Blind Hönas arkiv: februari 2006

Fältstudier i den iranska bloggosfären

Jonathan på j|turn har fått ett SIDA-stipendium för att åka till Iran under två månader och studera bloggar ur ett demokratiseringsperspektiv.

Resultatet kommer redovisas i hans master-uppsats vid JMK/Stockholms Universitet.

Har du kontakter i Iran som kan vara användbara - eller är en organisation eller ett företag som kan låna ut en bärbar dator under vistelsen - kontakta honom via hans blogg (kommentarerna eller på mejl: jonathan -at- qem -dot- se.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
28 feb 2006

Döden och jag

Läser "Hej då, ha det så bra" (Kristina Lugn) samtidigt med "Det är fortfarande ingen ordning på mina papper" (Bodil Malmsten).

Slås av hur lika de skriver om döden:
"Jag vill inte lämna denna världen (...) Jag röstar för att de levande i denna världen ska vägra lämna mig ifrån sig." (Lugn.) "Jag vill inte dö, mycket bestämt vill jag avsäga mig den rättigheten." (Malmsten.)

Om ens många jag:
"Om inte jag, vem? Vem har skrivit den i mitt namn?" (Malmsten). "Om jag går vid min sida, vem går vid min sida" (Lugn).

Slås av likheterna i språket. Hur båda leker med nya kontexter för välkända ord. Hur båda arbetar med skenbara självmotsägelser och paradoxer.

Kristina Lugn + e.s.t.Många av dikterna i "Hej då ha det så bra" har hamnat på skivan "Jag vill aldrig mer vara ful och ensam" där Kristina Lugn läser till e.s.t:s musik. Har ni chansen, hör dem lajv. Skivan är sådär - men konserten var otroligt häftig.


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Det är ingen ordning på mina papper heller

Läser "Det är fortfarande ingen ordning på mina papper" av Bodil Malmsten (bokrean). Blir starkt berörd. Känner igen mig i texterna om vanmakten. Oordningen. Känslan av att inte duga. (Även i professor B.)

"Det var inte bättre förr, men det här är sämre."

(Bodil Malmsten som just nu har tagit paus med Sveriges bästa blogg på www.finistere.se.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Sverige i Florida

"Richard Florida refererar i sina böcker ofta till Sverige", skriver Svenska Institutet inför konferensen Folkhemmet 2.0 med Richard Florida.

Stämmer det? si och så. Tack vare amazon.com kan vi få en översikt över vad öckerna:

"The flight of the creative class" har 28 referenser till "Sweden" men bara en enda till "Scandinavia".

"The rise of the creative class" har däremot bara 2 referenser till "Sweden" och inga alls till "Scandinavia".


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
26 feb 2006

Folkhemmet 2.0

"Hur Sverige ska positionera sig i framtiden? Vad har vi som kan stå ut och att skapa tillväxt i en allt hårdare global konkurrens?"

Det är Svenska Institutet som frågar. Tillsammans med Färgfabriken och Institutet för Företagsledning vid Handelshögskolan i Stockholm ordnar man den 9 mars konferensen Folkhemmet 2.0 i Blå hallen i Stockholm.

Förgrundsfigur vid konferensen är Richard Florida, vars böcker The rise of the creative class och The flight of the creative class vänt "upp och ned på det mesta av hur vi vant oss vid att samhällen, städer, nationer och företag fungerar och organiseras" (säger Svenska Institutet). Två ställen att börja på, om man vill sätta sig in i Floridas tankar är dels hans egen sajt, www.creativeclass.org, dels Wikipedia om Richard Florida.

Jag har - tillsammans med ett antal andra - fått förmånen att blogga från hela konferensen, på plats (tack Svenska Institutet!).

Jag vet inte om jag kan tillföra så mycket i själva ögonblicket. Vad jag däremot tror bloggar är bra på, är att erbjuda sammanhang och broar.

Därför finns det från och med idag en ny kategori här på Hönan: Folkhemmet. Där har jag nu lagt in ett antal tidigare notiser, som på olika sätt har berört begreppet "folkhemmet" och några närliggande begrepp. Om jag kan ska jag försöka fylla på med mer material fram till den 9 mars, och förhoppningsvis också efter.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Quentin Tarantino was here

I skyltfönstret till Film och Musik på slussen i Stockholm

"HEJ
På denna plats hängde tidigare en DVD box bestående av Pulp Fiction, Kill Bill och Jackie Brown. Men då den den 9/2 såldes till 'THE MAN HIMSELF' Quentin Tarantino !!! är PLATSEN RESERVERAD (FOREVER)
Bosse
(mallig)"

- - Från skyltfönstret för "Film och Musik" vid Slussen i Stockholm.
(Se en större bild med ett klick)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
25 feb 2006

Blogg-premiär i "Vita huset"

Är väl första gången bloggar förekommer som en viktig del av intrigen? (Kvällens avsnitt: Josh har trubbel med en "skvallerblogg" i Washington DC).


