Blind Hönas arkiv: mars 2006

Republik på Gatan

PolyesterImaging.axd.png

Lördag och söndag (1 och 2 april) kan man träffa Republikanska Föreningen och köpa snygga Republik.nu-tröjor på marknaden Street vid Hornstull i Stockholm. 11 - 17. (Annars kan de också beställas på nätet.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
31 mar 2006

Världens bästa (och värsta) aprilskämt

television.gifKjell Stenson och nylonstrumpan ligger trea på denna Topp Hundra-lista över bästa aprilskämten någonsin (obs alltså att det finns tio sidor att läsa). Kolla också sidan med de mest misslyckade aprilskämten.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

The Lonesome Death of Rachel Corrie

"An Israeli bulldozer killed poor Rachel Corrie
As she stood in its path in the town of Rafah
She lost her young life in an act of compassion
Trying to protect the poor people of Gaza
Whose homes are destroyed by tank shells and bulldozers And whose plight is exploited by suicide bombers
Who kill in the name of the people of Gaza
But Rachel Corrie believed in non-violent resistance
Put herself in harm's way as a shield of the people
And paid with her life in a manner most brutal"
"The Times They Are A-Changin'" spelade Bob Dylan in The Lonesome Death of Hattie Carroll", om en svart servitris som slogs ihjäl med en käpp - in a manner most brutal - på ett hotell i Baltimore 1963.

Nu har Billy Bragg spelat in en ny version av Dylans klassiker: The Lonesome Death of Rachel Corrie, om den amerikanska fredsaktivisten som krossades under den bulldozer som skulle riva det palestinska hus hon skyddade med sin kropp. Låten går att ladda ner från The Guardian med länken ovan.

Den direkta orsaken är att en pjäs, baserad på Rachel Collies texter, stoppats från att framföras på teaterscenen i New York. "That she herself should be silenced - first by an Israeli bulldozer, next by a New York theatre cancelling a play created from her words - is a testimony to the power of her message", skriver Bragg.
"The artistic director of a New York theatre
Cancelled a play based on Rachel's writings
But she wasn't a bomber or a killer or fighter
But one who acted in the spirit of the Freedom Riders
Is there no place for a voice in America
That doesn't conform to the Fox News agenda?

But you who philosophise disgrace and criticise all fears,
Take the rag away from your face.
Now ain't the time for your tears."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Vad gör Eudoxas Waldemar Ingdahl hos The Brussels Journal?

Hetspropagandisten och islamofoben Fjordman gömmer sig under pseudonym; jag vågar en slant på att han är identisk med "Ali Dashti" som spred samma hetspropagandan häromåret. Tekniken och skrivsättet är så likt. Men vem han egentligen är kan vi inte veta.

En som vi dock vet vem han är är Waldemar Ingdahl - VD för den svenska liberala tankesmedjan Eudoxa. Ingdahl ingår nämligen bland skribenterna på The Brussels journal.

Jag skulle vilja veta om han tycker det OK att medverka i ett sammanhang som släpper fram skribenter vars hetspropaganda får läsarna att hota med massmord? Som medvetet förfalskar sina källor?


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
30 mar 2006

Nya förfalskningar i hetspropaganda från islamofob

Ännu en artikel som målar upp en bild av ett Sverige står inför sitt snara sammanbrott publicerades igår - denna gång på The Brussels Journal: Swedish Welfare State Collapses as Immigrants Wage War.

Bilden som målas upp är densamma som spreds av Jihadwatch under 2004 och Fox news under 2005: ett Sverige under belägring, på tröskeln till inbördeskrig, där naiva svenskar överrumplats av "runaway immigration" av muslimer.

Argumenten är desamma - liksom propagandatekniken.

Den här gången är det DN-artikeln Invandrare "krigar" mot svenskar med rån (25 mars 2006) som blivit grundmaterial till propagandabygget.

I DN-artikeln intervjuas Petra Åkesson, som har intervjuat elva tonårsrånare i Malmö för sin C-uppsats i sociologi (pdf).För uppsatsen har hon intervjuat elva unga rånare - alla pojkar - mellan 15 och 17 år. Alla, visade det sig, hade "utländsk bakgrund" (utan exaktare defintion).

Tre av de elva intervjuade pojkarna gick på samma skola: när de intervjuades (i grupp) sade de "När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna".

Det är ett allvarligt och skrämmande uttalande. Åkesson upprepar det också flera gånger i uppsatsen. Och det är förstås tacksamt att vinkla artiklar på.

Men vad betyder krig? Samma pojkar säger också i uppsatsen "det är en lek, det är också en lek med poliserna". De åtta övriga nämner inget om krig; fem pojkar intervjuade hos en organisation säger också "vi kan råna när vi vill och känner för det, det är roligt och ibland kul, som en rolig lek".

Inga av de intervjuade pojkarna säger att de planerar sina rån. De pengar de kommer över använder de till godis och cigaretter. "Att man får pengar" är svaret när Åkesson i uppsatsen frågar vad som är det bästa med rånen.

Även om urvalet intervjuade är litet och inte alls slumpmässigt, är Åkessons rapport hederlig. Men tyvärr hårdvinklad på ett bra citat.

Och det är förstås mums för islamofoberna.

Pseudonymen Fjordman i The Brussels Journal använder en effektiv propagandateknik. Han ger vad som först verkar vara en alldeles korrekt översättning av DN-artikeln. Men där finns glidningar och strykningar, som syns om man fingranskar den.

När det i DN-artikeln står "Under intervjuerna talar ungdomarna om svenskarna som mesiga, rädda och dumma" säger översättningen "The immigrant youth regard the Swedes as stupid and cowardly."

I DN-artikeln säger Petra Åkesson "Ungdomarna varken planerar eller organiserar de brottsliga handlingarna och har därför inte något affärsmässigt förhållningssätt." Det är borttaget i Fjordmans översättning; i stället har han lagt till ett citat från en intervjuad pojke från ett annat sammanhang i uppsatsen: "We rob every single day, as often as we want to, whenever we want to."

I översättningen har också uppgifter om hur få de intervjuade verkligen är, eller om ett svar gäller några eller alla (elva!) tagits bort. "Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund" i DN-artikeln blir hos Fjordman "This is the explanation given by young robbers from immigrant backgrounds".

"Pojkarna från en av skolorna berättade leende att 'det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar'" har blivit "The boys explain, laughingly, that 'there is a thrilling sensation (...)'".

Här måste också DN ta på sig en del av ansvaret. I ingressen skriver DN att "Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del 'ett krig mot svenskarna'. Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar."

Men det finns inget stöd i uppsatsen för att de bara ger sig på svenskar. "Mainly" står det. Och "elva unga rånare" säger inget om krig - utan tre.

I översättningen av DNs ingress lyckas Fjordman vrida till det ytterligare: "... till en del 'ett krig mot svenskarna'." har blivit "... is part of a "war against the Swedes." (Den korrekta översättningen hade förstås varit "to some extent".)

"Part of a war". Då blir det tydligt varför förfalskaren strukit citatet om att rånen är oplanerade och organiserade. Det hade inte passat in med bilden av ett helt krig.

Man måste nästan beundra elegansen i förfalskningen. En sådan liten förskjutning av en formulering - så effektiv. Det gör att Fjordman kan fortsätta att spinna ut temat i sin egen text:

"... this is exactly how an invading army would behave: rape, pillage and bombing. If many of the Muslim immigrants see themselves as conquerors in a war, it all makes perfect sense."

