Blind Hönas arkiv: oktober 2001

V S Naipaul; semikolonialist

Man lär sig alltid nått nytt på DNs kultursida. Enligt gårdagens DN (20/10) är V S Naipaul "semikolonialist". Jag slår upp "Ett hus åt Mr. Biswas" och hittar visserligen en mening som "Blixt; dunder; regn mot tak och väggar; den skramlande, lösa takplåten; vinden som ryckte i huset, tog igen sig, ryckte på nytt."

Men det är undantag. Punkt, komma, frågetecken och till och med kolon är i själva verket mycket vanligare.


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  
20 okt 2001

Ligger Stiftelsen bakom?

...och i DN den 18 oktober skrev Göran Rosenberg om att Saudiarabien är ett exempel på en "psykohistorisk rubbning".

Är det då Usama bin-Laden som är Mulan?


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Varumärklig måltid

På pizzerian Lilla Elefanten i Visby kan man inte längre få någon Marinara, Calzone eller Quattro Stagioni. I stället kan man beställa en Tottes Bussar, en Länsförsäkringar, en Faktab Finans, eller en Ilexpressen, eller en Polisen eller Visby Ladies. "Anledningen till att vi bytt namn på pizzorna är vårt samarbete med gotländska företag och gotländsk idrott," meddelar menyn.

Jag undrar om det finns några gränser för vilka företag som kan tillåtas sponsra pizzorna? Kan man hugga in på Begravningsbyrån Fonus? Njuta av en Anticimex med extra räkor? En Västerhejde slamsugning utan lök? Kan man sätta tänderna i en Folktandvården med musslor?


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
16 okt 2001

Vykort från Manhattan

På A4:s sajt kan du läsa Pelle Anderssons "vykort" från Manhattan. I själva verket är det ett av de bästa reportagen jag läst från New York efter terrorattackerna.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  

Är IKEAs varuhus bra informationsarkitektur?

Man kan ha två orsaker att söka - och att åka till ett varuhus. Antingen vet man exakt vad man är ute efter ("tandborsthållaren Örjan i rött"). Eller också söker man något som man inte exakt vet vad det är ("något till vårt vardagsrum"). IKEA stöder båda motiven på ett suveränt sätt, skriver Kat Hagedorn i The IA of IKEA Stores.


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
10 okt 2001

Vem tröttnar först?

I morgontidningarna: ännu en dos börsanalyser som samstämmigt konstaterar att man inget kan veta om hur det kommer att gå.

Samtidigt flyr småspararna, dvs tidningsköparna, från aktier. Ytterst få bryr sig om placeringarna i PPM-systemet, som dimensionerades för att tiotusentals svenskar skulle byta fonder flera gånger om dan. "Aktieanalytikerna" har väl en trovärdighet klart lägre än han som spår nästa sommarväder i aborrtarmar och björnskit.

Min fråga: Vilken blir den första tidning som går ut och säger "På grund av det minskade intresset för börsen (och på grund av att det är lika relevant som statistik över lottonummer) och på grund av otillförlitligheten drar vi från och med nu kraftigt ner på vår börsbevakning. Istället ger vi mer plats åt kultur/utland/sport/matlagning/resor/debatt... "?


Permalänk | Kommentarer (1)


  Avdelare mellan text och datering  

Dags att byta jobb?

För alla de som i dagarna behöver ta sig igenom anställningsintervjuer (apropå notisen om Mickelsmäss) kan det vara värt att förbereda sig genom att lyssna på den enda rocklåt jag vet som handlar om just det: Matthew Fisher's "It's so easy".


Can you still remember that very first interview
After they'd tested you so they could find out your IQ
And now before they made that last selection
They thought they'd like to ask you a couple a questions

"So now
Tell us what books you've read and what do you do in your spare time
And what do you wanna be in seven years or more?"

Ooh it's so easy if you understand the questions
It's so easy if you already know the answers
It's so easy if you've heard it all before


Låten är inte nån av Fishers bästa - den passar inte hans ganska veka röst, - men är värd att lyssna på. (Finns återutgiven på en CD som presenteras och kan beställas från denna sida på webbplatsen Beyond the Pale - rulla ner längst ner på sidan.)


Permalänk | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
08 okt 2001

Ett bättre ord för joxbar

I Kornet-artikeln om Åhléns försökte jag lansera joxbarhet som ett svenskt begrepp för det engelska "fudgability".

Men "fudge" betyder snarare "mickla med" än "joxa". Så idag - jämt en vecka efter Mickelsmäss - inser jag att ett "mickelsmässig" vore ett mycket bättre uttryck.

(Mickelsmäss, som inföll i månadskiftet september/oktober, var en av det gamla bondesamhälletsstörsta märkesdagar, i klass med jul och midsommar. Fram till 1833 var det också den enda dagen som tjänstefolk fick flytta, alltså byta anställning.)


Permalänk | Kommentarer (2)


  Avdelare mellan text och datering  
07 okt 2001
  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se