Från Blind Hönas arkiv

Surfa på nätet för att det är kul: Är flugan tillbaka?

"Från början var människor på nätet för att det var kul, nu är det nytta som gäller" säger Annika Bergström i artikeln Vi ses på nätet i Forskning & Framsteg 2/06 (sammandrag på nätet - full text endast i tidningen).

Men frågan är om det stämmer? En färsk amerikansk undersökning från Pew Internet and American Life Project hävdar istället att åtminstoine allt fler amerikaner går ut på nätet utan särskilda mål. "Some 30% of internet users go online on any given day for no particular reason, just for fun or to pass the time", hävdar rapporten Growing Numbers Surf the Web Just for Fun. Det är en kraftig ökning sedan den senaste, motsvarande undersökningen.

Och det är inte bara unga män som gör det. De överväger visserligen, men "this kind of idle browsing has a broader appeal now, cutting through all races, income groups, levels of educational accomplishment", hävdar institutet.

Två skäl finns, menar de amerikanska forskarna som frågat drygt 3000 användare. Dels ökad tillgång till snabba bredbandsförbindelser; dels att nätet nu har så mycket innehåll att bjuda på att det blivit ett mål i sig. (Se också referat i Wired: Wired News: Surfers Just Wanna Have Fun).

"Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet", sa Ines Uusman en gång i tiden - som förtydligande till citatet att internet var "en fluga". Det var inte internet som sådant utan det planlösa surfandet hon syftade på, hävdade hon. Nu kanske det också visar sig fel. Det tar inte så mycket tid längre.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
19 feb 2006

Kommentarer

Visst är det så!

Någon berättade i veckan att mycket av koden och verktygen bakom Flickr härstammar från Ludicorps satsning på onlinespelet "Game Neverending". Däri ligger nog också en del av förklaringen till tjänstens popularitet: det är kul att använda den!

Från: Pierre | Skickat vid: 23:51, 19 februari 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se