Tre tonårspojkar har alltså blivit en armé. Och generaliseringen dras vidare över hela kontinenten: "Law and order is slowly breaking down in major and even minor cities across the European continent, and the streets are ruled by aggressive gangs of Muslim youngsters."

Fjordman stödjer sig gärna på verkliga källor, nyhetsartiklar (men nästan alltid lite "förbättrade"). Det gör det faktiskt lätt att missa att han aldrig ger någon källa till påståenden som att "Although it is not stated, most of the immigrant perpetrators are Muslims." Andra propagandatrick är att sätta orelaterade fakta brevid varandra - och på så vis ge sken av att de hänger ihop, utan att verkligen säga det.


Artikeln drar kommentarer av vanligt snitt:

"Europe, once great is now becoming nothing but a toilet for the feces of the great hoarde of unwashed muslim criminals"

"...these people has nearly outlawed any kind of criticism against immigrants"

"Sweden sounds like a lost cause" - men "Europeans can - and will - resolve this. The only issue is how bloody it's going to be."

Det är vämjeligt.


Permalänk | Kommentarer (8)


  Avdelare mellan text och datering  

Bloggplock

bloggplock2.gif

Som du säkert redan sett: www.bloggplock.se är ett försök att skapa redaktionella sammanfattningar av aktuella ämnen som tas upp i bloggosfären. Du nominerar poster du tycker är bra med ett mejl till info@bloggplock.se.

Ämnet för det första plocket är Yttrandefrihet och respekt. Naturligtvis rör det Muhammedteckningarna och religions- respektive yttrandefriheten, men ämnet är bredare än så. Finns det inlägg om vad man kan och bör säga på en blogg? Eller om lagstiftningen på området? Har någon diskuterat om bloggare har större eller mindre frihet än etablerade media, eller om man måste visa respekt för vissa saker men inte för andra?

Skicka permalänkar till de bidrag du nominerar före den 5 april. Du behöver inte motivera varför du nominerar en viss post - men får gärna göra det om du vill. Vi kan inte lova att vi publicerar den. Huvudtanken är dn motsatta: att inte nämna vem som nominerat ett visst inlägg.

Se Bloggplock som ett komplement till de mekaniska sammanfattningar som andra bloggportaler ger. Detta är ett experiment och en ansats; vi vill gärna utforska vad en sådan här tjänst skulle kunna betyda för utvecklingen av bloggosfären.

Så in med dina nomineringar nu!


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
29 mar 2006

Ingen Lindström

Rubrik från huntsville times med recept på Beef a la Lyndstrom (Swedish Meatballs)

Men hallå därborta i Alabama, det där har ni allt fått om bakfoten. "Beef a la Lyndstrom" är inte alls samma sak som "Swedish Meatballs".

Ert recept ger nog alldeles acceptabla köttbullar. Men en Biff Lindström ska innehålla finhackade rödbetor, potatis och hackad kapris, så det så!


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  

Häglund om bloggar

"Bloggare [har] blivit allt säkrare – och allt mer cyniska – när det gäller rubriksättning och ingressredigering. Och därmed även allt mer journalistiskt drivna. (...)

... i slutändan får man ofta mer fakta från intressant.se än från en nyhetstidning. Hur illa man än tycker om drygheterna på Elit måste man konstatera att den som var sämst bevandrad i ämnet var den som enbart läste Dagens Nyheter. (...)

Det intressantaste med intressant.se är hur snabbt och effektivt svenska bloggfolket lärt sig kvällstidningarnas löpsedelsteknik, vilket ger perspektiv på den eviga kritiken mot kvällstidningarnas sjaskighet. Folkets egna rubriker är nämligen ännu hårdare, falskare, sjukare, aggressivare, säljigare. Den demokratifina 'citizen journalism' det talas om på bloggseminarier är här snarare ett klockrent bevis på att kvällstidningarnas ton bara är ett eko av läsekretsens.

Bloggare blir numera snabbt experter på inte bara textvinklingar utan också distributionsteknikaliteter, som vid vilken tidpunkt ett inlägg bör publiceras för att generera flest läsare. En bloggare har rentav mer förfinade mätinstrument än en upplageanalytiker.

Att köpa intressant.se hade, för endera kvällstidning, varit ett kittlande fusionsexperiment mellan print- och bloggjournalistik, och en spännande öppning mot affärsutveckling av bloggmediet.

Intressant.se:s dagar som oberoende borde vara räknade."
Kjell Häglund: Bloggarna vet vad läsarna vill ha, Journalisten 28 mars
Stämmer verkligen det Häglund säger om att bloggar sätter lika snaskiga rubriker som kvällstidningarna? Just nu toppade följande 15 bloggrubriker intressant.se:
 • Valet av Eliasson. En desperat handling.
 • (s) vill reglera datorer, 1981 liksom 2006. Fast oklart hur.
 • Statsvetarna - debattens spyflugor
 • Fegt val till utrikesministerposten
 • TOPP 10: Partiledare vi har glömt
 • Så hemsk är inte en våldtäkt
 • Carin Jämtin: domstolen i Haag fastställt att israeler är barnamördare
 • Vad är en normal lön?
 • Borgarna kan inte vinna på sin egen politik?
 • Göran Persson tror att 20-25 tusen i månaden är en normal lön
 • Är Åsa Linderborg fortfarande på riktigt?
 • SFI-litteraturen fylld av vänsterpropaganda
 • Slut på privatkopiering i Tyskland?
 • Bör porr förbjudas?
 • Franska fildelningsfarsen: 3 år i kurran för fildelningsprogram
Rätt sansat och lite småtråkigt, väl? Nog tycks det som att bloggrubriker har en bit kvar innan de når Aftonbladets eller Expressens nivåer.


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Enter Eva, hej Hans

Två tillägg i blogrollen: Eva är tillbaka, hurra! Och Hans Kullin, alias Media Culpa - jag var säker på att jag haft honom där hela tiden, men så var det ju inte! Obegripligt!


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Gunnar Ekelunds bilder från 50-talet

ryggar150.jpgCitatet i förra notisen hittade jag på mycket sevärda utställning 50 bilder från 50-talet, som visar ett urval av fotografen Gunnar Ekelunds bilder till personaltidningen Spårväg och buss - från 1948 till slutet av sextiotalet (ett exempel här till höger).

Du har några få dagar på dig att gå och se den: den finns kvar till den 31 mars.

Missar du den har dock ännu fylligare urval av bilderna också samlats i boken Stockholm i svart och vitt - 100 fotografier från vårt 50-tal, uttgiven på Trafik-Nostalgiska Förlaget. Namnet till trots ger boken mycket mer än bara spårvagnsnostalgi - de visar vardagsscener från ett Stockholm i intensiv förändring, från den tid när "folkhemsbygget började ta fart (...) när flyttlassen gick från innerstaden till de nybyggda förorterna", som det står i förordet. (En ljuvlig bild från Medborgarplatsens t-banestation visar hur pilen "Till förorterna" pekar på de södergående tågen.)


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Idén med intranätet

Teknologi borde vara neutral. Men inte minst inom arbetslivet har datatekniken i hög grad kommit att kopplas ihop med en syn på arbetet som är utpräglat top-down och kontrollerande.

