Blind Hönas arkiv: januari 2006

Interaktionsdesign i nya medier: lyssna på Jonas

Torsdag den 2 februari kommer jag att föreläsa på Stockholms Akademiska Forum i Kulturhuset, vid Sergels torg, på temat Interaktionsdesign i nya medier.

Rubriken verkar kanske lite snävt teknisk, så jag tänkte försöka vidga begreppet lite. Det här är vad jag lovat prata om:
Ny teknologi blir inte alltid vad deras uppfinnare föreställt sig.

Thomas Alva Edison trodde inte alls på att fonografen skulle användas för underhållning. Han föreställde sig många seriösa användningsområden - som att spela in människors sista vilja på dödsbädden för att undvika arvstvister. Så det blev ett annat företag som gjorde succé med försäljning av musik.

Å andra sidan trodde en del i telefonens barndom också tvärtom: i Wien fanns telefonkiosker runt om i staden där man kunde lyfta på luren och lyssna på den just pågående operaföreställningen. Få föreställde sig att vanligt folk skulle ha något vettigt att säga till varandra – och att någon skulle vilja lyssna.

Det är inte tekniken som är svår att förutsäga. Det är människors sätt att interagera med den.

Idag är vi ett decennium in i det nya mediet internet. Blev det som vi trodde då, i början, för tio år sedan? Hur har vi människor förändrat teknologin under den tiden? Hur kommer vi att göra det i framtiden?

Kommer det vi menar med ”medier” ens vara avlägset likt vad vi lägger in i ordet idag? Kommer det att vara meningsfullt att tala om ”läsare”?

Hur kommer rollfördelningen mellan produktion och distribution av innehåll att förändras? Vem kommer att välja, sortera, prioritera, redigera det som distribueras? Kommer vi att interagera mera – kommentera, citera, redistribuera, ”upp-masha”, blogga, annotera, kritisera?
Jag ska prata klockan 15.30.

Det är Södertörns Högskola som ordnar en serie föreläsningar och aktiviteter på Stockholms akademiska Forum mellan den 2 och 5 februari.

Välkomna!


Permalänk | Kommentarer (3)


  Avdelare mellan text och datering  
26 jan 2006

Ja, hur slipper kvinnor ångest?

kvinnors_angest.jpg

Vet inte vad forskarna rådde, men mitt råd är enkelt (och bara ett) - läs inte Expressen:

flerlopsedlar.jpg

(Se ännu fler vanliga dolda faror.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
25 jan 2006

Pingvinism

pingviner.jpg
Vissa blir minsann bjudna på premiär. Det säger jag bara, får jag komma på pingvinpremiären (17/2) lovar jag att komma i frack. Kanske.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Jonas om att skriva för webben i InternetWorld

locka_t_lasning.jpg
I det nya numret av InternetWorld (1/2006) är jag intervjuad om att skriva för webb.

Artiklen går att köpa som pdf från Internetworld för 30 kronor.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Då borde väl också motsatsen gälla?

Smygande DEPRESSION kan vara VANLIG vintertrötthetGlädjebud från psykologen:
DEPRESSION
kan vara
VANLIG
VINTER-
TRÖTTHET
Är du inte drabbad? 6 tecken

Fler varianter från samma kvällstidning


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Olika varje gång: videokonst från Flickr

Bild-21.jpgMycket suggestivt: Mario Klingemanns Flickeur hämtar och blandar bilder från Flickr till ett collage i realtid.

(Länk via Mine)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
22 jan 2006

"A cross between Gypsy Kings and Queen" - mera Carmen

Angela Allen and Roberto Amaral i CarmenFler konsertbilder av 70-tals-kultbandet Carmen - bandet som enligt den irländske musikjournalisten John O'Regan lät som "a cross between The Gypsy Kings and Queen" - har kommit upp på www.fandangosinspace.com. Om nån är intresserad (hej, PCL Linkdump, är ni med?) finns det mp3-or och videosnuttar av dessa flamenco-glam-rockare också.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 jan 2006

Valen i London bevakas via Flickr

Medan BBC har några utvalda bilder från valräddningen i Thermsen, får jag en bättre känsla av vad som sker med Pete Lidwells bilder av London Whale på Flickr - eftersom han verkar ha stått nere i vattnet bland dykarna och räddningsarbetarna hos valen.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Användbarhet på liv eller död: Frukostseminarium på Cross

Kraschade flygplan. Havererade industrier. Sjukvårdsapparater som ger överdoser ...

Det finns områden där system med dålig användbarhet kan ge värre konsekvenser än, tja, att ”webbsidan kan inte hittas”.

Vi har ett nytt frukostseminarium i nästa vecka. Den här gången är jag inte med, utan min kollega på Cross, Martin Howard får hela scenen, för att prata om Användbarhet på liv eller död. (Gissa att det här kommer upp, och kanske det här...)

Egentligen handlar det förstås om vad vi kan lära av hur man jobbar med användbarhet i sådana system, där liv eller död faktiskt beror på om användarna kan hantera det. Martin ska därför också prata om verksamhetsanalys och hur vi kvalitetssäkrar utvecklingsprojekt.