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 feb 2006

Sylvester Stallone och jag

Procol Harum's Broken Barricades"When Kay asked actor Sylvester Stallone to name his favorite musical group, the star of the "Rocky" and "Rambo" movies unexpectedly nominated the obscure 1960s-70s English art-rock group, Procol Harum."
MarketWatch: YES rides the N.Y. Yankees' coattails - happily, 20 feb 2006

Andra som också gillar.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Jonas föreläser om digital arbetsmiljö

Intresset börjar öka för frågor kring digitala arbetsmiljö - ett begrepp som bättre beskriver vilka problemen är, än det föråldrade och begränsade "bildskärmsarbete".

Tisdag 4 april kommer jag att tala om digital arbetsmiljö under rubriken "Jävla skitsystem!" på ett frukostseminarium hos Ergonomisällskapet Sverige. Arbetsmiljöverket, Arbetslivsinstitutet och TCO Development är med och arrangerar.

Den 13 maj kommer jag att prata om hjärnans ergonomi och digital arbetsmiljö på Sveriges Facköversättarförenings årsmöte i Stenungsund.

Den 31 maj talar jag på Administratörskongressen 2006 under rubriken "Jävla skitsystem!". Platsen är Aula Magna på Stockholms universitetet; deltagare är universitetsadministratörer från hela landet.

Är du intresserad av att boka en föreläsning, hör av dig med ett mejl till jonas@kornet.nu.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

"Bryta-ihop-rum" för personalen när nytt system infördes

Tänk vad fel personalen kan ha om sin arbetsmiljö? I höstas gick personalen på passmyndigheterna bokstavligen på knäna.
"Stress, kaos och arga kunder som skäller. Miljön för de anställda på Stockholms passexpeditioner är usel och nu hotar huvudskyddsombudet Anders Karls att stänga arbetsplatserna.

- Blir det inte bättre snart har vi inget annat val, säger han. (...)

Arbetsgivarna och facket är överens om att det är det nya datasystemet, som ska hantera passen, som inte fungerar. Häromdagen blev man tvungen att skicka hem 200 personer som satt och väntade på sina pass sedan systemet brakat ihop.

Problemen har resulterat i kraftigt förlängda väntetider. Enligt gruppchefen Kristina Ekstrand måste man i dag räkna med minst tre veckor för ett nytt pass, mot de fem arbetsdagar som tidigare utlovats. (...)

De anställda försöker stötta varandra så gott de kan. Men stressen och övertiden har ändå satt sina spår - bara den senaste veckan har en anställd fått hjärtinfarkt och ytterligare fyra fått sjukskrivas. Flera har svimmat på arbetsplatsen och dagligen finns det de som drar sig undan till det speciella "bryta-ihop-rum" som ordnats och brister ut i gråt."
Passproblem pressar personalen, DN 17 okt 2005
Men arbetsgivarsidan var inte precis enig om att det är något fel på systemet:
"- Vi har gjort objektiva tester som visar att det nya datasystemet i huvudsak fungerar bra, säger Lars Karlsand som ansvarar för passfrågor på Rikspolisstyrelsen."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
19 feb 2006

Surfa på nätet för att det är kul: Är flugan tillbaka?

"Från början var människor på nätet för att det var kul, nu är det nytta som gäller" säger Annika Bergström i artikeln Vi ses på nätet i Forskning & Framsteg 2/06 (sammandrag på nätet - full text endast i tidningen).

Men frågan är om det stämmer? En färsk amerikansk undersökning från Pew Internet and American Life Project hävdar istället att åtminstoine allt fler amerikaner går ut på nätet utan särskilda mål. "Some 30% of internet users go online on any given day for no particular reason, just for fun or to pass the time", hävdar rapporten Growing Numbers Surf the Web Just for Fun. Det är en kraftig ökning sedan den senaste, motsvarande undersökningen.

Och det är inte bara unga män som gör det. De överväger visserligen, men "this kind of idle browsing has a broader appeal now, cutting through all races, income groups, levels of educational accomplishment", hävdar institutet.

