Från Blind Hönas arkiv

Elektroniska journaler knäckte läkarmottagning

Grova missar kring den digitala arbetsmiljön inom vården i Uppsala, rapporterar UNT:
"Husläkarmottagningen i Alunda stängdes under måndagseftermiddagen. Hög arbetsbelastning i kombination med nya elektroniska patientjournaler har tagit musten ur personalen. Hyrläkare ska nu lätta på bördan.

- Vi har jobbat hårt hela hösten. Det nya journalsystemet får det att rinna över, säger Inge Bruce, verksamhetschef vid husläkarmottagningen.

Det nya journalsystemet har ökat arbetsbelastningen på samtliga mottagningar där det införts. Det har resulterat i mer övertid och fler sjukskrivingar bland personalen.Anne Björk är skyddsombud inom primärvården. Hon har utan framgång krävt att primärvården ska avvakta med det nya journalsystemet tills det utvecklats för att bli mer användarvänligt.

Upplands allmänna läkarförening har dessutom anmält landstinget till Arbetsmiljöinspektionen. Som skäl anges att systemet införts utan föregående konsekvensanalys.

Problemet med den nya journalsystemet har bland annat inneburit att primärvården får anlita hyrläkare för att klara vården. Vid mottagningen i Alunda kommer personalen endast att ta emot bokade besök, tre hyrläkare anlitas för att klara jourfallen. Andra mottagningar stöttas på liknande sätt. Ett haltande system resulterar i längre väntetider för patienterna. Produktionen uppges sjunka till ca 88 procent. På ett år handlar det om tusentals färre besök."
Upsala Nya Tidning: Husläkarmottagning fick stänga - personalen utarbetad , 9 dec 2005
Det system som används är Journalsystemet Cosmic från Cambio:
"- Vi vet att det har varit tekniska problem med Cosmic. Mottagningar har fått respit just för att det är så här med komplicerade datasystem. De är inte leverans­klara utan måste först anpassas till verksamheten, säger Lena Rönnberg.

Kristdemokraternas landstingsråd, Anna-Karin Klomp, tycker att informationen från tjäns­temän till politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen har varit dålig.
- Vi har varit dåligt informerade. Det är väl delvis vårt eget ansvar, men det har låtit bättre än det har varit."
Upsala Nya Tidning: Kritiserat system för journaler försvaras , 9 dec 2005
Inte för att det verka spela någon större roll vilket system man väljer: Alla journalsystem fick hård kritik i UserAwards användarundersökning i fjol. (Se Vårdens journalsystem får svidande kritik, idg.se 25 aug 2004). Ett undantag är möjligen TakeCare, vars användbarhet certifierats av UsersAward.

I Uppsala har man gjort de så uppenbara men alltför vanliga misstagen kring digital arbetsmiljö: försökt införa flera system på en gång, som till exempel ett patientadministrativt system och ett remiss- och svarssystem, och inte satt av tid för utbildning för personalen. (Se Införandet av e-journaler i Uppsala försenas, idg.se 11 nov 2005)

(Tack, Markus, för länken!)


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
12 dec 2005

Kommentarer

Lustigt att man inte inser hur mycket tid det faktiskt krävs, dels för att köra in ett nytt system och rätta till det som inte fungerar, dels för användarna att lära sig sköta nya systeme smidigt.
Jag kommer att tänka på min ungdom, då jag vid två olika arbetsplatser upplevde överläggning av kontorsrutiner på data. Dels ett försäkringsbolag där jag arbetade i början av 60-talet och där man lade över hela försäkringstagarrigistret och in-och utbetalningar på data (hålkort på den tiden :-), dels på ett större bryggeri, där man lade över löneberäkningarna på data i slutet av 60-talet.
I båda fallen körde man med dubbla system ett bra tag, dels det gamla vanliga, manuella, som jag skötte parallellt och på den senare arbetsplatsen hade som uppgift att kontrollerade mot det nya datasystemet, tills datasystemet fungerade och innan man slopade det manuella systemet.

Det idiotsparande man sysslar med idag innebär uppenbarligen att man biter sig själv i svansen.

Från: Kerstin | Skickat vid: 14:51, 12 december 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se