Blind Hönas arkiv: november 2001

Kat Hagedorn

Kat Hagedorn, informationsarkitektSammanträffade: samma dag som Peter Morville flög från Stockholm landade Kat Hagedorn, också informationsarkitekt och tidigare kollega med Peter på legendariska Argus. Från Argus kan du fortfarande ladda ner Kat's utmärkta Information Architecture Glossary och Extracting Value from Automated Classification Tools.
Kat skrev om informationsarkitektur på IKEA (se nedan) - fast tyvärr hann vi inte besöka varuhuset i Kungens Kurva som planerat.

Jim Ottaviani lecturing about science in comics at the Nobel museum in Stockholm nov 2001Kat's man Jim Ottaviani föreläste på Nobelmuseet om sina tre utomordentliga seriealbum med biografiska serier om en rad vetenskapsprofiler, bland andra Richard Feynman, Lise Meitner och Barbara McClintock. På bilden till höger (som du kan se i en större version) syns en sida ur albumet Fallout, som handlar om Leo Szilard. På GT-labs webbplats kan du läsa utdrag och även beställa böckerna.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
25 nov 2001

Peter Morville i Stockholm

Peter Morville,  Tommy Sundström och Jonas Söderström Peter Morville, en av världens mest namnkunniga informationsarkitekter, besökte Stockholm idag. Tommy Sundström (i mitten) och jag (till höger) passade på att träffa honom för en diskussion. Se mer av Peter på webbplatsen för Semantic Studios.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
19 nov 2001

Kamrat Informationsarkitekt

Om Internet var en revolutionär väckelse så är informationsarkitekterna de nya vänstersekteristerna, som ständigt träter om den rätta definitionen. Läs Christina Wodtkes samling av definitioner av informationsarkitektur.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
14 nov 2001

Den underskattade miljarden

När vissa företag bränner en miljard och andra en miljon, kan det vara värt att påminna om skillnaden.

Det är så lätt att tänka "tusen, tiotusen, hundratusen, en miljon, en miljard..."

Men en miljard är tusen gånger större än en miljon; inte tio gånger, som är steget mellan de andra termerna i listan.

Hur stor är en miljard då? Jag brukar försöka visualisera det så här:
  • Om man räknar en siffra i sekunden, dygnet runt, kan man räkna till en miljon på lite drygt elva dagar.
  • Om man på samma sätt försöker räkna till en miljard, får man hålla på i 32 år.

Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
11 nov 2001

Dra åt skogen

Min kollega Richard är från Småland. Hans flickvän J är från Gotland. När de kör bil på Gotland nämner J att "den här skogen heter så och så".

Vilket får Richard att skratta av löje. Ge namn åt skogen?!? I Småland ger man inte namn åt skogen; man ger namn åt samhällen och annat som utgör luckor i skogen.

Det finns en informationsteoretisk lärdom här. Vad som är information i ett sammanhang är brus i ett annat. Vad som är förgrund i ett sammanhang kan vara bakgrund i ett annat.

Information är ingen egenskap som ligger inlagrad i tingen i sig. Kontexten - sammanhanghet - är oundgänglig för vår förståelse av omvärlden.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Användarvänlighet - en barnlek

Andrew Mintners mamma berättade för honom att skolan hade problem. Det tidsredovisningssystem man använde för frivilligverksamheten var stort och klumpigt och kraschade hela tiden.
Tioårige Andrew satte ihop ett eget, användarvänligare program, på en dag. "People Manager" sparar tid och onödigt pappersarbete för skolans administration.

"Det är mycket användarvänligt," säger skolsekreteraren Wendy Silcox. "Folk behöver sällan hjälp med det."

Andrew började jobba i VisualBasic i höstas. Efter kort tid hade han gjort sin egen ordbehandlare, kallad "Fast Memo". ("När man skriver ett pm vill man att det ska gå snabbt", förklarar han.) Läs hela artikeln hos the Oregonian.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
09 nov 2001

En sång för informationsarkitekter

Laura Love: Fourteen days"label, label if you're able

lay your cards out on the table"

...en sång om card sorting och att finna etiketter på avdelningar? Lyssna själv: den här låten finns på Laura Love's senaste skiva "Fourteen days". Titelspåret och "I am going to miss you", varifrån texten ovan är hämtad, kan laddas ner i sin helhet från amazon.com. Prova! Såvitt jag vet är Laura Love så gott som okänd här hemma, men hon är väl värd att lyssna på.

I verkligheten är Laura Loves musik nog en mardröm för informationsarkitekter. Vilken rubrik skulle man stoppa in henne under? Hon blandar keltiska folkinfluenser med gospel, karibiska och mexikanska tongångar till en unik stil som kallats "Afro-Celtic" - läs mer i den här recensionen på pauserecord.com.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se