veta hur det kan göras, ska man ta sig till Malmö den 14-15 juni, och lyssna på Kims keynote: Integrating Design in Your Organization.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
04 maj 2007

Krångliga system vältrar över arbetet på människan

"Under de senaste åren har Sverige upplevt en produktivitetsboom som kan jämföras med det framgångsrika 1960-talet (...) Men det finns en oredovisad baksida, en övervältring av kostnaderna för produktionen på hushåll och enskilda konsumenter. Produktivitetsframgången betalas av oss vanliga medborgare."
Ekonomen och förre vice riksbankschefen Villy Bergström är trött på att försöka göra allt mer själv, ständigt hindrad av icke-mänskliga system, och tar exempel från försäkringsbolag, teleoperatörer och SJ:s automatiska telefonsystem.

"Systemen är stora, svåröverskådliga och rigida" konstaterar han. "När skall denna terror sluta? Det sägs att marknadsekonomin ständigt anpassas till kundernas önskningar. Vem bad att få tala med en robot?"
Vem vill prata med en robot? (Aftonbladet, 12 mars 2007)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Lydiard Tregoze besjungen

Everybody's got someone that they never forget (...)
a long gone love that never lost it's shine
Everybody's got that one that wont fade away
that keeps on taking you back to those days
a memory that wont be left behind
and you are mine
Calaisa vet det sannolikt inte, men de sjunger om Lydiard Tregoze.

Den som Douglas Adams förtecknade i The deeper meaning of Liff alltså - inte den medeltida engelska landsortskyrkan. (Har du en bild på en Douglas Adamsk Lydiard Tregoze väntar Flickrs "The Meaning of Liff"-pool på den.)

Relaterat på Blind Höna: Dags för några nya liff (9 apr 2005)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Hos oss, också

"Many irrigation systems in Nepal end in failure because although the technical properties of the system may have been understood and improved, the human properties of the system have not been addressed at all."

Ringer det klocka? Byt ut "irrigation" mot "computer" och "in Nepal" mot, till exempel, "in our society", så har du en precis beskrivning av läget. Även hos oss är det fältstudier som fattas - studier av hur verkliga människor beter sig, i arbete.

För källan til citatet denna ringlande tanketråd bakåt till inlägget Samarbete räddar världen.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
02 maj 2007

Samarbete räddar världen

En av de mest intressant delarna i Tim Harfords bok (se Förvillopol igen) är när han refererar Elinor Ostroms studie av bevattningsanläggningarna i Nepal:
"Many irrigation systems in Nepal end in failure because although the technical properties of the system may have been understood and improved, the human properties of the system have not been addressed at all."
Elinor Ostrom har banbrytande teorier bakom sig kommer att promoveras till hedersdoktor vid Uppsala universitet den 26 maj 2007 - samtidigt som Noam Chomsky och Kofi Annan.

Vad Ostrom upptäckte (genom ingående fältstudier) är att människor inte alls alltid satte den rena egennyttan främst, som ekonomerna föreställt sig. Det är i verkligheten mycket vanligare att de som utnyttjar en resurs inser sitt gemensamma bästa och samarbetar.

En bra introduktion på svenska om Ostroms teorier har Sverker Sörlin gjort i DN: Samarbete räddar världen (22 aug 2006). En kort interju med Ostrom fanns i Seed i december i fjol (The (continuing) tragedy of the commons (4 dec 2006).


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
01 maj 2007

Förvillopol igen

Tim Harford - "The undercover economist" i Financial Times - skriver:
"Recent work by economists Xavier Gabaix, David Laibson and Hongyi Li shows that when customers are confused enough, competition can be turned on its head (...) If customers are confused enough, competition can actually tip the market in favour of higher prices. New competitors may not drive down prices; in some circumstances, they can even push them up."
The switch doctor (27 april 2007)
"Förvillopol" kallade Mittenextremisten det redan för två år sedan. (Allt går igen ikväll, eller?)

Tim Harfords bok "The undercover economist" är på en enkel nivå men kul att läsa; han skriver hemskt bra.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

McJobs: here we go again

McDonald's protesterar igen mot att ordet "McJob" förklaras i Oxfords English Dictionary som "lågbetalt rutinarbete i servicesektorn utan möjligheter till utveckling", noterar Mickey J Barczyk (som hittat det i Financial Times).

Redan 2003 protesterade hamburgerkedjan på samma sätt, när ett amerikanskt ordboksförlag tog med "McJob" på sin lista över "årets ord". Den gången hotade McDonald's med advokater. Förlaget sa visserligen att man inte tänkte ändra sig - men tog sedan diskret bort ordet från sin webb. Och här kom mina femton minuter of fame, eftersom det var jag som upptäckte att man verkade falla till föga.

Då skrev jag bloggposterna
McDonald's Newspeak: Unwanted words purged from dictionaries (svensk version: McDonalds nyspråk: vill rensa i lexikon), 10 november 2003.

Beskrivningen av hur det gick till, och vad som hände sen, finns i inlägget Postscript: McJobs (16 nov 2003).

Både i England och i Sverige försöker McDonald's ändra sitt rykte som en dålig arbetsplats. På den svenska sajten refererar man en icke närmare beskriven SIFO-undersökning som "visar att 90 procent av svenska arbetsgivare anser att ett arbete på McDonald’s är ett bra sätt för ungdomar att få arbetslivserfarenhet". Man framhåller också att man rankas bland de första i företaget "Great Place to Works lista över de 100 bästa svenska företagen. I många andra länder - däribland USA - finns McDonald's dock inte alls med på motsvarande listor.

Andra bloggar om: , ,


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Bra att veta: Söderfik med fritt nät

Kafeer på Söder i Stockholm med gratis trådlöst internet:
  • Svart kaffe, Södermannagatan 23
  • Cafe String, Nytorgsgatan 38
  • Muggen, Götgatan 24
  • Cafe Puck, Hornsgatan 32
  • Cafe Brasco, Folkungagatan 110
  • Stockholms Glass och Pasta, Götgatan 58
  • Ljunggrens, Götgatan 36,
  • Restaurang Format, Katarinavägen 15
Enligt Södermalmsnytt. Har inte hunnit kolla om det stämmer.

Alla de här ligger på östra söder (dvs SoFo, MoFo, LoBoToMe, NoLoGo etc). Finns det inga på västra Söder (till exempel i SoFat och SoHorny enligt samma källa)?


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se