Blind Hönas arkiv: december 2005

Mobiltjänster för krångliga

"Mobilanvändarna är väldigt intresserade av nya tjänster som att skicka bilder och lyssna på musik med mobilen. Men krångliga inställningar och obegriplig prissättning gör att de flesta ändå avstår från de nya tjänsterna."
N24.se: Krångel bromsar mobilkunder, 28 dec 2005

Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
29 dec 2005

Karin Alvtegens prosa

omslaget till Karin Alvtegens bok Skam
"Den Gud älskar dör ung.
Det fanns ingen tröst i de orden.
I så fall måtte Gud hata dem som lämnades kvar. Varför tyckte annars Gud att hans eget välbefinnande berättigade till förödelsen som döden lämnade efter sig.
Hon ville inte vara hatad av Gud. Även om hon inte trodde på någon."
Ur Karin Alvtegen: Skam (2005)
Det är många som aspirerar på titeln "deckardrottning". Karin Alvtegen brukar hyllas för sin psykologiska klarsyn, och det är alldeles rättvist.

Men dessutom är hon utan tvekan den som behandlar svenska språket bäst. Hon skriver rent, klart, skenbart enkelt, men med stor laddning och djup. Jag har tagit hennes tidigare böcker ("Saknad" och "Skuld") som exempel i boken "Att skriva för webb" - just för hennes lysande stil. Årets bok, "Skam", är inget undantag.

Relaterat på Blind Höna: Karin Alvtegens "Svek", 18 april 2004


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
25 dec 2005

Brister i digital arbetsmiljö pressar anställda på försäkringskassan

"Och hur mår era anställda nu inför julhelgen, med tanke på det dåligt fungerande datasystemet och den extra pressen från ledningen? - Det är nog många som är väldigt tröttkörda. Så är det säkert, säger Göran Jansson. (...)

Men vi har verkligen spänt bågen för att lyckas med vårt uppdrag inför julen. Vi har kört mycket övertid och det råder totalt semesterstopp för våra anställda, säger Göran Jansson."
Klagande föräldrar får förtur hos försäkringskassan, Värmlands folkblad, 22 dec 2005
Ett nyttt ärendehanteringssystem på försäkringskassan har under lång tid utsatt användarna för stora påfrestningar. Och problemen för personalen (och för dem som ska ha utbetalningarna) fortsätter:
"De riktigt stora problemen hänger dock i tid ganska väl överens med att ett nytt datasystem togs i bruk under hösten.
- Ja, det nya systemet har väl inte varit så bra som man förväntat sig, det tillstår den högsta ledningen också. Det fungerar helt enkelt inte som det ska och då har vi fått problem att hinna med alla ärenden, säger Göran Jansson, försäkringschef på Försäkringskassan i Värmland."
Enligt uppgift har Försäkringskassans ledning på intranätet bett personalen om ursäkt för det dåligt fungerande systemet.

Exakt vari problemet ligger nu framgår inte av VFs artikel. Enligt ComputerSweden har problemet hängt samman med byte av miljö från stordator till Windows. Men CS anlägger nu nästan alltid ett ensidigt ett tekniskt perspektiv på allting, och jag har indikationer på att systemet fortfarande är en dålig digital arbetsmiljö. Ännu en sak jag skulle vilja undersöka - om någon finansierade det.

Tidningen Social Försäkring skrev tidigare om problemen med ärendehanteringssystemet (ÄHS). Det har jag refererat tidigare (Dålig informationsdesign ger Försäkringskassorna problem,2 jul 2002; Mer om Försäkringskassornas IT-system, 15 sep 2002). Social Försäkring lades ner när den nya statliga Försäkringskasse-myndigheten skapades 1 januari 2005, och arkivet av artiklar är försvunnet.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
24 dec 2005

The art of Shaddowes

"And now we come to the Heart of our Designe: the art of Shaddowes you must know well, Walter, and you must be instructed how to Cast them with due Care. It is only the Darknesse that can give trew Forme to our Work and trew perspective to our Fabrick, for there is no Light without Darknesse and no Substance without Shaddowe..."
ur Peter Ackroyd: Hawksmoor (1985)
(... en föregångare till "Da Vinci-koden" - för tänkande läsare. Delvis skriven på imiterad 1700-tals-engelska; något av en utmaning att läsa - lite som Riddley Walker.)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Bortförklaringarnas marknad