Två skäl finns, menar de amerikanska forskarna som frågat drygt 3000 användare. Dels ökad tillgång till snabba bredbandsförbindelser; dels att nätet nu har så mycket innehåll att bjuda på att det blivit ett mål i sig. (Se också referat i Wired: Wired News: Surfers Just Wanna Have Fun).

"Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet", sa Ines Uusman en gång i tiden - som förtydligande till citatet att internet var "en fluga". Det var inte internet som sådant utan det planlösa surfandet hon syftade på, hävdade hon. Nu kanske det också visar sig fel. Det tar inte så mycket tid längre.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

På tiden

... att jag kom tillbaka hit, eller hur?
"...the town clock in the market square
stands waiting for the hour
when its hands they both turn backwards
and on meeting will devour
both themselves and also any fool
who dares to tell the time
- and the sun and moon will shatter
and the signposts cease to sign.
(Keith Reid: Homburg)

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Mer om Katastrofkommissionen

För att inte inlägget om Katastrofkommissionen och bloggar ska försvinna långt ner i spalten här - för jag tycker det är viktigt! - vill jag påpeka om att Vilgot Sjömans debattartikel i DN idag ( Hyllad kommission har inte gjort sitt jobb, 5 feb 2006) tangerar vad jag också tyckte mig märka: att kommissionen är snäll i överkant mot media.


Permalänk | Kommentarer (3)


  Avdelare mellan text och datering  
06 feb 2006

Vad kan systemet INTE göra?

Kristinas handväska försvann på pendeltåget, någonstans mellan Södertälje och Stockholm. – Vilken adress var det, frågade polisen när hon gjorde anmälan. Adress? Det var ju på tåget, under gång. – Jag måste ha en adress att skriva in, annars kan jag inte registrera förlusten, framhärdade rösten i telefonen.

Nya datasystem ska alltid – enligt dem som köper in dem – förenkla något i arbetet. Och det gör de nog ofta.

Men påfallande ofta visar det sig att nya system också tar bort något från arbetet. Något som plötsligt inte går att göra längre.

Det där "något" är ofta flexibilitet.

När färdtjänsten i Skåne bytte datasystem blev det kaos. Bilar hamnade fel eller kom inte fram alls. Kunderna var rasande. Skälen till katastrofen var många, men ett var att personalen nu var tvungen att enbart använda systemet. Tidigare hade de kunnat gå över till manuell hantering, göra egna bedömningar, ibland ta direkt kontakt med kunderna. När det försvann blev konsekvenserna orimliga.

Det här är temat i en krönika jag skrivit för HTFs tidning Lön och jobb, där jag tar upp fler exempel, varför det är så vanligt - och vilka alternativen är. Kommer i tryck senare i vår.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Bästa första meningen

"Äntligen stod prästen i predikstolen."

Nej, inledningsmeningen från Gösta Berlings saga finns tyvärr inte med när American Book Review listar romanerna med de hundra bästa första meningarna: 100 best first lines from novels (4 feb 2006).

Däremot Anna Karenina, Tristram Shandy, Stolthet och fördom, Moby Dick, Lolita, 1984; men även moderna som William Gibsons Neuromancer och Margaret Atwoods Kattöga. Dessutom den ursprungliga (?) "It was a dark and stormy night" - från Edward George Bulwer-Lyttons Paul Clifford (1830).

Och vad finns på plats 79, om inte första meningen från Russel Hobans Riddley Walker:
On my naming day when I come 12 I gone front spear and kilt a wyld boar he parbly ben the las wyld pig on the Bundel Downs any how there hadnt ben none for a long time befor him nor I aint looking to see none agen.
Kan vi göra en svensk variant? Vilka är dina favorit-förstameningar i svenska romaner?

Uppdatering: Den som vill kan hämta exempel från en lista som Hans-Eric Hellberg lagt upp: Hur böcker börjar. Där finns till exempel Carina Rydbegs "Jag är ledsen men ni kom för sent. Jag är redan död." från Osalig ande (strängt taget två meningar, om man ska vara petig).


Permalänk | Kommentarer (11)


  Avdelare mellan text och datering  
05 feb 2006

OCR-tjönster på nätet?

Jag sökte en gratis OCR-tjänst på nätet, och hittade så småningom OCRNow. Inte gratis, men en trial med ett dussin fria konverteringar först. Klarar inte å-ä-ö så jättebra. Vet du någon bättre?


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Katastrofkommissionen om bloggar

Omslag till katastrofkommissionens rapport Sverige och tsunamin Debatten efter Katastrofkommissionens rapport har nästan bara handlat om vem som gjorde mest fel - och vem som ringde vem (eller inte).

