Från Blind Hönas arkiv

Interaktionsdesign i nya medier: lyssna på Jonas

Torsdag den 2 februari kommer jag att föreläsa på Stockholms Akademiska Forum i Kulturhuset, vid Sergels torg, på temat Interaktionsdesign i nya medier.

Rubriken verkar kanske lite snävt teknisk, så jag tänkte försöka vidga begreppet lite. Det här är vad jag lovat prata om:
Ny teknologi blir inte alltid vad deras uppfinnare föreställt sig.

Thomas Alva Edison trodde inte alls på att fonografen skulle användas för underhållning. Han föreställde sig många seriösa användningsområden - som att spela in människors sista vilja på dödsbädden för att undvika arvstvister. Så det blev ett annat företag som gjorde succé med försäljning av musik.

Å andra sidan trodde en del i telefonens barndom också tvärtom: i Wien fanns telefonkiosker runt om i staden där man kunde lyfta på luren och lyssna på den just pågående operaföreställningen. Få föreställde sig att vanligt folk skulle ha något vettigt att säga till varandra – och att någon skulle vilja lyssna.

Det är inte tekniken som är svår att förutsäga. Det är människors sätt att interagera med den.

Idag är vi ett decennium in i det nya mediet internet. Blev det som vi trodde då, i början, för tio år sedan? Hur har vi människor förändrat teknologin under den tiden? Hur kommer vi att göra det i framtiden?

Kommer det vi menar med ”medier” ens vara avlägset likt vad vi lägger in i ordet idag? Kommer det att vara meningsfullt att tala om ”läsare”?

Hur kommer rollfördelningen mellan produktion och distribution av innehåll att förändras? Vem kommer att välja, sortera, prioritera, redigera det som distribueras? Kommer vi att interagera mera – kommentera, citera, redistribuera, ”upp-masha”, blogga, annotera, kritisera?
Jag ska prata klockan 15.30.

Det är Södertörns Högskola som ordnar en serie föreläsningar och aktiviteter på Stockholms akademiska Forum mellan den 2 och 5 februari.

Välkomna!


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
26 jan 2006

Kommentarer

Bara att komma!

Från: jonas | Skickat vid: 6:54, 27 januari 2006

Kan man få texten till ditt anförande? Verkar intressant, men jag har ingen möjlighet att komma..

/Lars

Från: Lars | Skickat vid: 0:46, 01 februari 2006

Tack för en bra föreläsning, Jonas. Trevligt ämne och insiktsfullt som vanligt om Media i dag och hur vi interagerar med det.

Från: Bengt | Skickat vid: 5:06, 03 februari 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se