"Spelbolaget ATG var medvetet om riskerna i de tekniska systemen som möjliggjorde att tre tonåringar kunde länsa privata bankkonton och öppna konton i falska namn hos ATG. (...) - Vi hann aldrig implementera alla säkerhetssystemen innan ede här tre herrarna var framme, säger [säkerhetschefen] Magnus Lunner.
Marcus Qvennerstedt [vid Finanspolisen] vill inte lägga någon skuld på säkerhetschefen.
- Han har säkert gjort allt som står i hans makt för att systemen ska vara så säkra som möjligt. Jag tror att säljsidan, som ser detta på ett helt annat sätt, har kört över säkerhetschefen."
Metro: Kontobedrägerierna kunde ha stoppats, 16 dec 2005
Marknadsavdelningen får tyvärr inte yttra sig i Metro över hur de ser på säkerhetsfrågorna. Men säkerhetschefen citeras ha sagt
"- Det är riktigt att Finanspolisen upplyste oss om riskerna, men all affärsverksamhet bygger ju på ett risktagande, säger ATGs säkerhetschef Magnus Lunner."
Nå. i de flesta fall brukar det förstås vara företagets pengar som riskeras i nya affärssatsningar - inte kundernas...


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
19 dec 2005

Vilka är bloggerskorna?

bloggerskor.jpg

Jätteroligt att Anna, Malin och andra fått uppmärksamhet i Damernas Värld ... men varför kallas de "bloggerskor"? (Eller brukar DV skriva om läkerskor, bussförerskor eller filmregissörskor också?)


Permalänk | Kommentarer (9)


  Avdelare mellan text och datering  
18 dec 2005

Bara några minuter efter

Jag tänkte en del på bilden av Reinfeldt under m-affischen med texten "Sveriges nya arbetarparti". Och jag tänkte på att en vanlig anklagelse på SvDs ledarsida numera verkar vara att folkhemmet och välfärden var bra i Sverige, men att (s) under Persson raserat den.

Så slog jag upp Tage Danielssons "Bok" och hamnade i denna parodi på ledarartikel i Svenska Dagbladet:
" (...) Har vi inte småningom accepterat praktiskt taget allting som den socialdemokratiska ledningen kommit dragandes med? Varenda reform har ju till och med intagits i vårt partiprogram, så snart den fått träda i kraft och fått fungera ett tag så alla kan se att den är bra. Vi vill inte vrida klockan tillbaka - vi vill bara helst att den får gå några minuter efter. (...) I följande nummer kommer vi på denna plats att säga ett vänligt ord även om Per Albin Hansson, och så småningom kanske rentutav om Erlander."
Den texten firar fyrtioårsjubileum i år. "Bok" kom ut 1965.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
17 dec 2005

Norskt

Eftersom den här lördagkvällen redan verkar ha halkat in i det lätt bisarra är det väl lika bra att kasta in den norske professorn Amund Helland också:
"Han brukade skicka säckar med potatis till en kvinna han beundrade (han tyckte inte om påkostade presenter), och hans mest älskvärda gest var att skicka torkad plattfisk. Han var själv galen i torkad fisk och brukade använda det som bokmärke ifall han skulle bli hungrig medan han läste. På en säck potatis som han skickade till ett ungt biträde i en parfymaffär bifogade han ett kort: 'Dessa potatisar är avsedda endast för din söta mun. Låt inte din make smaka.' "
Om geologen och författaren Amund Helland (1846-1918), mest känd for bokverket i 39 band (!) "Norges Land og Folk". Ur Lucy Jagos "Norrskenet"
Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Åh, dessa svenska hingstar

"There's nothing like a few nice Swedish studs to help a driver feel secure", läser jag i Ontario-organet sootoday.com ... men i artikeln David Orazietti sings the praises of Swedish studs lär jag mig att en Swedish stud är något annat än det jag först trodde (men så har jag också flera gånger blivit diagnostiserad med att ha snuskig fantasi).