Datum: tisdag 24 januari
Tid: 8 - 10
Plats: På KTH – exakt plats meddelas när du anmält dig.

Anmäl dig till utskick@cross.se, senast imorgon eftermiddag (torsdag den 20 januari). Antalet platser är begränsat!

Martin har de senaste åren jobbat i Kalifornien, där han bland annat sysslat med verksamhetsanalys (Cognitive Systems Engineering) av flygledningssystem för FAA, det amerikanska luftfartsverket.

Innan tiden i USA jobbade Martin med användbarhet och interaktionsdesign. Då låg fokus på visualisering av stora informationsmängder och databassökning, idéer som tillämpades i ett system för underhåll av kärnkraftverket i Oskarshamn.

Hjärtligt välkomna!


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
18 jan 2006

Lång text lästes mest på webben

Den mest lästa artikeln på New York Times webbsajt under 2005 var den 29 927 tecken långa artikeln "What's a Modern Girl to Do?" av tidningens krönikör Maureen Dowd. Så nu kan vi väl slutgiltigt ta död på föreställningen att texter alltid måste vara korta på webben.

Vad artikeln handlar om?
"While I never related to the unstyled look of the early feminists and I tangled with boyfriends who did not want me to wear makeup and heels, I always assumed that one positive result of the feminist movement would be a more flexible and capacious notion of female beauty, a release from the tyranny of the girdled, primped ideal of the 50's.

I was wrong. Forty years after the dawn of feminism, the ideal of feminine beauty is more rigid and unnatural than ever. (...)

What I didn't like at the start of the feminist movement was that young women were dressing alike, looking alike and thinking alike. They were supposed to be liberated, but it just seemed like stifling conformity.

What I don't like now is that the young women rejecting the feminist movement are dressing alike, looking alike and thinking alike. The plumage is more colorful, the shapes are more curvy, the look is more plastic, the message is diametrically opposite - before it was don't be a sex object; now it's be a sex object - but the conformity is just as stifling."
(tack, Nils, för tipset!)


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  
12 jan 2006

iP*rn

Porrfilmindustrins variant av apples ipod-reklam - en naken kvinnosilhuett i erotisk pose med ipodpluggar i öronen
Mark Morfords förutsägelse var nog riktig: iPorn? (Forbes, 4 nov 2005).


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
09 jan 2006

Essäsamling av Sven Lindqvist

Fadern, sonen och den heliga motorcykeln av Sven LindqvistSven Lindqvist utkommer denna månad med boken Fadern, sonen och den heliga motorcykeln - en samling av essäer, av vilken den äldsta publicerades i DN den 20 juni 1980. Den nya boken tar därmed vid direkt efter Hamiltons slutsats, som kom ut just 1980 och har underrubriken "Politiska artiklar från 70-talet".

Recension kommer nog inom kort.

Bro från förra notisen: Sven Lindqvist recenserar Kristian Gerners och Klas-Göran Karlssons "Folkmordens historia".


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Armenica.org - ny sajt

Författaren Orhan Pamuk och flera andra står inför rätta i Turkiet - för att ha sagt sanningar om folkmordet på armenier i början av 1900-talet.

www.armenica.org är en ny sajt med information kring vad som händer i Turkiet. Förutom artiklar kring rättegångarna finns där nu i januari 2006 klipp som sägs visa hur azerbajdzjanska soldater förstör armeniska khatchkarer, korsstenar, i provinsen Nachitjevan.

Jag har skrivit rätt mycket om frågan på Blind Höna genom åren. Det har varit intressant att se hur den plötsligt bröt vattenytan och bubblade upp i svenska medier under 2005. (Inte för att jag tror att jag bidragit till genombrottet, dock.)

Bro 1: Bodil Malmsten om Orhan Pamuk.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
08 jan 2006

Den gudarna älskar

Jag citerade Karin Alvtegen nyligen (om vilka gudarna älskar, döda eller levande).

Jag missade den självklara förbindelsen - en av "de lätta, smäckra gångbroarna" - till Bodil Malmstens Mitt första liv – Den gudarna älskar dör inte.

Bodil Malmsten som kanske har den bästa svenskspråkiga bloggen.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

En ännu tjockare wall of sound

"When I was a little girl, I had a rag doll ..."

En äkta Wurlitzer biograforgel (skrålla ner lite på sidan) kan skapa en ännu mer högljudd "River deep, mountain high" (mp3, 2,3 MB) än Phil Spector.

(many thanks, David!)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Rödbrusighet

För en gångs skull är Andres Lokko på min våglängd. Trängselskatter, skriver han ...
"... lockar nämligen fram Den Rödbrusige Mannen i alla rödbrusiga män. Och det är lika underhållande varje gång detta händer.