Jag vet till exempel inte hur många intranätprojekt jag varit med om, där grundsyftet formulerats ungefär som att "medarbetarna är skyldiga att gå in på intranätet varje morgon för att ta del av den senaste informationen från ledningen".

Tänk, det är aldrig ledningen som är skyldig att varje morgon gå in på intranätet för att få se vad medarbetarna - alla de där som har direktkontakt med kunderna, med patienterna, med medborgarna - vad de har lärt och erfarit och snappat upp under den senaste tiden.

När får jag se skälen för ett intranät beskrivas på följande sätt?
"Stärka samhörighetskänslan inom Spårvägsbolaget, att göra varje befattningshavare medveten om att han är, så att säga, med i båten, och att vidga förståelsen hos den ene för den andre."
Den programförklaringen stod 1941 att läsa i premiärnumret av Spårväg & Buss - nystartad personaltidning för Stockholms Spårvägsbolag, det som idag heter SL.

Om man bortser från det lite tillkonstrade bildspråket (prata om båtar när det gäller bussar) är det alls inget dumt motto - inte heller för ett intranät. Att öka förståelsen hos den ene för den andre. Stärka samhörighetskänslan. Inte bara se det som ett sätt att "sprida information" till passiva mottagare. Som "en effektiv informationskanal" - ofta nog med anspråk på at få vara "den enda kanalen". Ledningens information, förstås - och centralbyråkratins.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Lita inte på rättstavningsprogrammen

lediga plaster på SAS sajt

På mina "Skriva för webben"-kurser brukar jag påpeka att även om rättstavningsprogrammen numer är duktiga, bör man korrekturläsa sina texter i alla fall: programmet kan till exempel inte se skillnad på av sammanhanget veta om det ska vara "plats" eller "plast".

Ska erkänna att jag väl kanske inte sett just det exemplet i verkligheten - förrän häromdagen på SAS sajt...


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
28 mar 2006

Stanislav Lem död

Den polske science fiction-författaren Stanisalw Lem - mest känd för romanen Solaris, filmad både i Sovjet och i USA - är död (meddelar Bengt). Hans polska webbplats www.lem.pl har inga andra underrättelser än ett enkel porträtt och en svart ram på första sidan.

En bit Lem, ur Cyberiaden, fanns på Hönan i september 2003.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
27 mar 2006

Måndagskraft

kraftuttag.jpg

Måndag. Gott att städpersonalen har ett ställe där de kan ladda upp sig. Men varför kan inte jag också få ett?

(SL, Stockholm, 2006)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Dokument från spanska sjukan

Dokument från spanska sjukan i USA 1918
"The plague emerged in two phases. In late spring of 1918, the first phase, known as the "three-day fever," appeared without warning. Few deaths were reported. Victims recovered after a few days. When the disease surfaced again that fall, it was far more severe. (...) Within months, it had killed more people than any other illness in recorded history."
Det amerikanska nationalarkivet visar några exempel på samtida brev, dokument och fotografier från utbrottet av den dödliga influensaepidemin 1918 på The Influenza Epidemic of 1918.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
26 mar 2006

Lokaliserad

Jag har placerat min blogg i Hägerstenbloggkartan.se.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
25 mar 2006

Vitryska bloggar och oppositionen på nätet  Avdelare mellan text och datering  

Rausings stöder språk på väg att försvinna

Hans Rausing (nr 56Forbes lista över världens rikaste) framstår som en svensk Warren Buffet (tvåa på samma lista): enkel livsstil trots miljarderna, skarpa åsikter om girighet bland kollegor i näringslivet.

Bonussystemen och de skyhöga VD-lönerna är osunda, säger Hans Rausing i dagens DN (Rausing efterlyser moral i näringslivet, DN 25 mars 2006). (Buffet skriver själv - hans brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway är förstklassiga exempel på effektiv kommunikation.)

En av Hans Rausings sympatiska filantropiska insatser är The Hans Rausing Endangered Languages Project, som syftar till att dokumentera och bevara utrotningshotade språk. Men projektet som har hans namn drivs med donationer från dottern, Lisbeth Rausing.

Fascinerande på HRELPs sajt: Tre gåtor på det snabbt försvinnande nigerianska språket goemai.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Mer ur King Kong Blues

King Kong Blues"King Kong Blues" är som sagt väl värd att läsas om. Vad Sam J Lundwall skrev in i romanen för 30 år sedan var - förutom det tidigare noterade - bland annat:
 • reality-tv där man får följa en familj dygnet runt ...
 • integritetsbristen när alla data om oss samlas och blir spårbara ...
 • vinstdrivande skolor som inte gärna vill ha knepiga elever som kräver för mycket resurser och drar ner lönsamheten ...
Och slutet - OBS LITEN SPOILER HÄR - där en arabisk schejk drar ut för att krossa det otrogna väst till spillror och driva bort de främmande djävlarna från oljefälten ...

Men så säger Sam J också i efterordet till romanen att "Detta är fantasi med ett lika påtagligt som beklagligt verklighetsunderlag. Ingen författare kan ur sin fantasis mest sjukliga gömmor gräva fram något som överträffar verkliga skeenden (...) det som sker i romanen, sker nu, omkring oss."


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  

Tolstoj på amerikanska

Jamie Masefield tar Tolstoj till 2000-taletSånt här gillar jag: amerikanske mandolinspelaren Jamie Masefields Jazz Mandolin Project sätter musik och video till novellen "Hur mycket land behöver en människa?" av ryske klassikern Leo Tolstoj:
"The story is about a man spurred on by the devil to acquire more and more land until he dies in the distant prairie. He moves further and further out to get a better situation, never being satisfied with what he has. In the end it kills him."

"The issue of mans greed for land is as relevant today as it was 120 years ago when he wrote it. I've been witnessing the drastic changes in our American landscape continuously while driving the highways getting to gigs."

"[Tolstoy] felt that true art would transcend time and arch from generation to generation long after the creator was dead. I think this story "How Much Land Does a Man Need?" does that."

"My hope is that by adapting an old Russian tale with a modern treatment that people might be encouraged to read more Tolstoy. The name has always sounded so intimidating and stuffy to me, but once I read one short story I was hooked. I think its great stuff."
Jazz Mandolin Project: Taking On Tolstoy
Relaterat på Hönan: Ryssarna som tar sig an bluegrass.
Hönanläsare vet också att jag skrivit en hel del om girighet tidigare. (Men fastän en av poängerna med en blogg är att den presenterar sin författare i helfigur, har det faktum att jag spelar mandolin aldrig tidigare förekommit här på Hönan.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Våfflor och snö

Vårfrudagen. Våffeldagen. Fortfarande rejält snötäcke i Stockholmstrakten. Betyder att man för en gångs skulle kunna använda receptet på frasvåfflor som L. hittade i Husmoderns Köksalmanack från 1951:
1/2 liter tjock grädde
5-6 kaffekoppar mjöl
4 dl snö

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Lögn går hem (om man upprepar den tillräckligt ofta)

Laila Freivalds ljög om vad hon visste om stängningen av Sverigedemokraternas hemsida, och tvingades avgå.
George Bush ljuger ännu en gång om att "Saddam stoppade FN-inspektörernas arbete". Och sitter kvar.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
23 mar 2006

Alla trängs för att få se när bruden blir på smällen

Aftonbladets löpsedel - Big Brother-Jessica gravid ine i tv-huset "- Beträffande den där unga damen ... sade Lenning försiktigt.
- Jag kommer ihåg att PR-avdelningen hade lagt upp en underbar grej för henne, sa Lohmann tungt. Vi skulle ha ett skjut i baksätet på en bil i den där skitfilmen, ett ordentligt skjut med fina närbilder. Och precis innan filmen släpptes ut skulle vi meddela tidningarna att den där bruden hade blivit så ordentligt tagen att hon blivit med barn under den där tagningen. Vi brukar köra med den grejen då och då, en av våra vanligaste säljgimmickar. Packet trängs på biograferna för att få se när bruden blir på smällen.
Lenning sade: - Gick hon med på det?
- Vafan skulle hon inte gå med på det för? Man måste jobba för att komma någonstans i den här branschen. Hon ställde upp."