Fast det har dom på sootoday också, visar det sig: se "(25 pics of local studs) Studs legalized in Northern Ontario" och det följande fotogalleriet. Men varför bara "local studs"? Det var ju Swedish studs det gällde. Skicka för all del några äktsvenska studs till helwig@sootoday.com


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Steg-vis utveckling

Uppsnappat under TVs utsändning av Nobelfesten:

En kolonn av servitörer rör sig ned för trappan, balanserande på stora silverfat med varmrätten. Oh, tänker man, bara ingen snubblar på trappstegen ...
TV-kommentatorerna ser uppenbarligen samma sak:.
- Det där ser ju svårt ut ... men det är tydligen inte så svårt?
- Nej, trappan är faktiskt lätt att gå i. Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset, byggde först en prototyp-trappa i trä, som hans fru fick skrida uppför och nerför, och som han kunde ändra på tills han fick den alldeles rätt.

Bingo! Just så ska det förstås göras. Prototyper och användartester - oavsett om man är vanlig arkitekt eller informationsarkitekt.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
16 dec 2005

Tänk om! Intranätdagarna 2006

Besökte ett stort svensk företag häromdagen. De berättade att deras intranät fyllde tio år snart (vilket bör göra det till ett av de äldsta i Sverige).

Tio år. Det kanske är dags att tänka om när det gäller intranätet? Jag gillar när man tänker tvärtom (det bästa betyg jag fått av en kund var en som sa "Du tänker annorlunda".)

Måndag 30 januari inledningstalar jag på Intranätdagarna 2006 under rubriken "Tänk om! Nya strategier för intranät som engagerar och fungerar".


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 dec 2005

Amazon låter dig tagga böckerna själv

amazon.com låter användarna märka böckerna med egna taggar
Amazon.com har en utomordentligt bra fungerande sökfunktion. De har flera olika navigeringssystem där böcker kan hittas i flera olika parallella genrer. (Jag skrev om det i artikeln Bra informationsarkitektur väcker upptäckarlusten" härom året.)

Men sedan en knapp månad experimenterar amazon dessutom med att låta besökarna själva märka böckerna med taggar, eller märkord som är den svenska motsvarigheten.

mina egna taggar syns och sparas på sidan

Taggar - det var vad vi pratade om på ett av våra frukostseminarier under hösten.

Om du inte riktigt förstått vad det är för vits med det hela, kan man väl kort säga att det vänder upp och ned på en hel del tänkande om makten över informationen, och hur den ska klassificeras. Hittills har man förutsatt att det blir bäst om några få personer centralt bestämmer hur saker ska sorteras; och att alla inordnar sig i detta system.

Så fungerar de flesta stora dokumenthanteringssystem, t ex: du måste klassificera ditt dokument med bestämda kategorier.

Nu prövar man att ställa den tanken på huvudet (och det är häftigt!): vad blir resultatet om alla fritt får sätta sina egna nyckelord? Kaos? Anarki? Märkligt nog så blir det i praktiken lika bra eller till och med bättre - i den meningen att det blir lättare att hitta informationen.

jämför dina egna taggar med andras

När märkorden (taggarna) görs publika blir det dels intressant att se hur och vad andra har märkt med sina märkord.

Dessutom uppstår en sorts "marknadstryck": det är förnuftigt för mig att åtminstone till en del anpassa mina märkord till vad andra valt, för det ökar mina chanser att hitta annat som jag är intresserad av. I bästa fall sker alltså en sorts anpassning till en gemensam mängd delade märkord. Men inte genom diktat uppifrån, utan som en dynamisk, anpassningsbar process. Det tycker jag är intressant.


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  

Elektroniska journaler knäckte läkarmottagning

Grova missar kring den digitala arbetsmiljön inom vården i Uppsala, rapporterar UNT:
"Husläkarmottagningen i Alunda stängdes under måndagseftermiddagen. Hög arbetsbelastning i kombination med nya elektroniska patientjournaler har tagit musten ur personalen. Hyrläkare ska nu lätta på bördan.

- Vi har jobbat hårt hela hösten. Det nya journalsystemet får det att rinna över, säger Inge Bruce, verksamhetschef vid husläkarmottagningen.

Det nya journalsystemet har ökat arbetsbelastningen på samtliga mottagningar där det införts. Det har resulterat i mer övertid och fler sjukskrivingar bland personalen.Anne Björk är skyddsombud inom primärvården. Hon har utan framgång krävt att primärvården ska avvakta med det nya journalsystemet tills det utvecklats för att bli mer användarvänligt.

