Från Blind Hönas arkiv

En överraskande synonym till uppsagd

Hakke har listat synonymer till "att bli uppsagd". Jag har hört en till.

Gissa vad? Jag garanterar att du inte kan.

I mitten av nittiotalet hörde jag en intervju med en arg och besviken förskolärare. Hennes förskola skulle läggas ner, trots att personalen kämpat för att den skulle få finnas kvar.

Hon berättade om hur synd att dagiset skulle försvinna, med tanke på alla fördelar med läget och verksamheten och personalen. "Men", konstaterade hon uppgivet och helt utan ironi, "vi har ju blivit prioriterade".

Jag hajade till. Prioriterade?!? Det var väl just vad de inte blivit?

Sedan förstod jag hur det hängde ihop. Vilka argument de än förde fram var den ansvarige politikerns svar "vi måste prioritera".

Mitten av 90-talet var en tid av ekonomisk kris. I förskollärarens verklighet var "pritoritera" helt enkelt en synonym till "säga upp", "lägga ned", "skära ned". Prioriteringar var aldrig något positivt. Deras förskola hade blivit "prioriterad" - det vill säga "utsatt för prioriteringar" - det vill säga nedlagd.

Egentligen tycker jag inte det är något fel på tolkningen. I situationen är den närmast helt adekvat. Det är bara det att den går på tvärs med den underförstådda meningen med "prioritera". Uppenbarligen visste inte förskolläraren det sedan tidigare. Men om verkligheten förändras, vem kan säga att hon hade fel, egentligen?

Uppdatering: Det är klart att ur ett kommunikationsperspektiv är det naturligvis en feluppfattning. Det som är fascinerande är hur missuppfattningen uppstod. Och, inte minst, hur avsändaren faktiskt kan få betala för att ha använt ett halt och icke-konkret språk. Om (som jag också noterade i en kommentar) politikern i nästa valrörelse säger "under nästa mandatperiod ska vi prioritera barnomsorgen" så får hon inte den här förskolärarens röst (om ingen förklarat hennes missuppfattning för henne innan dess)!


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
27 apr 2006

Kommentarer

Jag skulle kalla det eufemism.

Från: Louise | Skickat vid: 14:55, 27 april 2006

Fast ändå inte riktigt! Här har ju skett en 180 graders sväng av ett ord som för andra betyder något annat, något positivt.

Tänk om politikern i nästa valrörelse säger "under nästa mandatperiod ska vi prioritera barnomsorgen". Han får inte den här förskolärarens röst!

Från: jonas | Skickat vid: 15:59, 27 april 2006

Det korrekta ordet förskolläraren borde ha använt borde ha varit "avprioriterade". Om något inte längre prioriteras, alltså, vilket ju var fallet. Politikern prioriterade tydligen något annat.

Från: Patrik Wallström | Skickat vid: 19:41, 27 april 2006

Nyspråk, kanske är en bättre benämning. Påminner mig om i ett slag lite om hur vissa i den extremnationalistiska rörelsen omformulerar andra vanligtvis positivt laddade ord; som kulturberikare. Ett liknande ord som användes ironiskt redan av nazisterna, vars källa, som jag tyvärr inte hittar just nu, men där beskrevs franska arméns svarthudade soldater, från någon koloni, som "Mumbo - kulturträger" i en artikel om tillfångatagna svarta soldater 1916, ironiskt och nedlåtande. Men här är ju inte ironin avsedd. Precis lika lite som Orwells "Kärleksministerium".

Från: Louise | Skickat vid: 12:40, 28 april 2006

Språk förändras, men nog är det lite sorgligt när det förändras så att ren språkförbistring uppstår.
Numer arbetar man ex. alltid "mot" när man tidigare arbetade "för" eller "tillammans" med någon/något.
Borås bussar åkte en tid omkring med en stor skylt där man kunde läsa:

VI ARBETAR MOT EN BÄTTRE MILJÖ!

Här kunde man kanske gissa att bussbolaget inte menade att man "motarbetade" en bättre miljö, men i många sammanhang vet man faktiskt inte vad som menas med ordet "mot". En sammablandning av engelskans prepositioner "against" och "towards" eller?

Från: Kerstin | Skickat vid: 17:13, 30 april 2006

Du hörde inte fel? Det ska inte vara permitterade?

Från: Helena | Skickat vid: 21:44, 01 maj 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se