(Ur Sam J Lundwalls King Kong Blues, som utspelas i Stockholm år 2018. Skriven 1974. Av flera skäl värd att läsas om.
Till höger: Aftonbladets löpsedel 23 mars 2006.)

Relaterat på Blind Höna: Mer ur King Kong Blues, 25 mar 2006


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Din tur snart

47

När min far fyllde 47 hade han exakt 250 dagar kvar att leva. Eller möjligen 251; farmor och kyrkböckerna var inte överens om vilken sida av midnatt han var född.

När min far fyllde 47 visste han nog att han inte skulle bli mycket äldre. Jag kan inte minnas något firande av hans sista födelsedag; förmodligen var han på det där sjukhemmet då.

Så; jag har tänkt mycket på döden på sista tiden. Det kanske började när Anna berättade om sin pappa. Nej, det började tidigare.

I vilket fall vet man aldrig när det är ens tur att få lappen utan några siffror alls i handen. Bara att den dagen kommer närmare hela tiden.

Men innan dess äter man tårta.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 mar 2006


  Avdelare mellan text och datering  

Bloggdebatt i Oslo

Flygning till Oslo. Molnfritt. Hela vägen är landskapet under oss en oregelbunden mosaik av bara två färger: svart och vitt. Snötäckta vita fält och frusna sjöar. Svarta fläckar av skog.

Förra helgen gick vi över Västerbron och tittade ner på den tillfrusna Mälaren under brospannet. Det såg märkligt likt ut: en sönderbruten mosaik av vita, snötäckta flak, med svart, hård blankis emellan.

Debatt i Oslo om bloggning

Ett seminarium och en debatt i Oslo om bloggning som utmaning till den etablerade journalistiken. Det är flera, särskilt i den avslutande debatten, som vill se bloggning i svart eller vitt. Som tror att bloggandet är ensidigt, polariserande. Jag och Heidi Nordby Lunde, känd som Vampus, korad till Norges bästa bloggare av Dagbladet, kämpar för att ge nyanser. Vi är rörande överens om det mesta när det gäller bloggande. Ändå är vi så olika som svart och vitt, på var sin sida av det politiska spektrat. Det spänner en bro tvärs över våra åsikter.

Dagbladet som förmodligen har Nordens bästa och mest seriösa bloggsatsning: egna webbloggar och läsarbloggar på blogging.no. Vilka är motiven, frågade flera i debatten. - Helt enkelt för att vi är övertygade om att våra läsare vet mer än journalisterna, svarade Rune Røsten från dagbladet.no (nedan).

Dagbladets modell: seminarium i Oslo


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
20 mar 2006

Blogging-seminarium i Oslo  Avdelare mellan text och datering  

Florida, Lindqvist, Stael von Holstein och jag: Om Folkhemmet 2.0 och den kreativa klassen i Blå Hallen

Richard Florida i Blå Hallen Mannen på bilden ovan - i dubbel upplaga, på skärmen och på scenen i Blå Hallen - heter Richard Florida.

Det hade sagts oss att han var professor, forskare - någon sorts ekonom eller statsvetare - som gjort ekonomiska beräkningar över tillväxtfaktorer, undersökt stadsplanering i olika städer ...

Så fel! Vad vi fick se på konferensen Folkhemmet 2.0 den 9 mars var inte alls någon försiktig akademiker - utan en folktalare, nästan en folkuppviglare, som med passion målade upp sin vision om ett bättre, människovärdigare samhälle, varnade för vad som kan hända om vi inte engagerar oss nu, som eldade oss med entusiasm, förklarade att vi hade de bästa förutsättningarna att nå målet, och manade på oss att tilsammans arbeta för att göra denna möjliga bättre framtid till verklighet ...
... kort sagt en strålande politiker. Så som man ville att de skulle vara.

Kontrasten mellan Florida och de följande två panelerna med svenska parti- och allmänpolitiker var nästan chockerande. Det var ju politikerna som i stället framträdde som akademiker, käbblande om detaljer, och som ekonomer, gnabbandes sinsemellan om hur lite pengar de fått för just sin verksamhet medan ni minsann fått mer ...

Medan Richard Florida talade om det kreativa samhället som ett mål, en vision, övergick hela resonemanget de svenska politikernas emellan till att bli ett medel för något mycket begränsat: Hur utnyttjar vi det här för att sälja Sverige? Är detta rätt sätt att rekrytera utländska studenter? Hur många procent är FoU-budget i Sverige egentligen och vad säger OECDs statistik?

Det var påfallande - småttigt.

Den ende i politikerskaran som i någon mån försökte hålla fast vid någon sorts vision var Luciano Astudillo (s) - och även det ganska valhänt. Annica Billström, som envisades med att kalla konferensen "Folkhemmet 2.nu", lyckades klämma fram att hon av Floridas förläsning framför allt tagit till sig att näringsliv och politik måste samverka mer. Hon måste ha sovit.

Vad sa då Florida?

- My critics say I'm talking about an cafe latte-drinking elite, sa Florida. But what really scares them about what I say is this: Every single human being is creative. And our society is tapping just a fraction of it.

Sverige ligger i topp i Floridas index över kreativa samhällen - uppemot hälften av befolkningen i Stockholm finns i vad han kallar "kreativa yrken". Det är naturligtvis mycket smickrande, och i grunden skälet till att Florida bjudits in att tala här i Blå Hallen. En amerikansk professor som säger att Sverige är bäst i världen! Socialdemokraterna slickar sig om munnen, medan Timbro skär tänder och Kristina Axén Olin väser till (s)-riksdagsmannen "Har ni betalat honom för att säga det här?".

Men trots att det är världsrekord, poängterade Florida att det är "a tragic loss":
<- 50 percent are still left behind. How do we stoke the creative furnace?

- The other thing that scares my critics, the social conservatives, is that creativity cannot be contained in the social categories we have created. It comes equally in both genders, in different ethnicities. Creativity doesn't care about race or income. An open, tolerant place allows talent to come up from the bottom - not only from the top.

Richard Florida började sin akademiska karriär med studier av produktivitet i japanska bilfabriker.

- At the time, we in the west thought that the Japanese success depended on a visionary CEO, some good MBAs and leaders.

Men vad Florida fick lära sig på Toyota var att det japanska företaget såg arbetarna på fabriksgolvet som det verkliga skälet till sin framgång. Det var arbetarnas kunskap som var grunden för att ständigt utveckla fabriken framåt.
* * *
Jag tror inte någon hade tänkt på att bjuda in Sven Lindqvist till konferensen. Ändå kunde jag inte låta bli att tänka på honom.