Upplands allmänna läkarförening har dessutom anmält landstinget till Arbetsmiljöinspektionen. Som skäl anges att systemet införts utan föregående konsekvensanalys.

Problemet med den nya journalsystemet har bland annat inneburit att primärvården får anlita hyrläkare för att klara vården. Vid mottagningen i Alunda kommer personalen endast att ta emot bokade besök, tre hyrläkare anlitas för att klara jourfallen. Andra mottagningar stöttas på liknande sätt. Ett haltande system resulterar i längre väntetider för patienterna. Produktionen uppges sjunka till ca 88 procent. På ett år handlar det om tusentals färre besök."
Upsala Nya Tidning: Husläkarmottagning fick stänga - personalen utarbetad , 9 dec 2005
Det system som används är Journalsystemet Cosmic från Cambio:
"- Vi vet att det har varit tekniska problem med Cosmic. Mottagningar har fått respit just för att det är så här med komplicerade datasystem. De är inte leverans­klara utan måste först anpassas till verksamheten, säger Lena Rönnberg.

Kristdemokraternas landstingsråd, Anna-Karin Klomp, tycker att informationen från tjäns­temän till politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen har varit dålig.
- Vi har varit dåligt informerade. Det är väl delvis vårt eget ansvar, men det har låtit bättre än det har varit."
Upsala Nya Tidning: Kritiserat system för journaler försvaras , 9 dec 2005
Inte för att det verka spela någon större roll vilket system man väljer: Alla journalsystem fick hård kritik i UserAwards användarundersökning i fjol. (Se Vårdens journalsystem får svidande kritik, idg.se 25 aug 2004). Ett undantag är möjligen TakeCare, vars användbarhet certifierats av UsersAward.

I Uppsala har man gjort de så uppenbara men alltför vanliga misstagen kring digital arbetsmiljö: försökt införa flera system på en gång, som till exempel ett patientadministrativt system och ett remiss- och svarssystem, och inte satt av tid för utbildning för personalen. (Se Införandet av e-journaler i Uppsala försenas, idg.se 11 nov 2005)

(Tack, Markus, för länken!)


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
12 dec 2005

Användbarhetsmiss kostade 1,7 miljarder

4609053_970908d08a_m.jpgTvå omkastade tal, och ett system som inte gick att stoppa, orsakade en förlust på minst 27 miljarder yen (1,7 miljarder kronor) för en mäklarfirma på Tokyobörsen idag:
"Japan's government rebuked the Tokyo Stock Exchange and one of the country's biggest brokerage firms Friday after a typing error caused Mizuho Securities Co. to lose at least 27 billion yen ($225 million) on a stock trade. (...)

The trouble began Thursday morning, when a trader at Mizuho Securities tried to sell 610,000 shares at 1 yen (less than a penny) apiece of a job recruiting firm called J-Com Co., which was having its public debut on the exchange.

It had actually intended to sell 1 share at 610,000 yen ($5,041).

Worse still, the number of shares in Mizuho's order was 41 times the number of J-Com's outstanding shares, but the Tokyo Stock Exchange processed the order anyway.

Mizuho says another trader tried to cancel the order three times, but the exchange said it doesn't cancel transactions even if they are executed on erroneous orders.

By the end of the day, Mizuho Securities — a division of the nation's second-largest bank, Mizuho Financial Group, Inc., had lost at least 27 billion yen ($225 million). That total could rise, however, Mizuho Securities spokesman Hideki Sakuma said Friday, adding that the mishap was sparked by human error.
Yahoo! News: Botched Stock Trade Rattles Japan Market, 9 dec 2005
"Human error"? Ja; människor gör fel hela tiden. Men bra, användbara system ska eliminera möjligheterna att göra fel (så långt det är möjligt). Om något går fel ska man kunna ångra kommandot eller stoppa förloppet.

(För några år sedan skrev jag om en långt mindre förlust i det bolag jag då jobbade i: Så mycket kostar en användbarhetsmiss.)