I Den Rödbrusige Mannens värld är allt som rör Bilen heligt. Trafiken är ju Den Rödbrusige Mannens viktigaste ventil för sexuell frustration, ilska och bitterhet. Han lever nämligen i en svunnen tid där bilen fortfarande är den slutgiltiga symbolen för frihet."
SvD: Briljant med trängselavgifter, 5 jan 2006

Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Jeff Jarvis om taggar

"The internet is turning tagging into both a social trend and an industry. At internet conferences, delegates now agree to use common tags so they can find the blog posts and photos that follow (see, for example, multilingual conversation about a Paris blog confab at www.technorati.com/tags/lesblogs). I can also subscribe to feeds of the content people file under certain tags, allowing me to rely on them to find the latest news in topics that interest me (see del.icio.us/tag/journalism)."
BuzzMachine » Guardian column: Tagging, 2 jan 2006
Relaterat: Blind Höna om taggar


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Använd bloggar i undervisningen

"- Använd bloggen i undervisningen, uppmanar Stephanie Hendrick.
Den som bloggar blir inte bara en bättre skrivare, utan tränas också i kritiskt tänkande och argumentation, menar hon. Sett med skolögon är bara detta givetvis eftersträvansvärt. Men bloggandet kan också ske mellan lärare och elev, som kan visa för varandra hur man löst ett matematikproblem eller argumenterar i en politisk fråga, menar hon."
Kollegiet: Använd bloggar i undervisningen!, 11 nov 2005
Stephanie är the sum of my parts.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Språklig söndag 4: Slang i Israel

"Arabic rules emotional expression - 'ahla' (great), 'walla' (true), 'sababa' (cool), 'ashkara' (for real) - as well as the most emphatic curses. With the rise of Oriental culture in Israel after decades of European domination, Israelis feel at ease using Arabic words, despite their ongoing conflict with much of the Arab world, Rosenthal said."
MSNBC: 'Sababa'! Ancient language gets modern update, 17 nov 2005
Hebreisk slang och nyord: Engelska förser dem med termer kring IT och annan high-tech, bildelar, mode, och sport, jiddisch är källan för "some of the juiciest insults" medan tyska är grunden för termer på byggarbetsplatserna, hävdar MSNBC:
Today, Palestinian and Chinese construction workers communicate on the job with words such as "stecker" (plug) or "spachtel" (spatula).

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Språklig söndag 3: Maktspråk (till kalendern)

Till kalendern:
7 februari, 18-19.30: Maktspråk. Varför vi känner oss så maktlösa när politiker talar? Föreläsare: docent Lars Melin, nordiska språk.
Lokal: Aula Magna, Frescati, Stockholms universitet. Fri entré.

Lars Melin brukar alltid vara värd att lyssna på - även om jag nog sällan känner mig maktlös när jag hör politiker.

(Fler tisdagsföreläsningar på Stockholms universitet.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Språklig söndag 2: (Förra) årets slang

"Göra en pudel" (påkommet av en krisrådgivare Jebsen på Burson-Marsteller) blev årets nya uttryck i Sverige 2002 (och blir en film redan i februari i år). Finns det något lika bra från 2005? Svenska språknämndens nyordslista 2005 ger inga självklara kandidater.

I USA har Historical Dictionary of American Slang utnämnt "jump the couch" till årets slang 2005 - med betydelsen "to exhibit strange, erratic or frenetic behavior", bildat när nykäre Tom Cruise hoppade i soffan hos Oprah Winfrey.


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  

Språklig söndag 1: Stephen Fry om gibberish

Det var nästan ett år sedan vi hade en rejäl lingvistisk lördag här på Hönan, så varför inte starta det nya året (jaja, nästan) med en variant?

Om du har minsta chans, lyssna på Stephen Frys briljanta och roliga program The Joy of Gibberish: "what it is, why we write and speak and sing it, and why we enjoy it so much, in the first ever BBC Radio 4 programme intentionally devoted to the totally unintelligible".

Språkligt intresse egentligen ej nödvändigt, bara uppskattning av engelsk humor räcker. (Tyvärr bara strömmande ljud, ingen mp3 att ladda ner. Osäkert hur länge programmet ligger kvar.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Än en gång: oboronosposobnost

oboronosposobnost.jpg

Eftersom hakke skrev en sådan trevlig kommentar idag (till inlägget "Söndagspyssel) måste jag ju bjuda tillbaka.

Här är bilden på gravstenen med det där långa ryska monovokala ordet som startade det (i notisen Ooo, så långa ord): oboronosposobnost, vilket blir ungefär "försvarsförmåga" på svenska. Du kan se det precis nedanför mitten på stenen.

Sjutton bokstäver och en enda vokal. (Ska man vara petig har ordet här på gravstenen faktiskt ett avslutande "i", men det är bara en böjningsändelse som beror på grammatiska regler.)

Stenen finns på den så kallade kommunistiska kyrkogården i St Petersburg - ett otroligt fascinerande ställe. Någon gång ska jag publicera alla mina bilder därifrån.

Varsågod Hakke, och tack för många intressanta inlägg, här och på din egen blogg!


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
05 jan 2006
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se