För lite drygt 30 år sedan började Sven Lindqvist och arkitekten Jan Henriksson engagera sig i arbetsmiljön i den tidens tillverkningsindustrier - det så kallade verkstadsgolvet. På bilfabrikerna stod till exempel människor vid löpande band i omänskliga arbetsställningar, miljön var skitig och bullrig. Något inflytande över hur bilarna skulle byggas hade inte de som utförde det verkliga arbetet.

Lindqvist och Henriksson började argumentera för att man skulle låta arbetarna själva granska och utforma sin arbetsmiljö - och arbetets organisation. Det fanns ett väldigt starkt motstånd mot detta - vad kunde väl en vanlig jobbare veta om sånt? Men med skicklig argumentation kunde de visa att bättre arbetsmiljö betydde mindre kostnader för sjukdomar, och därför var rent lönsam.

Ur detta uppstod så småningom den moderna bilfabriken, där hela bilar sattes ihop i stationer, där man kunde variera arbetsuppgifter och jobba i lag i stället för isolerade av det löpande bandet.

Henriksson och Lindkvist fick åka runt till bilföretag över hela världen och förklara sina idéer. Modellen blev framgångrik. Poängen, som togs upp även av japanerna, var att det var klokt att lyssna till erfarenheterna hos dem som var arbetet närmast.

I hög grad togs den upp bäst av av japanerna. Industrin hos oss var bunden i konservativa, traditionella tänkesätt. Vad hade väl vanliga jobbare att tillföra? Vad fattade de? Och japanderna fick sitt försprång.
* * *
Det roligaste på konferensen var att gnabbas med Johan Stael von Holstein (som jag hamnat brevid i salen.) - Han bara flörtar med såssarna, sa Johan, som ju länge hävdat att Sverige är ett sjunkande skepp. Jag berättade historien om Lindqvist - övertygad socialdemokrat - för Holstein i pausen. Han flackade med blicken och sa "Ja, för trettio år sedan fanns det nog bra såssar." Jag tar det erkännandet som en rejäl delseger. Men SvH fortsatte förstås med att hävda "Men bara en kan bestämma i ett företag!". Och där går ju den verkliga skiljelinjen mellan vänster och höger - inflytande över arbetslivet. Inte mellan "Kollektivism" och "individualsim" som Johan tror. Det finns kollektivistiska och individualistiska traditioner på båda sidoer av den politiska mittlinjen.
* * *
Nu stod Richard Florida här och sa i stort sett samma sak som Lindqvist på sjuttiotalet. Fast idag har ju tillverkningsindustrin i väst krympt ihop till en bråkdel. Så Florida pratade om den sektor där man idag trälar med dålig arbetsmiljö, ofta tunga påfrestningar på kroppen och litet inflytande över arbetet: servicesektorn.

- Vi måste utveckla serviceyrkena. Vi måste ta tillvara människors kreativitet.

Serviceyrken borde vara högbetalda, respekterade jobb, för de är egentligen lika kreativa som advokatens eller läkarens. Annars kommer bara klyftorna i samhället att öka, och med dem spänningar, social oro, intolerans

- Left to its own devices, the creative economy will create divisions, just like the industrial economy did.

- My country has failed, fortsatte Florida. Klyftorna i USA växer. Lärare, poliser, brandmän är så lågbetalda att de inte har råd att köpa sig ett hus. Vad tog Bush och Cheney till makten i USA? En frustrerad arbetarklass som inte känner igen sig i dagens samhälle. Som ser den traditionella goda jobben försvinna, som trälar i dåligt betalda serviceyrken, och som kan fås att kasta skulden för utvecklingen på bögar, utlänningar, muslimer, menade Florida och tog upp Jane Jacobs bok Dark Age Ahead.

Den poängen var helt bortkastad på en småflinande Pontus Braunerhjelm från KTH i den följande akademikerpanelen. Plussa på några nollor på elitforskares löner, var hans recept för Sverige.

Det tragiska var att i stort sett ingen i de följande panelerna förmådde spinna vidare på Floridas vision. Två undantag:

Zanyar Adami från Gringo som framhöll hur märkligt det var att samhälle och företag inte bättre lyckades ta till vara kraften och engagemanget bland dagens underklass, miljonförorternas människor. För om verkstadarbetarna var dåtidens underklass är det naturligtvis blattarna idag.)

Elisabeth Sundin, professor i företagsekonomi, verksam vid Arbetslivsinstitutet i Norrköping och Ekonomiska institutionen vid Linköpings universitet, som undrade om inte nya tekniska system snarare kontrollerar och beskär människors kreativitet i arbetslivet mer än tidigare (mitt exempel: hemtjänsten). Hon ifrågasatte också om mer betalt var så avgörande som motivation för forskarna, som Braunerhjelm hävdade.
* * *
Akademikerna i paneldebatterna efter Floridas inledning invände att hans ekonomiska index inte var rätt konstruerat, att man kunde räkna på andra sätt. Men spelar det någon roll? I den avslutande debatten hade David Eriksson en poäng: Jag skulle vilja att Sverige blev det intressantaste landet att leva i. Och oavsett om det ekonomiska indexet har brister (och vilken nationalekonomisk modll har inte det?!?) ser jag ändå förutsättningarna för ett intressantare Sverige i Floridas färdriktning.

Det är nog poängen med Floridas vision. Visst kan det finnas misstag i det. Men ska jag välja samhälle att arbeta för vill jag hellre göra det i det öppna samhälle som Florida gav en sådan strålande vision av.

Det geniala med begreppet "folkhemmet" var inte att det formulerade en bestämd vision för hur samhället borde vara. Det gjorde den inte. Vad Per Albin gjorde med folkhemsbegreppet var att peka ut ett par vägledande principer. En kompassriktning. En övertygelse om att vad vi än gör bör dessa principer vägleda oss.

Det är också vad vi borde ta till oss av Floridas ideer.

Hans tal i Blå Hallen motsvarade i hög grad hans förord till pocketutgåvan av "Rise of the creative class". Den som blir intresserad av hans idéer bör absolut läsa det. Det finns också med i den svenska översättningen, "Den kreativa klassens framväxt"Daidalos förlag, varifrån den kan beställas.

Sven Lindqvists och Jan Henrikssons arbete redovisades i Lägenheter på verkstadsgolvet (1977) och i Arbetsbyte (1975). Bör gå att få tag på via biblioteken.


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
18 mar 2006

Glöm inte

Horn-PerNote to self: kom ihåg att ta av hornen innan du går ut och handlar. (Jag är värd - utklädd - på dotterns fantasy-film-maraton idag, och det finns ingen som kan påminna mig.)

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Kortmara

Dottern förbereder film-maraton med kompisarna.
- Det verkar kul ... skulle vi ha ett filmmaraton också kanske?
- ? Hur skulle vi orka det? Vi skulle somna som grisar.
- Det får bli film-sextio meter istället.
- Eller kortfilmsmaraton. Fyra kortfilmer i rad.
- Stillbildsmaraton är nog mest realistiskt. Ett, två, tre ...