Bild: behind-Eyes - K. Higuchi/Flickr. Some rights reserved.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
09 dec 2005

Om digital arbetsmiljö i Arbetarskydd

Intervju med Jonas i Arbetarskydd nr 13 2005

I senaste numret av Arbetsmiljöverkets tidning Arbetarskydd finns en intervju med mig om problemen kring digital arbetsmiljö. Rubriken är en ordlek, men underrubriken är "Datorerna skulle underlätta arbetet - istället gör de oss stressade".

Intervjun är kortare är de i Arbetsliv eller Mikrodatorn, men det är ett roligt uppslag med träffande serierutor. Provnummer av tidningen kan beställas från arbetarskydd [snabela] av.se eller på telefon 08-730 99 00.

Vad som saknas i artikeln är väl främst ett resonemang om vad man då ska göra åt problemen. Vi håller just på att diskutera hur en digital arbetsmiljörevision ska gå till, och hur man ska kalkylera kostnaderna för dålig digital arbetsmiljö.

Kostnaderna ligger på många plan. Dels finns många förknippade med tekniken:
- Dåligt utnyttjande av impopulära eller alltför krångliga system gör att de inte levererar sin fulla potential, vilket betyder att de effektivitetsvinster man hoppas på inte realiseras.
- Det betyder i sin tur ofta att systemens livslängd förkortas: man sätter sitt hopp till en ny version och byter till nya system i förtid, med onödigt täta nyinvesteringar.

På den mänskliga sidan finns också många kostnader:
- När människor inte behärskar systemen frågar de kollegor hur man ska göra; en informell kamrat-support som stjäl arbetstid.
- Stress och förslitning av personalen innebär enorma sjukskrivningskostnader.
- Att hitta vikarier kostar också mycket pengar. Det gäller även nyanställningar. Varje person som söker sig nytt jobb betyder rekryteringskostnader. Om missnöje med arbetsplatsen förkortar snitt-tiden för en anställning med någon del, kan den smlade kostande bli stor i en stor organisation.

Slutligen finns det kostnader på makroekonomisk samhällsnivå:
- Frustration över att inte hänga med i datautvecklingen är stark bland de äldre. Samtidigt vet vi att alla idag måste jobba ännu längre i livet. Kostnaden för samhällsekonomin när människor tröttnar på grund av usel digital arbetsmiljö kan vara betydande.

Vad vi håller på att ta fram är, i första steget, en metod för att kartlägga den digitala arbetsmiljön och hur den upplevs av medarbetarna, och därefter vad det kan innebära i pengar.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

"Att skriva för webben" åter i lager

Kompendiet 'Att skriva för webb är att skriva för publik'Nu finns "Att skriva för webben" att beställa igen (har varit slut ett tag).

Bland de senaste köparna finns Folksam, Domstolsverket, Hyresgästföreningen, Länsstyrelsen i Västmanland, Lunds och Umeå universitet, Hallsta pappersbruk, V&S Group, med flera.

I januari håller jag f.ö. en endagskurs för Åhléns i Stockholm kring "Att skriva för webben":


Permalänk | Kommentarer (3)


  Avdelare mellan text och datering  
05 dec 2005

Inga fler länkdumpar på Hönan

Visst, jag gör som Emil och Kal (och även Bengt i mejl) tyckt: länkdumparna från del.icio.us flyttar bort från Hönan. De kommer i fortsättningen att samlas under Blind Hönas länkar. Sajten blir öppen men kommentarerna kommer nog att vara stängda. Så får vi se vad experimentet ger.

Och jo, jag ska försöka ordna ett bättre RSS-flöde (Kal och Mattias!), men har en känsla av att det fixas bäst genom att uppgradera hela Movable Type, så jag siktar på det som ett jobb för helgen, tidigast...


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  


  Avdelare mellan text och datering  

Läcker nordisk konst

Verk från Carnegie Art Award 2006

Riktigt roligt att se Carnegie Art Award-utställningen på Konstakademin i Stockholm. Gå dit! Med verk av över 20 konstnärer blir spännvidden stor och mångfaldig.

Störst intryck på mig gjorde nog Marjatta Tapiolas suggestiva röda mansporträtt, en sorts telefonklotter-rendering i jätteformat av anatomiplansch över blodbanor och nerver i ansiktet.

