Från Blind Hönas arkiv

Fler proffsbloggare på väg

Journalistens redaktion har ställt frågor via mejl om bloggare som tjänar pengar på att blogga. Jag antar att det lär komma en artikel där så småningom.

För flera bloggare innebär bloggen en marknadsföringskanal, som genererar en del jobb, och därmed pengar, i form av konsultuppdrag, föreläsningar, eller annat.

Såvitt jag vet finns det dock bara en svensk bloggare som blivit rekryterad och anställd för att blogga, och på grund av sitt bloggande: Elenore Nygårds med ytligheter.

Så har vi ju några fall där större förlag gått in och köpt in sig i bloggen (som Sydsvenskan/Bonnier i manolo.se och prylfeber och de andra feber-bloggarna, eller Aftonbladet i bloggportalen).

Men det kanske finns fler på gång som är på gång att på egen hand komma upp i att livnära sig tack vare bloggande. Stefan Geens har bloggen Ogle Earth, som bevakar utvecklingen kring Google Earth-tjänsten. På sin "privatblogg" skriver han
"The [Ogle Earth] project is on the cusp of paying its way, timewise, and so that holy grail of lifestyles — me, my laptop and a big wide world to explore while working from wherever there is bandwidth — is suddenly something that may just be graspable, if trends continue and plans bear out and nothing goes awry..."
Metapost, 8 april 2006
Och Photoshop-gurun Mattias på Moderskeppet som för några dagar sedan berättade att han tar tjänstledigt på halvtid från Högskolan i Jönköping:
"Syftet med tjänstledigheten är att på egen hand fördjupa mig i det som intresserar mig just nu. Jag vill bli bättre på Photoshop och ytterligare höja kvaliteten på det jag skriver för Kamera & Bild. Jag vill förstå bloggfenomenet mer och jag vill få massvis med tid för att låta Moderskeppet växa." (4 april 2006) (Mattias fetstil)
Fast det blir väl mycket nudlar det kommande halvåret, noterar Mattias.

Kanske finns det hjälp att hämta från det engelskspråkiga området; där finns tjänstenproblogger.net, med till exempel Tio tips för proffsbloggare (tack, Tommy, för tipset)

Problogger drivs av Darren Rowse, som i alla fall säger sig vara "a full time Blogger making a living from this new and dynamic medium". Han driver flera bloggar kring digital fotografi, kameror, med mera.

Relaterat: den tidigare noterade arbetsförmedlingen för bloggjobb.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 apr 2006

Kommentarer

På sätt och vis har vi ju två proffsbloggare på Valbloggen. De bloggar ju på arbetstid.
Själv administerar jag ju bloggar på arbetstid, utbildar och stöttar våra bloggare och fixar seminarier för bloggare, känns som om det också är en slags proffsbloggande:)

Från: RS | Skickat vid: 17:20, 16 april 2006

Sen har vi ju svenska bloggare som tjänar bra med pengar, även om de inte är "rekryterade" eller uppköpta, t ex Mikael på http://gadgets.fosfor.se/

Sven-Pär

Från: sven-pär | Skickat vid: 21:09, 16 april 2006

Jag intervjuade Mikael Svärdh på Fosfor Gadget för en tid sedan och han tjänade inga större belopp trots den massiva trafiken han drar. Det är svårt att tjäna pengar på bloggar. Trots detta ser min egen Uppkopplat.se som en självklar del i min professionella verksamhet. Men modebloggarna borde kunna tjäna pengar även i Sverige.

Från: Urban Lindstedt | Skickat vid: 12:24, 17 april 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se