Elbicho, Södra teatern Humla (Bombini) kajaker i skärgården ... zzzz ...Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Guardian: Comment is free (but you'll have to register)

Så har då Guardian haft premiär för Comment is free - deras mest ambitiösa försök att använda och utveckla bloggformen.

Det är roligt att se hur seriöst Guardian behandlar bloggens möjligheter. I en annan värld vore det tragiskt att svenska tidningar inte förmår bättre. Men eftersom Guardian och all världens andra intressanta källor ju finns tillgängliga vid mitt frukostbord via nätet, är vi ju inte hänvisade till Wifstrands handbolls-"blogg" eller Aftonbladets "Senaste skvallret på Schlagerbloggen!". Så varför bry sig?


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
16 mar 2006

Föreläser om bloggar i Oslo och Kalmar

Många föreläsningar just nu:

Den 20 mars kommer jag att föreläsa och medverka i en debatt på Institusjonen Fritt Ord (The Freedom of Expression Foundation) i Oslo, om "Blogging – en kritisk utfordring for den etablerte journalistikken?". (Tack, Mark!)

Två veckor senare, i början av april, håller Högskolan i Kalmar och FOJO en veckolång kurs om valjournalistik för politiska journalister, kallad "Var avgörs valet? I valurnorna, på sofflocket eller på bloggarna?".

För den kommer jag och Behrang Kianzad onsdagen den 5 april att hålla ett heldags-seminarium kring ... ja, just det, bloggar som politiska verktyg.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

"Skriva för webben" i Lund

MMS via e-postIdag är jag på Lunds Universitet för ännu en "Skriva för webben"-kurs. Och Skåne är lika kallt och snötäckt och vackert som när jag höll kurs här förra gången, för jämnt ett år sedan.

Om drygt två veckor är det dags för nästa kurs: då hos Kalmars regionförbund.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
14 mar 2006

Jäklar vilket drag!

elbicho_big.jpg

Elbicho, spanskt flamencofusion-band på Södra teatern den 10 mars. Längst fram mot scenen finns vi och något hundratal spanjorer i Stockholms-exil som är i extas från första minuten. Sångaren Miguel Campello kommer in i rosa haremsbyxor och kort kjol, kastar en blick på publiken och slår direkt en saltomortal, till stort jubel. Så blir det sju man tungt råös i över två timmar ...

På bilden: gitarristen Victor Iniesta.
Fler bilder från konserten på Flickr.

Ett par låtar och filmer finns att ladda ner på www.elbicho.com.

(PS: Med tanke på att jag gillar de här är det väl inte så otippat att Elbicho också faller mig i smaken...)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
12 mar 2006

Alltid lite inbyggd kontroll av medarbetarna också

"- Också personalavdelningen kan gå in och se om någon arbetar för länge vid datorn, identifiera högriskanvändare, få skräddarsydda rapporter och annan statistik som kan visa vilka som jobbar fel."
N24.se: Mikropaus mot musarm, 7 mars 2006
Till och med i ett program, som bara med jämna mellanrum påminner datoranvändaren, bygger man självklart in övervakning av medarbetarna och (ständigt denna!) insamling av "statistik" ...
(Tack Kristina för tipset!)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
11 mar 2006

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen

Se de utslagna bidragen om och om igen

(Från svt.se)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
09 mar 2006

Flaskpost ... nej, Flickrpost från en strandsatt

Något livebloggande blev det inte från Folkhemmet 2.0. Någon temporärt WLAN hade man inte försett Blå Hallen med; däremot 25 teveapparater som visade stillbilder på thailändska munkar. Vad det hade med temat att göra var oklart; i alla fall var det konst. Jag hade hellre sett att man skaffat vettig nätuppkoppling.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Vi läser långt på webben men skummar på papper

"Under de tio år som Kenneth Holmqvist arbetat med ögonrörelseforskning har han undersökt tidningsläsning både i pappersform och i de nätbaserade upplagorna.

På nätet läser vi selektivt och djupt, på papper brett och grunt, berättar han. Mycket har att göra med att ögat snabbt flyttar sig över de fysiska sidorna (...) en pappersläsare tillägnar sig 10–15 procent av tidningens hela innehåll, medan nätläsaren studerar ett urval på 4–5 hela artiklar men läser hela texten."
Thore Sonesson: Blickfångad, LUM 2/2006 (pdf-fil)
Du har hört det otaliga gånger: alla vet att "vi skummar texter på nätet", att man ska skriva kortare för webben. Ändå har det aldrig funnits någon empirisk grund för påståendet.

Jag har ofta visat på att man mycket väl också kan läsa långt på webben.

Så här skriver jag i boken "Att skriva för webben är att skriva för publik":
"Om du följer råden i detta och andra kapitel kan du tvärtom kosta på dig att vara utförlig - när det behövs. Kom ihåg att på webben gäller som regel att läsarna aktivt söker upp din text. De läser, när de verkligen är intresserade."
Med andra ord: du kan skriva långt. Men skriv aldrig långrandigt.


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  

Vi överskattar förmågan att använda nya funktioner

kontrollbord.jpgVisst känner du att du behöver gradera upp din mobiltelefon? Visst vore det bra om du kunde ta emot epost i telefonen? Eller skicka hela PowerPoint-presentationer från den, som i Teliareklamen? Eller ha den där modellen med mp3-spelare, eller inbyggd GPS, eller inbyggd radio eller pulsmätare eller ...

Vi faller lätt för löftena om nya features - i prylar och i datasystem. Men hur ofta används sedan de nya möjligheterna? Ärligt talat: inte särskilt mycket, va?

Det där, som vi användbarhetsmänniskor hävdat av erfarenhet, har också visats i en listig studie vid Wharton School of Business vid University of Pennsylvania.

Forskarna Robert Meyer, Shenghui Zhao och Jin Han lät något hundratal studenter spela en version av det klassiska Pacman-spelet. Spelarna fick betalt - med riktiga pengar - utifrån hur många poäng de fick ihop.

Efter ett antal spelomgångar erbjöd man försökspersonerna att använda en uppgraderad version, med fler sätt att styra figurerna på skärmen. Men de fick "betala" för de nya kontrollerna genom avdrag på de poäng de hade.

Och jo, försökspersonerna ville gärna ha uppgraderingen - så gärna att de var villiga att betala mer för de nya kontrollerna än de skulle kunna få ihop under de följande spelrundorna.

Och dessutom visade det sig att de som gick över till den nya versionen ändå inte använde de nya möjligheterna i den "förbättrade" versionen när de spelade!

När man ska besluta om inköp av nya produkter verkar många funktioner - "bells and whistles" - lockande. Men när man ska använda dem, blir det för komplicerat med de nya möjlighetena och man håller sig till de gamla arbetssätten.

Forskarnas tolkning är att vi dels underskattar den tid och ansträngning som krävs för att lära sig att använda nya features. Dessutom underskattar vi vår förmåga att skjuta upp lärandet i det oändliga.

En del inom användbarhetsvärlden snörpte lite på munnen när "A Tale of Two Judgments: Biases in Prior Valuations and Subsequent Utilization of Novel Technological Product Attributes (pdf)" presenterades i höstas. "Jaha, Business School upptäcker användbarhet - det där har vi ju vetat länge", sa man ungefär.

Själv kan jag bara tycka att det är bra; både att Business School upptäcker det, och att få ett vetenskapligt stöd för det som vi så ofta sett i praktiken.