Dessutom Josefin Lyches fantastiska vägg av slipat färgat spackel: något man tycker att man känner igen fast man vet att man aldrig sett det förr. Färger som oljehinnan i en vattenpöl, mönster som på nära håll påminner om värmekamerabilder, men på långt håll ser ut som reflektioner i krusat vatten...

Och så Magnus Wallins suggestiva dataanimerade outtröttliga löpare, som aldrig når målet i tid, ständigt tillbakakastade till utgångspunkten av ... nej, det får ni se själva. Dataspel som konst. (Men är det bättre eller sämre än det man kan se i World of Warcraft?)

Rafael Wardis läckra pasteller var också sevärda, liksom Kira Wagers graffitti-dekonstruktioner.

Håller på till 29 januari.

(Foto: Johann Bergenholtz)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
04 dec 2005

Fåfald

- Nej, det som hänger framme här är alla storlekar vi har.
- Jaha ... var finns nästa närmaste Kappahl-butik då?
- Till höger, trettio meter ner längs gatan.

Lördagsshopping i Stockholms centrum och plötsligt slås jag av vad jag förstås sett, men inte reflekterat över tidigare. De stora kedjorna fyller city med butik på butik - som ofta ligger inomsynhåll från varandra. Wedins har fem butiker (Drottninggatan 66, Kungsgatan 48, PUB-huset Hötorget, Sergelgatan 12-14, Sergelgången) inom en radie på cirka hundra meter, och ytterligare två något kvarter till bort. HM-butikerna i citykärnan är som Egyptens gräshoppor, oräkneliga.

Och affärerrna skiljer sig inte från varandra (en adress för dammode, en för herrmode etc) - i stort sett finns allting överallt. (Men ingenstans finns något lager. Förr att få en morgonrock i storleken större måste man alltså trava iväg till nästa butik. Eller nästnästa. Eller nästnästästa.)

Jag får lite samma känsla som när jag ser utbudet av lösgodis i någon av kioskerna i City. Det ser ut som ett paradis för en godisgris: 70-80 plastboxar med godis. Men tittar man närmare är det bara (hm, "bara") tjugo olika sorter, repeterade. Likaså en låång vägg fylld med tidskrifter som lovar lockande läsning. Men det är Cosmopolitan i femton av ställen och Sköna Hem i trettio.

För inte så länge sedan visste vi konsumenter att Si-och-så-butiken fanns på Hötorget, att Den-och-den-affären låg på Sveavägen. Enstaka företag hade kanske två affärer på olika adresser i city.

Det finns förstås någon sorts kapitalistisk logik bakom den här förändringen. Är det en anpassning till en livsstil där vi antingen är stressade och i tidspress och därför slinker in i den butik som ligger närmast (It had better be our shop door and not the competion's, tänker företaget) - eller planerar mindre och mindre, och bara handlar på impuls (It had better be our shopping window and not the competion's, tänker företaget)?

Men när skedde förändringen? Hur, vem, vilka formulerade den nya logiken? Och, kanske mest intressant: vad låg det egentligen för butiker i de där lokalerna förut, innan HM tog över rubbet?


(Kanske relaterat: "Ju mer reklam vi matas med, desto ytligare blir bearbetningen av den. När antalet reklambudskap i en bransch ökar ser konsumenterna färre valmöjligheter istället för fler. Det visar en examensuppsats från Handelshögskolan i Stockholm." SvD/n24: För mycket reklam - då slutar vi shoppa, 3 dec 2005.)


Permalänk | Kommentarer (4)


  Avdelare mellan text och datering  


  Avdelare mellan text och datering  
03 dec 2005

Informationsfetischen

En av de mest ihärdiga föreställningarna i dagens samhälle är att mer detaljerad information automatiskt ger bättre beslutsunderlag.

Man kan t.ex. knappt öppna ett nummer av Dagens Medicin utan att hitta en artikel om att ännu fler detaljer om vård och sjukdomar ska sparas i ytterligare någon databas, för att utgöra underlag för bättre vård, billigare upphandlingar eller lägre kostnader.

Denna datafetisch är en av IT-branschens stora säljargument. Det är också ett av skälen till belastningen på de enskilda användarna. Och frågan är om vården blir bättre? Eller blir det bara mer och mer administration om stjäl läkarnas tid?

