Från Blind Hönas arkiv

Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag återupptas rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada.

Milli och Hajizada lockades i vad som allt mer framstår som en fälla på en restaurang i Baku i juli. Först blev de grovt misshandlade av två okända män. När de försökte anmäla händelsen för polisen blev de själva häktade för "huliganism".

Vid den parodiska rättegångens första del avvisade domaren Araz Huseynov försvarets begäran att få visa videoupptagningar från det påstådda "restaurangbråket". Försvarets klagomål på att advokaterna inte fått tillfälle att träffa sina klienter, och andra lagbrott som Milli och Hajizada utsatts för i processen, avvisades också.

I bästa fall kan vi följa dagens rättegång via Twitter. Men vid den första dagen beslöt rätten att hålla förhandlingen i den minsta möjliga salen i Sabail-distriktets domstol, uttryckligen för att begränsa antalet journalister och andra som skulle kunna bevaka den. Antagligen sker något liknande idag.

Jag är glad att även EU-minister Cecilia Malmström gett sitt stöd till de azerbajdzjanska bloggarna. Men det krävs mer! Märkligt nog har vi ännu inte hört någonting från det svenska Journalistförbundet - trots att organisationer som Reporters without borders kraftfullt tagit ställning för Milli och Hajizada.

Millis och Hajizadas satiriska presskonferens med en åsna på YouTube har nu spritts runt hela världen. Det var kanske inte vad de azerbajdzjanska myndigheterna räknat med.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
16 sep 2009

Kommentarer

internet kan vara en bra källa för upplysning av sådant som tystas ner.

http://www.youtube.com/watch?v=M-_9OLCxwuI

Från: Leo Nilsson | Skickat vid: 17:18, 06 oktober 2009

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se