Sedan kan man fundera djupare på mekanismerna bakom driften att uppdatera våra manicker. I vissa fall, påpekar Meyer, saknas denna "uppgraderings-avund":
"Whereas people get envious when they see that their new TV has already become obsolete, they don't feel this way when they see there are better models of washers out there. ... It's because people have it in their mindset that a perfectly functionally minimal device is fine. Anyone who has more than that is overbuying, in their view. If you have a 2000 Maytag that glows in the dark, people tend to think it's ridiculous."
Managing Technology: The Upgraded Digital Divide: Are We Developing New Technologies Faster than Consumers Can Use Them?
Meyer har ingen bra förklaring till det. Men eftersom detta ÄR Internationella Kvinnodagen kan vi ju fundera över vilket kön "people" har i meningen ovan; och vilka det är som i huvudsak hanterar tvättmaskiner eller kylskåp och andra hushållsmaskiner, som är hans exempel på maskiner där nya features inte är särskilt efterfrågade.

Meyers studie innehöll bara ett uppgraderingstillfälle. Hur reagerar användarna på att erbjudas ett andra, eller ett tredje, eller ett fjärde tillfälle?

Det vet vi inte utifrån den här studien. Men en annan studie från Wharton, hävdar att även om konsumenterna till en början lockas av många funktioner, så blir de efterhand besvikna och överger de alltför krångliga produkter, och att enkelhet är ett bättre långsiktigt recept:
"As firms shift their focus from one-time transactions to long-term relationships with customers, the importance of product usability (...) will only increase. Our results suggest that too many features might encourage initial purchase but damage satisfaction and reduce repurchase probabilities."
Thompson, Hamilton & Rust: Feature Fatigue: When Product Capabilities Become Too Much of a Good Thing (pdf)
Uppdaterat:"Cars are now sold on their electronics, not just their mechanics" skriver Economist. Läs mer i notisen Enklare bilar blir krångligare multimediamaskiner", 13 sep 2006.

Relaterat på Blind Höna:
Fel funktioner får folk förvirrade (8 mars 2006)
Alltför ofta alltför svårt (6 jan 2004)
Kontrollbordet - vår nya vardagsrumsmöbel


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
08 mar 2006

Kommentarer om folkhemmet

Om du läst lite av vad jag samlat kring begreppet folkhemmet inför konferensen imorgon, missa inte Hakkes och, inte minst, embryos kommentar.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Guardians chefredaktör om annonser och bloggar

"It is about time the advertising industry became genuinely excited about online advertising and put a bit more creative and planning effort into understanding it. Some agencies are developing excellence in this area, but too many of them are still ignoring the web and hoping it will go away. (...)

In the next few weeks we are launching a major new blog for all our commentators plus outside bloggers, academics, writers and journalists, called Comment is Free (you'll be reading more about it here in the next week or two).

As part of that launch we will only be spending money on advertising on other blogs, rather than traditional media. The viral power of the blogosphere, when harnessed correctly, can deliver far better results than much more expensive advertising on radio, television, or even print."
Emily Bell: Online advertisers are getting the message about the medium, Guardian, 4 mars 2006

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Fel funktioner får folk förvirrade

Tommy och jag brukar säga att det finns två sorters designers av webbsajter eller av datasystem: de som tvingats stå bakom och hålla käften och titta på när en testperson från gruppen av verkliga användarna försökt använda deras sajt - och de som inte gjort det.

Det är nämligen en förändrande upplevelse. Och nu finns det dokumenterat i akademisk forskning.

Elke den Ouden i sin doktorsavhandling vid tekniska högskola i Eindhoven, lät utvecklare av hemelektronik titta på när vanliga användare försökte använda deras produkter:

"Product developers, brought in to witness the struggles of average consumers, were astounded by the havoc they created", refererar Yahoo. (Complexity causes 50% of product returns, 6 mars 2006). "She also gave new products to a group of managers from consumer electronics company Philips, asking them to use them over the weekend. The managers returned frustrated because they could not get the devices to work properly."

Den Ouden hävdar enligt Yahoo att de flesta bristerna i produkterna hade sitt ursprung i designprocessens allra första fas: definitionen av vad produkten ska göra.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Pistvakt i PC-åldern

lonojobb.jpg

Krönikan "Pistvakt i PC-åldern" finns i det nya numret av HTF:s tidning Lön&Jobb. Tyvärr lägger de inte ut krönikorna på nätet; men den finns nu tillgänglig På Kornet. Vill du kommentera den kan du göra det i det här inlägget


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Fyra nyanser av nätverk (4): Decentraliserade varningssystem

Den viktigaste artikeln i den här blandade kvartetten är alldeles säkert Reinventing 911 - How a swarm of networked citizens is building a better emergency broadcast system (Wired 13.12)

En intressant argumentation för att nätverkade, öppna system är bättre än centraliserade och specialiserade ... till och med i ett krisberedskapssystem. Dels på grund av redundans som ger hållfasthet i systemet, men även för att de underlättar för människor att improvisera intelligent:

Favoritcitat:
"The principles [for increasing resistance to asymmetrical threats] are well known: Use uncomplicated parts, encourage redundancy, and open the system to public examination so flaws can be discovered and fixed before they become catastrophic. The key is not to anticipate every problem, but to create flexible networks that can route around failure. Yet ever since 9/11, the security establishment has gone in the opposite direction, building highly specialized tools, centralizing control, and increasing secrecy. (...)

Now I've come to take a look at a different set of tools, constructed outside the control of the federal government and based on the notion that the easier it is for me to find out about a loose dog tying up traffic, the safer I am from a terrorist attack (...) In the system Botterell created for California, warnings are sucked up from an array of sources and sent automatically to users throughout the state."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Fyra nyanser av nätverk (3): Konsumenternas röst

Företag trålar efter trender i den samlade personliga publiceringen:
"For companies like ConAgra, the individual opinions blasted out in cyberspace are becoming an increasingly powerful force. Together, they form the fabric of online word of mouth that can determine the hottest new product, make or break a TV show, or set off a customer revolt. Eager to tap into the buzz, a growing number of companies are turning to sophisticated new technologies that track what's said on Internet social networks, blogs, message boards, product review sites, 'listservs' - wherever people congregate publicly online. (...)

Jill Manty, who ran an Olympics blog (...) was just one in the nonstop conversation across the Internet, where millions of blogs compete for attention. But in the banter that forms Internet word of mouth, her lone opinion reverberates.