Det finns en grotesk övertro på vad man ska få ut av alla dessa siffror och datamängder. Det finns ofta anledning att fråga sig om förhållandet inte är det motsatta: att mängden siffror döljer den verkliga meningen.

Men den tanken är nästan otänkbar idag. Som det här klippet ur Veckans affärer (med mina kursiveringar) tycks visa:
"Bolagets externrevisor på Öhrlings granskade projekten i september 2002 och kom fram till att de var rätt värderade.
Frågan är varför revisorn behövde dra den frågan i styrelsen. JM har ett ekonomiredovisningssystem, SAP/R3, där alla projektsiffror finns införda (...) Vem som helst i koncernledningen kan se hur mycket lägenheterna förväntas inbringa. Dessutom gör ledningen en avstämning varje kvartal. Med den kunskap ledningen kan antas ha om marknaden borde den omedelbart kunna se om ett projekt är felvärderat eller inte."
Med det kunde de inte, och några månader efter mötet som beskrivs ovan tvingades byggbolaget JM meddela "katastrofresultat", med nedskrivningar på 690 miljoner, varav 385 berodde på omvärderingar i de redan granskade projekten ("Lyxbygarens kollaps", VA 20/2003)..

Malcolm Gladwell är inne på den i den omdebatterade (just nu 428 läsarreaktioner på amazon) Blink (som handlar om intuitiv träffsäkerhet).

Gladwell tar bland annat upp fallet med krigsspelet där USA förlorade (Think different, Blind Höna 18 okt 2002). Just på grund av, menar Gladwell, att generalerna fallit för missuppfattningen att de skulle vinna enkelt, eftersom de samlade in överlägset detaljerad och riklig information om kriget. Istället blev det motståndarsidan som vann, genom improvisationer, low-tech-lösningar och decentraliserat beslutsfattande.

En slutsats som är mycket lik Gladwells drar en färsk svensk doktorsavhandling:
"Det finns nu en stark tro på att det nätverksbaserade försvaret ska fungera effektivare tack vare den stora informationsmängden.

- Men det finns inga belägg för att mycket information leder till bättre beslut, säger kognitionsvetaren Björn Johansson, som nyligen disputerat på avhandlingen Joint control in dynamic situations.

Han har också granskat intervjuer som gjorts med svenska FN-soldater på uppdrag i det forna Jugoslavien. Där bekräftas behovet av personliga kontakter i en krissituation. Så här säger en kommunikationsofficer:

” . . . regelmässig standardkommunikation, den kan vara datoriserad och automatiserad så mycket som möjligt. . . Men när det händer någonting, det går inte att sitta vid ett tangentbord och trycka in att jag är under beskjutning . . . utan jag måste kunna prata med den jag vill prata med. Vi får inte gå in i ett högteknologiskt system för det funkar inte.”
Digital information otillräcklig i krislägen
Det där sista är nog onödigt pessimistiskt. Men ska de högteknologiska systemen fungera, måste de på ett helt annat sätt stödja det mänskliga sättet att kommunicera.

Stanislav Lem beskrev allt det där redan i boken Cyberiaden, där Trurl och Klaupautius lurar den kunskapssamlande rövaren Snytis med en demon av andra slaget:
"Det svartnade för ögonen på honom, han röt av full hals, för han hade redan fått nog, men Informationen hade redan snott sig trehundra tusen pappersmil om honom och snärjt honom så han inte kunde röra sig utan måste läsa vidare (...) men då slöt han ögonen och satt orörlig, överväldigad av informationslavinen, och demonen fortsatte att svepa om honom och linda honom i pappersbandage som ett fruktansvärt straff för diplomrövaren Snytis omåttliga glupskhet på allt vetande."

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Årets julklappstips

Omslaget till Baghdad BurningFantastiska bloggen Baghdad burning finns nu som bok!

Frågan är om det går att få tag i den i Sverige i tid?Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Folkstreams

bilder från www.folkstreams.nets samling av amerikanska dokumentärfilmer

Ännu en dokumentär om seriemördare på tv?

Gå till Folkstreams (www.folkstreams.net) istället. Det är sajten med en veritabel skattkammare av amerikanska dokumentärfilmer: "difficult to find independent films and videos depicting American folk, traditional, regional and vernacular culture".

