Från Blind Hönas arkiv

Skriva på nätet: Writeboard och Writely

Jag visar en bekant ett par texter jag och Gustav arbetar med i Writeboard. Hon är fascinerad av verktyget. "Varför skriver du inte om det på bloggen så vi andra kan få veta det?", undrar hon. Så here goes:

Writeboard och Writely är båda små enkla, gratis ordbehandlare på nätet. Du skriver en text i webbläsaren och sparar den på nätet. Smart och enkelt för att samarbeta om texter om man sitter på olika håll, eller använder olika datorer på flera ställen.

writeboard_logo.gifWriteboard är den enklare och lite råare av de två. Den har begränsade redigeringsmöjligheter; man skriver till exempel in fetstil genom att sätta *stjärnor runt orden*.

writelyNewLogo.gifWritely ger fler möjligheter att redigera texten, och har en editor med sedvanliga knappar som "B" för bold, och så vidare.

Båda ger utmärkta möjlighet att låta flera personer samarbeta på ett dokument; man kan gå tillbaka till gamla versioner och jämföra ändringar på ett mycket enkelt sätt.

Vilken man föredrar är en smaksak: det komplettare redigerings-gränssnittet i Writely eller det "tillräckligr enkla, tillräckligt kraftfulla" i Writeboard (det gör jag). Men man kan mycket väl använda båda, för olika sorters texter eller projekt.

Vad som är fascinerande är hur snyggt och enkelt det är - och bra.

Det finns många system för dokumenthantering som erbjuder ungefär samma funktioner, men som är plågsamma att använda. Som regel får man då dessutom betala hundratusentals kronor, för inte mycket mer funktionalitet än de här tjänsterna erbjuder gratis (eller för en liten summa).

Writely köptes i mars av Google, och har just nomineratw till två Webby Awards (så jag trodde alla kände till dem).

Writeboard görs av det super-hajpade företaget 37signals. De erbjuder ockå att göra-listor med samma koncept, samt tjänster för att organisera projekt (Basecamp) och dokument och annat (Backpack). De säger sig (i april 2006) ha mer än en halv miljon kunder (så jag trodde alla kände till dem).


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
22 apr 2006

Kommentarer

Jonas: Du har också Ajaxwrite som dessutom har Ajaxscetch och ajaxXLS mm...
Du startar de från AjaxLaunch
http://www.ajaxlaunch.com/

Jojo...nu finns Office på nätet. Kanske är visionen med tunna klienter också möjlig inom snar framtid. Då man har programmen på nätet och datorerna i hemmen inte behöver vara så kraftfulla...

Jag ser möjligheter för Afrika till exempel om de bygger ut med trådlöst bredband...

Från: Bengt | Skickat vid: 9:04, 23 april 2006

Fast att skriva stjärnor för fetstil och snedstreck för kursivt är nåt som man är van vid om man skrivit mycket på Usenet, i mejl och på IRC. Bra mycket enklare än att behöva trycka på nån knapp i interfejset, ju.

Från: John E Thelin | Skickat vid: 3:38, 24 april 2006

Ja, jag tror också på att mer och mer applikationer kommer att ligga på nätet som alternativ till att ha allt lokalt på sin dator.

Skrev förresten just ett blogginlägg om Backpack, som har Writeboard integrerat, men som också är mycket mer än en ordbehandlare.

Från: Svante | Skickat vid: 8:12, 15 maj 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se