'It surprises me that it is possible to create something that can have that much impact on how people view what's going on in society,' Manty said of her blog."
Washington Post: Blog Buzz Helps Companies Catch Trends in the Making, 3 mars 2006

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
07 mar 2006

Fyra nyanser av nätverk (2): Dela ut din musiksmak

Nu delar vi inte bara text (i bloggar), bokmärken (på del.icio.us eller andra sajter), bilder (med Flickr eller andra fotalbum), utan också musikpreferenser - på last.fm eller som en egen playlist eller iMix på iTunes.
"By the time another October arrived, Saylors had amassed a sizable collection of some of the most heartbreaking music to be found on iTunes. And nearly all of it had been recommended not by professional critics or some sort of Amazonian collaborative filtering bot, but by people who - judging from notes posted with their iMixes or just the song selections alone - seemed to Justine to be much like herself: hurting, missing someone special, reaching out."
Downloading Empathy to Your iPod
Delade spellistor kommer att driva musikhandeln, tror Gartner:
But as personal and private as they can be, such playlists are expected to have a significant impact on online music distribution and sales, according to one recent study by market research firm Gartner Inc. and Harvard University's Berkman Center for Internet and Society. By the year 2010, the study predicts, 25 percent of online music-store transactions will be driven by people like Saylors."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Fyra nyanser av nätverk (1): Nöjessurfning i DN

Fyra notiser som alla handlar om hur de sociala online-nätverken påverkar världen:

DN har hört Hönan surra om flugan:
"... många av de nyare fenomenen på nätet ökar nätets karaktär av nät. Bloggare tipsar om okända platser på nätet. Länksajten del.icio.us gör det lätt att delta i ett gemensamt samlande av intressanta länkar. Bloggportaler och nyhetsaggregatorer skannar effektivt av många sajter och blir nav för surfandet.

Nätet är i surfarens ögon nu ett eget fullgott medium. Det är inte tidningar på nätet eller teve på nätet. Det är nätet."
Nils Öhman: Flugan som inte ville sluta surra, DN 28 feb 2006

Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Skandinavien 2.0

Apropå Folkhemmet 2.0 har jag i denna kategori också lagt till notisen om Nya Skandinavien från nov 2004.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Mjölken och folkhemmet

"Vurmen för mjölk i folkhemmet" tas upp i en understreckare i SvD: Mjölken och den homogena välfärdsstaten (5 mars 2006).

Erik Bergqvist recenserar Håkan Jönssons doktorsavhandling Mjölk. En kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi:

"Jönsson lyfter sålunda fram hur nära mjölkens segertåg var länkat till hela modernitetsprojektet, idén om framsteget och byggandet av en homogen välfärdsstat med rena hem och friska barn", skriver Bergqvist.

Och idag påminner "entusiasmen för functional food hos näringsliv och forskare" om 30-, 40-och 50-talens mjölk-fixering, säger Jönsson enligt Bergqvist.

Folkhemmets starka ben byggdes med mjölk. Folkhemmet 2.0:s friska kroppar byggs med ... funktionell, genetiskt bakteriestylad youghurt?
(Wikipedia: Functional food)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Grattis!

maf_60.jpg

Matthew Fisher, hammondgeni, originalorganist i Procol Harum, medkompositör till A whiter shade of pale, är 60 idag.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Inte svårare än så

I dagens SvD, ytterligare en journalist som har svårt att förstå sig på bloggfenomenet:
"Hur säger man: 'Hej, jag är bekant med din bloggkaraktär' till en vilt främmande person utan att verka oartig?"
Clemens Poellinger: Bloggrollerna är showbusiness, 5 mars 2006, ännu ej på nätet.
Förslagsvis så här: "Hej, jag brukar läsa vad du skriver på [bloggens namn], vad kul". Ungefär samma sak som jag skulle säga till Clemens Poellinger om jag träffade honom.

Uppdatering: Ett tecken på hur svårt journalister har att förstå bloggfenomenet är att man försöker klumpa ihop det med andra fenomen. "Gränsen mellan privat och offentligt tycks suddas ut alltmer genom alla bloggar och mejllistor" är ingressen till SvD-artikeln. Men mejllistor är ju inte alls offentliga och definitivt väsensskilda från bloggar. När DN första gången uppmärksammade bloggar (oktober 2003) kopplad man ihop det med multimedia. När man andra gången skrev lite mer om det (hittar inte länken just nu) klumpade man ihop det med skrivandet av tegelstensromaner ...


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
05 mar 2006

Nya amerikanska kärnvapen ger oss "en spännande tid"

Har världen varit lite småtråkig sedan terrorbalansen försvann? Alltför lugnt utan kapprustnng och MAD-doktrin (Mutual Assured Destruction)?

Ha förtröstan.

"We are on the verge of an exciting time", säger Linton Brooks - högste ansvarig för USAs kärnvapen - förnöjt.

Anledningen? För första gången på 20 år har USA börjat konstruera en ny vätebomb:
"(...) the first of probably several new nuclear explosives on the drawing boards. If they succeed, in perhaps 20 or 25 more years, the United States would have an entirely new nuclear arsenal, and a highly automated factory capable of turning out more warheads as needed, as well as new kinds of warheads."
Ian Hoffman: Military Starts New H-Bomb Project
Artikel publicerades ursprungligen i Oakland Tribune den 7 februari. Där ifrån har den försvunnit, men den det finns kvar på truthout.org med länken ovan.
Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
04 mar 2006

Nabaztag - en kanin med agenda

Nabaztag rabbit och hans mjuka kompisNabaztag - den hårda vita kaninen som står upp på bilden till höger - är en nätverkad, WiFi-utrustad Furby för vuxna; den kan signalera om vädret imorgon, meddela när du fått mejl, dina vänner kan skicka mp3-or till den som den dansar till när den spelar upp dem för dig ...

... men dessutom har den också ett dolt syfte, som hemlig etnisk agent. Uppfinnaren Rafi Haladjian berättar:
"People in (for example) Thailand don't even know what an Armenian is, says Haladjian. (...) But when they find out why the hi-tech hare has this strange name - they learn something about Armenia."
ArmeniaNow.com: IT specialist has Armenians in mind with world’s first “smart rabbit”, 3 feb 2006
Jo, Haladjian är armenier, verksam i Frankrike, som har en viktig armenisk minoritet. Och "nabaztag" är det (väst-)armeniska ordet för, helt enkelt - kanin eller hare:
"Some [armenians] are ashamed of their heritage so they change their name, Haladjian says. But Armenian is as good as Japanese. So why not call it by an Armenian name? Simple. Straightforward."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
03 mar 2006

Kränkt

"Glöm aldrig att det inte är den som skymfar eller slår dig, utan det är din egen åsikt om att allt detta är kränkande, som gör att du känner dig kränkt. Om alltså någon förargar dig, må du veta att det är dina egna antagna åsikter om honom, som äro skulden därtill.
Se därför strax i början till att du inte föres på villospår av dina föreställningar härom; ty om du blott kan vinna tid och utverka något uppskov hos dig själv, blir det lättare att behärska dig."
ur "Enchiridion" av Epiktetos (ca 55-135)
Utgiven på svenska av förlaget Fyra krumelurer - även som e-bok.


Permalänk | Kommentarer (5)


  Avdelare mellan text och datering  
02 mar 2006

Folkhemmet i debatten: den 1 mars

"Folkhemmet byggdes på kvinnors rygg och hölls uppe av deras obetalda arbete ..."
Zanyar Adami i SvD: Männen behöver hjälp i kvinnokampen, 1 mars 2006
Och i nya numret av Populär historia (3/2006) skriver Göran Hägg om året 1967 (inte på nätet):
"Ska man välja ett ögonblick typiskt för 'den svenska modellen', eller folkhemmet, är det högertrafikomläggningen. En tidpunkt mitt emellan krigsslutet 1945 då välfärdsreformerna tog fart, och skotten på Sveavägen 1986, då nedmonteringen av folkhemmet började."
Det är tydligt att folkhemmet som begrepp ofta blir synonymt med välfärdsstaten. Göran Hägg tar också upp termen "rekordåren" och ger den ungefär samma innebörd. (Men var det det Per Albin menade?)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se