Här kan man se (strömmande video, RealPlayer) ett drygt femtiotal filmer från de senaste trettio-fyrtio åren, mellan tio minuter och en dryg timme långa.

Många filmer handlar om USAs musikaliska arv: bluesens historia, medicin shows, zydeco från Louisiana, gospel. Men här finns också dokumentärer om "Finnish American Lives", hemlösa barn i San Fransisco, tonåringars urbana skräckhistorier eller collegestudenter som tvingas äta levande ödlor som insparks-prov. Andra täcker amerikansk folkkonst och religion.

Liksom alla goda dokumentärer får det en att förundras över hur fantastiskt rik världen är - när man slår av sin tv.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
02 dec 2005

links for 2005-12-02  Avdelare mellan text och datering  

links for 2005-12-01


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
01 dec 2005

Teknikkrångel på jobbet tar en månad av året

Enligt en studie av City & Guilds förlorar en genomsnittlig kontorsarbetare en månad om året åt att försöka förstå ny teknisk utrustning som datorer, mobiltelefoner etc. och att få dem att fungera:
"Workers spent 10 per cent of their time battling against computer programmes or getting to grips with phones, handheld devices and other gadgets, equating to a month a year.

Thirty-seven per cent say they are frustrated by not being able to handle the technology.

About a third (32 per cent) of workers say they have failed to receive training from their company to teach them to use the technology in the office.

Almost a fifth of bosses (18 per cent) now dismiss staff by saying their skills are not up to scratch with more than half (51 per cent) admitting it adversely affects productivity levels."
New Scotsman: We have the technology, now tell us how to use it, 9 nov 2005
Insikten om vad detta betyder för arbetsmiljön håller på att vakna:
" 'Nowadays, employees are expected to know how to navigate complex computer programmes and a greater amount of administration work, as well as their day-to-day jobs.

This places huge pressure on staff, and can have serious consequences on their productivity as well as their stress levels,' added Mr Knight."
(Tack, Tommmy på anvandbart.se för länken.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Använd fantasi för att lansera din nya webbplats

webbservetter.jpgStockholms universitet har designat om sin webbplats. En nyhet är att sajten fått flikar för de olika huvudmålgrupperna - blivande student, student, anställd, press.

Hur lanserar man en ny design? Hur hjälper man användarna att förstå den nya navigeringen? Här är ett ovanligt fantasifullt sätt: När lunch-ätande studenter och anställda tar en pappersservett på Lantis, universitetets restaurang i Frescati, får de en påminnelse om den nya sajten och dess nya metafor.

Två olika motiv, ett på servettens framsida och ett på baksidan; det ena för anställda och det andra för studenter. Smart, oväntat och roligt!

Om förändringen av själva sajten kan man läsa hos Internetworld: Universitet tar steget in i 2000-talet, 11 nov 2005


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Al-Jazira bloggar

Personalen på TV-kanalen Al-Jazira bloggar på Dont bomb us, berättar Guardian:
"The title indicates the reason for the blog's existence. It was set up by al-Jazeera staffers as a response to reports of a British memo documenting alleged remarks by Mr Bush that he would like to bomb their workplace. (...) [It] serves to set out how normal the people who work there are.

Ned, a Canadian, explains he left Toronto for Doha not 'to make any grand statement or to perform aggressive acts against the west' but the chance of 'no taxes, easy winters and to get out of Canada's stagnating television industry.' He writes that al-Jazeera employees are 'the same as employees everywhere: Canadian, Asian, African, European, American - wherever.'

'Like many of my fellow employees, I spend my days basically pushing paper and making a few decisions when necessary. We have families, we have people who rely on us to provide a home and we work in small ways for something better for ourselves and the people we love. Nothing more.' "
Guardian News blogAl-Jazeera staff: Please don't bomb us, 30 nov 2005

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Apropå Green

"Om Konovalenko inte laag nere skulle detta dyka upp", mejlade mig Pehr, för ett tag sedan (från Texas - det är därför han har ett alternativt "å"). OK, lite gästbloggande alltså:

Penn Jillette: There Is No God, NPR, 21 nov

Mitt tillägg: Societies worse off 'when they have God on their side'


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se