Men i rapporten hittar jag följande, under rubriken Information, kommunikation, massmedia (här ifrån sammanfattningen):
"Publicering av information på Internet, bredband och tredje generationens mobiltelefoni är inslag i bilden som helt förändrar förutsättningarna för både spridning av information och kommunikation mellan enskilda och myndigheter. Efter tsunamin uppstod mycket snabbt bloggar och så kallade wikis, där vilken Internetanvändare som helst kunde lägga ut information med exempelvis namn och bilder på saknade. I något fall skedde det som en direkt reaktion på att UD inte ansågs ge adekvat information om saknade och skadade personer. Med moderna mobiltelefoner går det också att sända bilder, vilket ökar genomslagskraften hos den information som förmedlas.

Den nya situationen kräver en omorientering av myndigheternas policy för information och kommunikation. Andra informationskällor än de traditionella måste bevakas, både som källor för den egna informationsförsörjningen och som oberoende centra för informationsspridning som förändrar förutsättningarna för opinionsbildning. Situationen kräver både ny teknik och delvis nya kompetenser.

Ett regeringskansli kan inte vara beroende av massmedia för att bilda sig en uppfattning om en situation. För att uppfylla rimligt ställda krav på autonomi krävs dels kompletterande informationsflöden, dels en kapacitet för att aktivt söka information som inte förmedlas via traditionella massmedia. För detta krävs i sin tur en analyskapacitet, det vill säga en områdesspecifik kompetens för att avgöra vilken kompletterande information som bör sökas och var den bör sökas.

Den nya mediesituationen innebär förändrade förutsättningar också för myndigheternas val av informationsstrategi. Det kan bli nödvändigt att följa en öppnare informationsstrategi än vad man traditionellt har gjort."
Det är rimligen första gången bloggar och wikis nämns i en svensk statlig utredning tar upp bloggar.

Det är framför allt tillfredsställande att man insett att informationslandskapet har förändrats, att bloggar, wikis och andra "citizen media" är en realitet som man måste ta hänsyn till. Jag skrev om det mitt under arbetet med räddningsinsatserna i fjol (Tsunamin blottade myndigheternas förlorade informationsövertag, Blind Höna 5 jan 2005), och de resonemangen har Katastrofkommissionen fått ta del av (och uppenbarligen tagit intryck av).

I huvudtexten skriver kommissionen att "det finns ingen kontroll över kvaliteten som läggs ut på dessa sajter, vilket naturligtvis innebär en risk för att felaktig information vinner snabb spridning". Det är väl en sorts konservativ reflex. För det sprids ju - hela tiden! - felaktig information via vanliga media, vilket kommissionen inte skriver något om. Och visst finns det en kvalitetskontroll. Många felaktigheter korrigeras på bloggar och andra öppna media - av läsare som vet bättre. Media är betydligt sämre på rättelser.

Huvudintrycket är ändå att kommissionen faktiskt brutit ny mark på detta område. Om nu någon bryr sig? (Jag har inte sett att någon i bloggosfären uppmärksammat detta - rätta mig, som sagt, om jag har fel!)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
04 feb 2006

Enkät om bloggar

Mattias Hallberg som läser informationsdesign på Masters of Media i Göteborg gör sitt examensarbete om bloggare och bloggläsare. En del i detta är en enkät för läsare av bloggar att besvara. Gör gärna det! (Men formuläret funkar inte helt med Firefox. Däremot verkar Safari eller Explorer gå bra.)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Grattis Russel Hoban!

janeclare2.jpg

Om du hittar gula a4-ark med engelsk text någonstans idag ... beror det på att det är den engelsk-amerikanske författaren Russel Hobans födelsedag.

En liten men hängiven skara läsare världen runt lägger denna dag gula A4-papper med Hoban-citat på slumpmässiga platser - en idé som kommer från romanen Kleinzeit, den enda av Hobans vuxenböcker som översatts till svenska. Allt rapporteras förstås till en särskild Hoban-sajt på nätet och, naturligtvis, en Frappr-karta.

Russel Hoban är en av de mest egensinniga författarna på engelska - mest känd (fast inte här i Sverige) för den fantastiska efter katastrofen-romanen Riddley Walker - läs mer om den och Hoban i Blind Höna-notisen "Efter atomkriget".

(Bilden ovan från Jane Clare's A4 i Liverpool, platsen inspirerad av Hobans bok "The Lion of Boaz-Jachin and Jachin-Boaz", men citatet från boken "The Moment Under The Moment".)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se